Din cuprinsul articolului
Dumitru Constantin Dulcan, renumit profesor, doctor și neurolog român, explică care sunt efectele nocive ale stresului asupra sistemului imunitar, în exclusivitate pentru Adevărul. Stresul afectează 3 dintre cele mai importante elemente structurale: neuronii, ADN-ul și sistemul imunitar.
Sistemul imunitar este esențial pentru sănătatea și supraviețuirea omului. Acesta este bariera naturală care protejează organismul de agenții patogeni dăunători și, de asemenea, asigură sănătatea generală a acestuia. Din păcate, acesta poate fi puternic afectat de stres, diminuându-și funcțiile normale și lăsând organismul vulnerabil în fața bolilor și infecțiilor.
„Stresul în organism are efect asupra a trei elemente structurale esenţiale: neuronul, ADN-ul, adică substratul genetic al organismului, şi sistemul imunitar.
Asupra sistemului imunitar – un stres, o furie, o mânie de cinci minute poate să blocheze celulele sistemului imunitar aproape până la cinci-şase ore. Sistemul imunitar este acel sistem de celule şi organe care produc limfocite. Acestea ne apară de virusuri, de bacterii şi îşi fac datoria circulând în permanenţă în organism.
De pildă, celulele care mor trebuie îndepărtate. Iar în organism există celule limfotice killer sau ucigaşe, care înglobează aceste celule care mor, pentru că altfel ele se pot fixa pe un loc, creează inflamaţie şi de aici ne putem trezi cu tot soiul de boli, inclusiv cancer.
Aşadar, aceste celule numite medical „NK“ sunt extrem de utile, ele trebuie să circule în permanenţă în organism ca să poată şi să ne apere împotriva tuturor acelor substanţe care sunt străine de corp. Stresul le tulbură eficienţa”, explică Dumitru Constantin Dulcan, neurolog, potrivit Adevărul.
Pentru a diminua efectele negative pe care stresul le are asupra organismului, este important să îți gestionezi emoțiile și gândurile. Cu alte cuvinte, este esențial să filtrezi importanța evenimentelor și să diminuezi efectele negative pe care acestea le pot avea asupra psihicului. Emoțiile sunt în strânsă legătură cu organismul, producând efecte fizice vizibile, dacă nu sunt în armonie.
„Sigur că este esenţial să nu te implici. Implicarea emoţională într-un fenomen negativ, într-o ştire de la televizor etc. îţi consumă enorm de multă energie. Trebuie să te aperi încercând să te detaşezi, asta înseamnă autoeducaţie, să cunoşti ceva despre tehnici de apărare de stres şi, sigur, să-l eviţi”, adaugă neurologul.
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…