Categories: Ştiri sănătate

Efectele sportului asupra sanatatii organismului

,,Sportul reprezinta vigoarea vitala a umanitatii’’, spunea George Calinescu, personalitate enciclopedica a culturii si literaturii romane.

Existam ca sa ne miscam si ne miscam ca sa existam. Activitatea fizica ne ofera putere de viata si sentimentul ca orice este posibil.

Sportul inseamna sanatate si avem dovezi care sustin ideea aceasta.

Sportul poate influenta sanatatea

Impactul asupra vietii este imens. Toate planurile sunt influentate pozitiv: de la echilibrarea activitatilor zilnice prin respectarea rutinei pana la normalizarea valorilor analizelor de sange.

Sportul imbunatateste controlul glicemiei, scade tensiunea arteriala, perfectioneaza functia inimii si reduce nivelul de stres. Cu ajutorul sportului capatam energie pozitiva, disciplina si stabilitate.

Si asta nu e tot. Corpul devine mai puternic, coordonarea musculara se imbunatateste, iar cei din jurul nostru vor remarca imediat: ,,Arati asa bine si sanatos!”.

Medicul de familie ne recomanda mereu se practicam sporturi (fotbal, tenis, inot si asa mai departe) de cel putin 3 ori pe saptamana pentru ca stie despre beneficiile enorme ale activitatii fizice. In continuare le vom descrie succint pe cele care ni se par cele mai importante.

Imunitatea este mai puternica!

Pare greu de crezut, dar este cat se poate de adevarat. Exercitiile fizice regulate amplifica raspunsul imun prin mai multe mecanisme.

In primul rand, celulele albe isi imbunatatesc abilitatea de supraveghere impotriva agentiilor patogeni si a celulelor canceroase.

In al doilea rand, multe toxine se elimina prin transpiratie. Nu in ultimul rand, cresterea temperaturii corpului genereaza un mediu ineficient pentru multiplicarea bacteriana.

Minte sanatoasa in corp sanatos

In timpul sportului lucram atat corpul, cat si mintea. Creierul este scaldat de o avalansa de ,,hormoni ai fericirii’’ (endorfine, dopamina, serotonina) care ne antreneaza atentia, capacitatea de concentrare si memoria.

Atletii sustin ca starea de bine de dupa exercitiile fizice este atat de molipsitoare ca revin cu drag a doua zi la antrenament. Sporturile de echipa practicate regulat ne ajuta sa colaboram eficient si sa luam decizii rapide.

Devenim, astfel, mai bine pregatiti sa indeplinim sarcinile de zi cu zi.

Sangele circula mai bine prin corp

Functiile corpului sufera modificari cand facem sport: inima bate mai repede si pompeaza mai mult sange catre creier si restul organelor, activitatea musculara dilata vasele de sange si le pregateste sa primeasca mai mult oxigen.

Organismul are nevoie de mai multa energie si se obisnuieste cu perioadele  de functionare intensa. Rezultatul se vede la analizele de laborator: hemoleucograma are valori excelente, chiar si la pacientii in varsta.

Tensiunea si colesterolul scad

Hipertensiunea este o afectiune care ameninta un procent covarsitor din populatia globala. Riscurile mari sunt de infarct miocardic si alte boli cardiovasculare.

Prin sport se imbunatateste circulatia sangelui si scade tensiunea arteriala. De asemenea, nivelul colesterolului este mai mic in comparatie cu persoanele cu un stil de viata sedentar.

Un studiu realizat pe cativa jucatori de fotbal a demonstrat ca acestia aveau un nivel redus al colesterolului, chiar daca unii dintre ei erau trecuti de 35 de ani.

Medicii de la sectie de medicina de familie recomandata sportul ca tratament complementar pentru multiple afectiuni cronice.

Muschi mai mari si oase mai puternice

Tonifierea musculara este un alt beneficiu al practicarii exercitiilor fizice in mod regulat. Oasele, muschii, tendoanele invata sa lucreze impreuna, fie ca este vorba de mers la sala, sport de echipa in aer liber sau inot in piscina.

De exemplu, in cadrul unui meci de fotbal, jucatorul depune efort fizic sustinut prin alergare, dar are nevoie atat de memorie musculara pentru a pasa eficient, cat si coordonare neuromusculara pentru a mentine controlul balonului.

Presiunea pe oase este mai mare decat atunci cand suntem in repaus. Sistemul osos se obisnuieste cu sarcina suplimentara si structura acestuia devine mai densa.

In mod fizioloic, odata cu inaintarea in varsta, densitatea osoasa scade, iar prin sport suntem capabili sa contracaram acest efect.

Beneficiile nu se termina aici. Ar mai fi multe de spus despre avantajele sportului, dar ne dorim sa experimentati pe propria piele bucuria antrenamentelor fizice.

De aceea, va recomandam sa incercati, pe cat posibil, sa practicati de minim 3 ori pe saptamana exerctii fizice de intensitate usoara pana la moderata si sa observati schimbarile pozitive care apar in viata dumneavoastra.

 

Recent Posts

Pacient cu cancer intestinal: ‘Am crezut că am un hemoroid’

Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…

16 minute ago

Excelența în medicină, premiată la Gala Capital. Prof. Dr. Vladimir Ciurea, lider și vizionar în neurochirurgia pediatrică

Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…

26 de minute ago

Zodii care încheie un ciclu karmic greu, care a durat 16 ani. Intră într-o nouă eră a vieții lor

Pluto a intrat în Capricorn pe 1 septembrie și va rămâne acolo până pe 19…

46 de minute ago

Mare atenție! Boli netratate care pot duce la cancer: Trebuie obligatoriu să mergem la MEDIC

Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…

o oră ago

Acest mineral trebuie consumat pentru combaterea demenței. Nu trebuie să lipsească din aportul zilnic!

În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…

2 ore ago

Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Companiile și oamenii valoroși din sistemul sanitar din România

Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…

2 ore ago

Citeste si: