Privarea de somn poate favoriza procesele de neurodegenerescență, iar ‘o noapte cu un somn bun poate fi de importanță critică pentru menținerea sănătății creierului.
Specialiștii în neurologie de la Universitatea din Uppsala au analizat sânge prelevat dimineața de la 15 bărbați tineri, cu o stare generală bună de sănătate, dintre care unii dormiseră peste noapte opt ore, iar ceilalți deloc. La aceștia din urmă, s-a constatat o creștere cu circa 20% a concentrației a două molecule, enolaza specifică neuronală și proteina S-100B.
Or, ‘numărul acestor molecule crește de regulă în sânge când apar leziuni cerebrale’, a notat într-un comunicat coordonatorul studiului, Christian Benedict.
Studiul ce urmează să fie publicat în revista Sleep vine după ce un altul publicat în octombrie în revista americană Science a conchis că somnul accelerează eliminarea toxinelor de la nivelul creierului, inclusiv a beta-amiloidului, care, prin acumulare, favorizează dezvoltarea bolii Alzheimer, conform cercetătorilor de la universitatea Rocheste