Omega 3 fac parte dintr-un grup de nutrienţi denumiţi lipide. Aceste grăsimi sunt esenţiale într-o dietă echilibrată. Ele ajută organismul să producă celule şi asigură buna funcţionare a sistemului nervos. Lipidele sunt, de asemenea cele mai importante surse de energie ale organismului şi sunt împărţite în 3 grupuri:saturate, monosaturate şi polinesaturate.
Aceste grăsimi nu sunt produse în mod natural de organism, însă ele sunt esenţiale pentru funcţionarea creierului, dezvoltarea şi creşterea normală a organismului.
Beneficiile acizilor graşi omega 3 au fost demonstrate de numeroase studii şi includ ameliorarea artritei, reducerea trigliceridelor şi reducerea inflamaţiei vaselor de sânge şi articulaţiilor.
O cercetare recentă a Harvard School of Public Health a demonstrat că o dietă bogată în omega 3 poate reduce mortalitatea cu 27% în cazul vârstnicilor. Cercetătorii susţin că studiul lor este primul care analizează modul în care consumul de omega 3 influenţează şansele mortalităţii în ansamblu şi condiţiile specifice care cauzează decesul.
,,Dieta bogată în omega 3 este considerată sănătoasă, însă cercetarea noastră subliniază importanţa unui nivel adecvat de omega 3 pentru sănătatea inimii şi sugerează că în cazul persoanelor vârstnice, acizii graşi omega 3 pot prelungi viaţa,” spune dr. Darius Mozaffarian.
Studiul a analizat date strânse în 16 ani de la 2700 de adulţi peste 65 de ani, iar rezultatele au scos în evidenţă faptul că acizii graşi omega 3 reduc considerabil mortalitatea.