Efectele uimitoare ale ardeilor: previn formarea cheagurilor de sânge și scad colesterolul rău

Ardeiul gras și celelalte soiuri, ardeiul capia, ardeiul iute și dolofanul gogoșar, reprezintă unele dintre cele mai sănătoase legume de care dispunem în luna septembrie.

Ardeiul este o sursa de vitamine C, A, B6, B1, E, K și fibre. Principiile active nou descoperite în ardeiul gras au devenit de real interes pentru biochimiști. În ultimii ani, au fost publicate sute de articole științifice din domeniul medicinei moderne, care fac referire strictă la acțiunea benefică a substanțelor prezente în ardeiul gras.

Ardeiul de culoare verde este o bună sursă de fibre, folați și vitamina K, precum și molibden sau mangan.

Comparativ cu ardeii verzi, ardeii roșii au mai multe vitamine și nutrienți și conțin de nouă ori mai mult licopen (antioxidant). Pe lângă beta-caroten, ardeiul roșu conține și fitonutrienți, precum licopen, luteină și zeaxantina, potasiu, triptofan, cupru. Ardeii dulci conțin cantități mici de capsaicina, un compus alcaloid.

Cea mai bună formă sub care putem consuma ardei este cea crudă, în salate sau sub formă de suc proaspăt. Dar virtuțile lor curative continuă și după ce sunt murați, copți pe plită sau preparați în diverse mâncăruri.

Datorită conținutului ridicat de antioxidanți — beta-caroten, luteină, vitamina C — ardeii neutralizează efectele radicalilor liberi și minimizează daunele pe care aceștia le produc arterelor, nervilor și țesuturilor. Astfel, se pot preveni sau reduce simptomele anumitor boli.

Vitamina B6 conținută de ardei este esențială pentru celule, în special pentru reînnoirea lor rapidă, ceea ce poate însemna și prevenirea bolilor sau vindecarea rapidă a acestora. Tot vitamina B6 are grijă și de sănătatea sistemului nervos. Îl protejează și îl menține la capacitate maximă atunci când ardeiul este consumat crud, în mod regulat. Cu ajutorul vitaminei B6 și al acidului folic din ardeiul gras, organismul metabolizează enzimele ce pot cauza cheagurile din vasele sanguine.

De asemenea, ardeii combat bolile cardiace și contribuie la scăderea colesterolului — LDL.

Ardeii sunt o alegere perfectă pentru cei care au nevoie de mai multă vitamina C. Toate soiurile de ardei conțin vitamina C în cantități uriașe, însă ardeiul gras roșu are de două ori mai multă vitamina C decât citricele, iar ardeiul roșu iute conține cu 330% mai multă vitamina C decât o portocală. Prin conținutul acestei vitamine, consumul de ardei crește imunitatea organismului și menține aspectul tânăr al pielii mai multă vreme.

Ardeiul este o sursă consistentă de vitamina E, care joacă un rol important pentru sănătatea părului și a pielii.

Vitamina A din ardei protejează împotriva degenerării maculare corelată cu înaintarea în vârstă. Efectul este întărit de celelalte componente întâlnite în ardei: antioxidanți — vitamina C, E și betacarotenul, minerale — seleniu, cupru și zinc. Mai mult chiar, unii oameni de știință sunt de părere că ardeiul poate preveni cataracta.

Antioxidanții din ardeiul gras au un efect vizibil în diminuarea efectelor pe care artrita reumatoidă le cauzează, prin acțiunea lor antiinflamatorie.

Beta-carotenul care se află în ardei poate preveni apariția anumitor tipuri de cancer, precum cel mamar, în cazul femeilor aflate înainte de menopauză. Ardeii grași conțin licopen, un caretonoid cere scade riscul apariției cancerului ovarian, de cervix sau pancreatic. Previne cancerul de colon prin conținutul ridicat de fibre care sporesc viteza cu care toxinele ce pot provoca daune sunt eliminate din organism.

 

 

Recent Posts

Prof. Dr. Vlad Ciurea, despre creier: La fel ca inima, acest organ complex nu se oprește niciodată

Prof. Dr. Vlad Ciurea, unul dintre cei mai renumiți neurochirurgi din România, explică cum funcționează…

18 minute ago

Dimineți reci și temperaturi sub zero grade, dar apoi… Vezi prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni

Dimineți reci și temperaturi sub zero grade, dar apoi... Vezi prognoza meteo pentru următoarele două…

48 de minute ago

Durerile de picioare. Ce afectiuni GRAVE pot semnala?

Durerile de picioare nu trebuie ignorate, mai ales dacă persistă de ceva timp, pot semnala…

o oră ago

Carmen Harra: Următorul președinte al SUA va fi o femeie. Nu baţi un Dragon în Anul Dragonului!

Carmen Harra a lansat o previziune: viitorul președinte al Statelor Unite nu va fi doar…

2 ore ago

Ce se întâmplă dacă arunci sare în toaletă noaptea?

Secretul pentru a curăța toaleta pe timp de noapte - Atunci când vine vorba de…

2 ore ago

Horoscop Cristina Demetrescu. Viața unei zodii se schimbă radical după 5 Noiembrie

Cristina Demetrescu anticipează importante schimbări în ceea ce privește zodiile începând cu 5 noiembrie. Marte…

2 ore ago

Citeste si: