Din cuprinsul articolului
Efectele surprinzătoare ale zâmbetului. Râsul, zâmbetul sunt asociate cu ceva care se întâmplă involuntar atunci când dăm de lucruri care ne aduc fericire. Deși observaţia este adevărată, mulţi oameni tind să uite că zâmbetul poate fi şi un răspuns involuntar, şi o alegere conştientă şi puternică. Sunt studii care arată că zâmbirea, fie că este o bucurie imensă sau un obicei antrenat, poate avea efecte puternice atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung cu privire la sănătatea ta.
Nu te-am convins încă? Iată principalele 8 motive pentru care merită să zâmbeşti în fiecare zi.
Te face mai atrăgător
Hai să spunem lucrurilor pe nume – ne atrag oamenii care zâmbesc! Este un factor de atracţie care este puternic legat de actul de a zâmbi.
În acelaşi timp, o expresie negativă îi poate îndepărta pe cei din jur. Aşa că foloseşte muşchii faciali în favoarea ta!
Te scapă de stres
Stresul ne poate consuma întregul organism, iar asta se vede în special pe faţă. Zâmbirea nu doar că ne ajută să părem mai odihniţi, dar ne ajută şi să reducem nivelul de stres cu care ne confruntăm.
Că ne crezi sau nu, zâmbirea ajuta, chiar şi dacă nu simţi că ai chef să zâmbeşti. Când eşti stresat, ia-ţi câteva minute doar pentru tine, relaxează-te şi afişează un zâmbet. Tu şi cei din jur veţi simţi efectele.
Îţi îmbunătăţeşte starea de spirit
Data următoare când te simţi epuizat, încearcă să zâmbeşti. E un gest care îţi influenţează organismul, din cauză că actul de a zâmbi activează căile de comunicare neurale din creier.
Un singur zâmbet eliberează neurotransmiţători că dopamină şi serotonină. Într-un fel, zâmbetul este ca un antidepresiv natural.
E contagios
De ce crezi că atât de multe personalităţi cunoscute au fost descrise cum că luminau încăperea în care intrau? E un sentiment puternic, dar poartă şi o fărâmă de adevăr. Zâmbetul nu doar că îmbunătăţeşte starea ta de spirit, dar şi a celor care sunt în jurul tău.
Partea creierului tău care este responsabilă cu controlul expresiilor faciale, că zâmbetul, este de fapt, o zonă de răspuns inconştient automat. Asta înseamnă că zâmbetul poate fi inconştient, precum în cazurile în care imitam mimica persoanei cu care vorbim.
Ce mai putem spune? Zâmbetul este absolut ‘contagios’!
Îţi îmbunătăţeşte sistemul imunitar
Zâmbetul îţi poate îmbunătăţi întreaga sănătate. Actul de a zâmbi îţi ajută organismul să funcţioneze mai eficient. Şi anume, imunitatea ta se îmbunătăţeşte din cauză că eşti mai relaxat, graţie eliberării anumitor neurotransmiţători.
Aşa că pe lângă măsurile de precauţie obişnuite, că spălatul pe mâini, încearcă să previi răceală aceea zâmbind mai des.
Te întinereşteterapie
Nu doar că zâmbetul te face mai atrăgător, dar te şi întinereşte. Acei muşchi pe care îi folosim când zâmbim ne oferă un aspect mai tonifiat, şi în consecinţă, mai tânăr.
Aşa că zâmbeşte şi simte-te mai tânăr, trup şi suflet.
Te face să te simţi bine
Studiile ne arată că endorfinele şi serotonină, calmantele naturale, sunt eliberate atunci când zâmbim. Aceştia ne fac să ne simţim bine, cap – coadă.
Nu doar că ne îmbunătăţeşte starea de spirit, dar ne fac să ne simţim fizic bine, relaxând corpul şi reducând durerea. Zâmbetul e un medicament natural.
Te ajută să păstrezi o atitudine pozitivă
E greu să te gândeşti la ceva negativ atunci când zâmbeşti, nu?
Chiar dacă zâmbeşti fără să simţi ceva pozitiv, creierul va trimite un mesaj corpului tău: “Viaţa e frumoasă!”. Aşa că rămâi fără griji şi păstrează o atitudine pozitivă, zâmbind!