Sari la conținut

Efectele și beneficiile radioterapiei în tratamentul cancerului

radioterapie
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Radioterapia joacă un rol crucial în tratamentul bolilor oncologice, fiind unul dintre pilonii de bază alături de intervenția chirurgicală și chimioterapie.

Pentru a înțelege mai bine cum funcționează acest tratament și cum poate ajuta pacienții oncologici, am discutat cu Dr. Răzvan Curcă, medic specialist în radioterapie.

Ce este radioterapia mai exact?

Radioterapia este unul dintre cei trei mari piloni în tratamentul bolii neoplazice, alături de intervenția chirurgicală și tratamentul sistemic (chimioterapia). Este un tip de tratament care utilizează radiații ionizante pentru a distruge celulele canceroase.

Cum funcționează această?

Prin intermediul unui aparat sunt concentrate fascicule de radiațîi asupra unei ținte. Această țintă este, în general, formațiunea tumorală, dar poate fi și un pat operator sau un lanț ganglionar regional. Radiațiile concentrate asupra celulelor tumorale au un efect distructiv asupra bazei moleculare a acestora, determinad moartea lor.

Care sunt pașii urmăți într-un tratament standard de radioterapie?

Totul începe în timpul consultului inițial. Aici medicul radioterapeut stabilește indicația de radioterapie, înștiințează pacientul în legătură cu potențialele beneficii și riscuri ale tratamentului și explică toate aspectele tratamentului în sine. După urmează să se efectueze un CT de plan, îi mai spunem de simulare.

Pe baza imaginilor de la acest CT medicul curant elaborează planul de tratament. Fizicienii medicali preiau planul de la medic și calculează aspectele tehnice ale tratamentului. Când tot acest proces este finalizat pacientul poate începe tratamentul propriu-zis.

În desfășurarea planului de tratament cine este implicat?

Echipa de pe o secție de radioterapie este una mare și foarte variată. În primul rând avem medicul, rolul acestuia este de a stabili indicația de radioterapie, de a elabora planul de tratament și de a manageria efectele adverse care pot să apară pe durata tratamentului.

Alt rol esențial îl joacă fizicianul medical care stabilește pe baza cerințelor medicului curant, aspectele tehnice ale tratamentului: cum se rotește masă, care este debitul radiațiilor, unghiurile fascicolului de radiațîi etc. Și nu în cele din urmă avem tehnicianul medical, o componentă esențială a radioterapiei. Acesta are rolul de a pune pacientul în poziția de tratament la fiecare ședința individuală de radioterapie.

Există vreun șablon standard pentru elaborarea tratamentului?

În elaborarea planului de tratament pentru radioterapie folosim ghiduri internaționale bine stabilite și aprobate în Europa. Acestea au rolul de a ajută medicul să elaboreze planul de tratament. Desigur, fiecare pacient este unic, prin urmare tratamentul o să fie mereu unul individualizat pe baza particularităților anatomice, histologia bolii, comorbiditatilor și multe alte criterii care vor fi luate în considerare de către medic.

Care sunt efectele adverse care pot apărea în urmă tratamentului cu radiațîi?

Că orice tratament oncologic, radioterapia poate genera efecte adverse. Acestea variază mult în funcție de zona tratată, și de dozele de radiațîi folosite. În esență efectele adverse în radioterapie sunt mai blânde față de cele apărute în alte tratamente. Astfel poată să apară: o stare de somnolență, greață vărsături, că efecte generale. Și apoi efecte locale la nivelul zonei iradiate.

În esență mereu în oncologie trebuie să existe un echilibru între toxicitatile tratamentului și beneficiile acestuia. Beneficiile trebuie mereu să depășească efectele dăunătoare pe care le poatea avea tratamentul asupra organismului. Beneficiul principal fiind distrugerea celuleor canceroase.

Poate fi radioterapia combinată cu alte tipuri de tratament?

Desigur, ba chiar în foarte multe neoplazii, cum ar fi cancerele din sfera ORL, sau ano-rectale, standardul este de radio-chimioterapie concomitentă. Adăugarea tratamentului sistemic la radioterapie este că să sensibilizeze celulă tumorală la efectele radiațiilor. Și combinația între radioterapie și intervenție chirurgicală este una frecvența, spre exemplu în cancerele mamare operate conservator conform ghidurilor trebuie efectuată și radioterapie adjuvantă, că să consolideze patul operator.

Care sunt afecțiunile oncologice care pot fi tratate cu ajutorul radioterapiei?

Radioterapia este unul din tratamentele esențiale în orice boală oncologica. Cancerele din sfera ORL (laringe, faringe, orofaringe), răspund în general foarte bine la tratament. De asemenea cancerele de col uterin, mamare, de prostată evoluează în general favorabil după radioterapie. Desigur sunt unele cancere în care radioterapia are un rol limitat, spre exemplu cancerul de ovăr. Dar și în aceste patologii radioterapia poate fi de ajutor în anumite condiții.

Ce urmează după tratamentul cu radiații?

În esență după ce pacientul finalizează regimul de radioterapie prescris, urmează o perioada de pauză de aproximativ o luna. În aceste 30 de zile radioterapia încă își face efectul și trebuie să acordăm acest timp pentru:

  • A oferi organismului suficient timp pentru a se recupera,

  • Pentru a putea da suficient timp radioterapiei să-și facă efectul în totalitate.

După această perioada, în funcție de particularitățile bolii pacientului, începe monitorizarea. Această se poate face prin CT-uri, RMN-uri, teste sangvine și așa mai departe.

Ce ar trebui să știe un pacient care face sau urmează să facă radioterapie?

În primul rând că tratamentul în radioterapie este unul de lungă durata, în general având mai mult de 10 ședințe. Prin urmare este important că pe toată perioada tratamentului să raporteze din timp medicului curant efectele adverse apărute. Majoritatea sunt ușor de manageriat, ba chiar prevenit în multe situații.

Alt lucru important de știut este necesitatea consumului adecvat de apă. Hidratarea este extraordinar de importantă și poate ameliora efectele adverse cu care are de-a face pacientul.

De asemenea alimentația este foarte importantă. Dietă pe durata tratamentului trebuie să fie una echilibrată: pacientul nu trebuie să elimine carnea, nu trebuie să urmeze regimuri compuse numai din sfeclă roșie. Trebuie să fie echilibrată. În timpul oricărui tratament oncologic, organismul are lupta grea de dus: o dată împotriva cancerului, și odată să reziste efectelor adverse ale tratamentului oncologic propriu-zis. Pentru a avea o șansă de a câștigă această lupta pacientul are nevoie de rezerve, rezerve pe care le poate lua dintr-o alimentație complete și echilibrată.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel