Sari la conținut

Efectele negative pe care încălzirea globală le are asupra României

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Schimbările climatice reprezintă un adevăr incontestabil, motiv pentru care trebuie luate măsuri imediate, afirmă ministrul Mediului, Mircea Fechet, cu ocazia Zilei Mondiale a Apei şi Zilei Mondiale a Meteorologiei, sărbătorite astăzi.

Acesta a tras un semnal de alarmă cu privire la efectele negative pe care încălzirea globală le are asupra României, de la deşertificarea sudului ţării, până la lipsa apei din fântâni în mai multe zone.

Ministrul Fechet a făcut referire şi la conflictul din Ucraina şi efectele sale asupra mediului, după distrugerea iremediabilă a unor ecosisteme naturale sau poluarea Mării Negre, în urma distrugerii barajului de pe Nipru, de la Nova Kakhovka.

Climatologul Roxana Bojariu, coordonatorul departamentului de climatologie din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie, spune pentru Europa Liberă că prognosticurile privind schimbările climatice nu sunt încurajatoare pentru România.

Veri fierbinți în sud, ierni mai blânde în nord-est

Pentru intervalul 2021 – 2050, Roxana Bojariu avertizează că, la nivelul României, temperaturile vor crește în medie de peste 3 grade Celsius în cea mai caldă lună a anului, respectiv august. Temperatura medie lunară va crește undeva la peste 2.5 grade Celsius în restul anului. Ambele ipoteze reflectă cele mai pesimiste scenarii.

Potrivit expertei, creșterile cele mai mari ale temperaturilor se vor resimți în sudul țării și scad ca magnitudine spre regiunile nordice.

caniculă
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Creșterile sunt cu atât mai mari și mai îngrijorătoare spre final de secol 21.

„Diferențele mai mari în ceea ce privește schimbarea climatică sunt așteptate spre sfârșitul secolului 21.

Pentru scenariul pesimist, creșterea medie a temperaturii pentru România obținută cu modelele globale poate atinge aproape 7 grade Celsius în luna august.

Modelele climatice regionale, în condițiile scenariului pesimist indică o valoare maximă a creșterii medii similare cu cea derivată din rezultatele modelelor climatice globale, dar pentru luna iulie, în intervalul 2071 – 2100 comparativ cu intervalul 1971 – 2000”, spune specialista în climatologie.

Potrivit oamenilor de știință, încălzirea globală, în comparație cu perioada pre-industrială, se datorează în totalitate poluării mediului înconjurător de către oameni cu substanțe precum metanul sau dioxidul de carbon.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel