Sari la conținut

Efectele pandemiei asupra copiilor. Psiholog: „Copiii nu mai reuşesc să lege relaţii sănătoase din punct de vedere social”. Cum îți ajuți copilul să gestioneze emoțiile negative?

tineri
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Tineri revoltati

Din cuprinsul articolului

Specialiștii susțin că pandemia afectează tot mai mulți copii și tineri de toate vârstele. Pe lângă riscul de a contracta virusul, aceștia se confruntă cu o multitudine de stări emoționale necunoscute, negative, fiind nevoiți să se adapteze unui stil de viață complet diferit.

Încă de la începutul pandemiei, cel mai mult au avut de suferit copiii, mai ales din punct de vedere emoțional și psihologic, susțin experții.

Tinerii au fost nevoiți să se adapteze unei situații complet diferite față de tot ceea ce cunoșteau până atunci.

Restricțiile anti-COVID, izolarea, școala în mediul online și lipsa interacțiunii cu tineri de vârste apropiate lasă urme din ce în ce mai adânci în sănătatea emoțională a copiilor.

Efectele pandemiei asupra tinerilor

Pandemia îi afectează puternic pe elevi. Studiile arată că jumătate dintre adolescenţi se confruntă deja cu stări de anxietate şi au nevoie de consiliere şi suport psihico-emoţional, anunță RRA.

Psihologul clinician şi psihoterapeutul Doina Braşoveanu dezvăluie care sunt efectele pandemiei asupra copiilor și, de asemenea, cum îi poți ajuta să treacă mai ușor pentru aceste momente dificile.

„Dacă şcoala trebuie să fie online, este bine să avem grijă ca socializarea să aibă loc totuşi într-un fel sau altul, copilul să îşi poată continua viaţa cât se poate de normal, să continue să discute cu colegii de vârsta lui, să continue să aibă activităţi comune împreună cu ei, să nu se simtă izolat şi singur.

Ăsta este un alt aspect cu care mă confrunt, copii care nu mai reuşesc să lege relaţii sănătoase din punct de vedere social, se simt singuri, izolaţi.

Au intrat, de exemplu, în clasa a IX-a, au schimbat complet colectivul, n-au apucat să-şi cunoască dirigintele, n-au apucat să-şi cunoască colegii de clasă, pentru ca au făcut anul trecut şcoala aproape exclusiv online, iar anul acesta au început fizic şi după două săptămâni au intrat deja online”, a explicat Doina Brașoveanu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel