Din cuprinsul articolului
Pandemia ne-a afectat în multe sensuri. Unul dintre acestea fiind sănătatea mintală, apoi stresul, anxietatea, teama și apoi izolarea. Aceștia au fost factorii care au contribuit la schimbarea noastră mintală și afectivă. Acum, războiul. Ce efecte au toate aceste aspecte șocante asupra creierului? Unde se va ajunge? Mai putem face ceva?
Efectele războiului asupra creierului! Unde se va ajunge? Specialist: Resetați-vă creierul
Din cauza războiului ruso-ucrainian și a evenimentelor care se succed rapid, oamenii sunt deja copleșiți. În toată această avalanșă de informații apocaliptice, pare că nu vor mai exista niciodată și vești bune, scrie ScienceAlert.
Știrile negative poartă deja un nume: doomscrolling. Ce înseamnă? La ce face referire exact la acest lucru? Timpul petrecut degeaba online citind știri despre accidente, dezastre, războaie.
Doomscrolling-ul accentuează anxietatea și depresia
Doomscrolling-ul poate promova sentimente de anxietate și depresie. În schimb, dacă alegeți să vizionați un film amuzant sau o comedie romantică, s-ar putea să vă simțiți optimiști și plini de energie. Acest lucru se datorează unor fenomene psihologice: „inducerea dispoziției” (o intervenție care ne poate schimba starea de spirit) și empatia.
Serotonina, o substanță chimică importantă a creierului pentru reglarea stării de spirit, poate scădea când suntem stresați cronic sau dărâmați. Din fericire, există tratamente și alimente, care cresc serotonina, și sunt folosite pentru a trata depresia și anxietatea.
În schimb, empatia excesivă, când urmărim evenimente tragice, pe toate posturile de știri, poate induce gânduri negative. Ele au un impact asupra sănătății și bunăstării mintale. Acumularea constantă a gândurilor negative poate provoca depresie sau anxietate.
În timp, acestea pot avea un efect uriaș asupra minții. Ducând la tulburări cognitive reale, cum ar fi atenția redusă sau probleme de memorie și de raționament.
Factori care duc la doomscrolling
Jeffrey Hall, profesor de comunicare la Universitatea din Lawrence, Kansas, studiază de ani buni impactul tehnologiei asupra relațiilor și consideră că există trei factori care duc la doomscrolling.
Primul este legat de modul în care sunt create rețelele sociale, al doilea este legat de algoritmul care ne aduce în față anumite știri, iar al treilea aspect este legat de felul în care oamenii sunt captivați de știrile negative.
Jeffrey Hall: Resetați-vă creierul
Se mai poate face face în privința asta? În primul rând, este important să evitați doomscrolling-ul. Pentru a face asta, trebuie să aveți câteva momente de răgaz.
Așa că încercați să faceți ceva care vă place și care vă relaxează, cum ar fi citirea unei cărți bune, vizionarea unui film distractiv, o vizită la un prieten sau antrenament mindfulness. Învățarea a ceva nou, cum ar fi o altă limbă sau un instrument muzical, pot fi, de asemenea, benefice, stimulând atât starea de spirit, cât și cunoașterea.
O altă modalitate de a prelua controlul asupra situației este să încercați să faceți acțiuni de caritate, în cadrul unor organizații. Acest lucru activează sistemul de recompense din creier și vă conferă senzația că dețineți controlul asupra situației.
Jeffrey Hall: Identificați-vă obiectivele
Dacă nu rezistați și continuați doomscrolling-ul, ar fi bine să contactați un psiholog clinician, care vă poate ajuta să reduceți această activitate și efectele ei, prin utilizarea terapiei cognitiv-comportamentale.
Un studiu a arătat că este posibilă îmbunătățirea stării de spirit prin inducția cognitivă a dispoziției.
Într-o lume tot mai globalizată, cu multe forme de tehnologie și cu un bombardament al informațiilor de neoprit, este important să vă identificați obiectivele. Dar este la fel de important să dezvoltați o strategie pentru a le atinge și pentru a evita să rămâneți captiv știrilor negative.