Sari la conținut

Efectele razelor UV asupra sănătății. De ce ar trebui să purtați protecție solară tot timpul anului după menopauză

Efectele razelor UV asupra sănătății. De ce ar trebui să purtați protecție solară tot timpul anului după menopauză.

În ultimii ani, s-a vorbit din ce în ce mai des despre importanța purtării de protecție solară, în ieșirile în exteriorul casei. Acest sfat, deși se adresează adesea adolescenților și adulților până în 45-50 de ani, se aplică în continuare indiferent de vârsta pe care o ai. Femeile, în special, trebuie să fie sârguincioase în ceea ce privește utilizarea protecției solare pe măsură ce îmbătrânesc.

De fapt, noile cercetări efectuate de doctorul Kai Triebner, de la Universitatea din Bergen, au arătat că razele UV creează probleme de sănătate care afectează în mod specific femeile aflate în postmenopauză.

Care sunt efectele razelor UV asupra sănătății?

Razele UV excesive pot crea probleme medicale pentru toată lumea. Printre acestea putem enumera un risc crescut de cancer de piele, îmbătrânire prematură, leziuni oculare și probleme cu sistemul imunitar. Femeile trebuie să se îngrijoreze de riscuri suplimentare pe măsură ce îmbătrânesc.

Când trec prin menopauză, femeile experimentează o serie de modificări biologice, inclusiv o scădere a producției de estrogen. Nivelurile mai scăzute de estrogen pot provoca uscăciune vaginală, creșterea infecțiilor tractului urinar, modificări ale dispoziției, depresie, dureri de cap și oboseală.

În articolul doctorului Triebner din Maturitas, revista oficială al Societății Europene pentru Menopauză și Andropauză, el a analizat modul în care radiațiile UV au influențat în continuare acele procese hormonale, care pot crea deja probleme de sănătate.

Pentru studiul său, Dr. Triebner a chestionat 580 de femei aflate în postmenopauză din Europa de Vest. Acesta a folosit date prin satelit despre locațiile lor pentru a-și da seama de cantitatea lor de expunere regulată la soare.

Fiecare femeie a răspuns, de asemenea, la întrebări despre obiceiurile lor de viață. Inclusiv cât de des stau la soare, dacă folosesc sau nu protecție solară și ce zone ale corpului lor sunt de obicei expuse la lumina soarelui.

Cum afectează razelor UV femeile care au trecut prin menopauză?

Potrivit womansworld.com, rezultatele studiului au arătat că razele UV pot avea un impact negativ asupra nivelului de estrogen al femeilor. Chiar mai mult decât ceea ce se consideră o scădere tipică a producției de hormoni.

Femeile care au avut mai multă expunere la soare au înregistrat o scădere mai mare a nivelului de estrogen după doar o lună. Ceea ce poate duce la multe probleme de sănătate pe termen lung, deoarece expunerea se acumulează în timp.

„Un nivel scăzut de estrogen și un nivel ridicat al celorlalți hormoni crește riscul de osteoporoză, boli cardiace și boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer”, a explicat dr. Triebner.

Mai mult, cercetarea a arătat că participantele erau expuse unui risc crescut, indiferent unde locuiau. De exemplu, cineva expus la lumina soarelui într-o națiune înnorată precum Norvegia a văzut încă efecte similare cu cineva care trăiește într-o locație mai însorită precum Spania.

Cum se pot proteja femeile de razele UV?

Din fericire, există soluții foarte simple pentru protecția împotriva razelor UV și a acestor probleme de sănătate. Purtarea de protecție solară și acoperirea. Pentru persoanele care sunt îngrijorate de faptul că nu primesc suficientă vitamina D, dr. Triebner mai spune că 10 – 15 minute de soare pe zi sunt mai mult decât suficiente.

În caz contrar, oamenii ar trebui să ia aceste măsuri de protecție. Dr. Triebner crede că există încă multe cercetări de făcut în studiul radiațiilor UV și a efectelor sale asupra menopauzei. 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel