Din cuprinsul articolului
Postul intermitent – o dietă care alternează între perioadele de post voluntar și cele de repaus alimentar – ar putea fi legat de un risc mai mare de a muri din cauza bolilor cardiovasculare, potrivit unei noi analize.
Analiza, prezentată pentru prima dată luni în cadrul sesiunilor științifice ale Asociației Americane a Inimii din Chicago, a constatat că persoanele care limitează consumul de alimente la mai puțin de opt ore pe zi au un risc cu 91% mai mare de boli cardiovasculare fatale, în comparație cu persoanele care mănâncă între 12 și 16 ore pe zi.
Riscul crescut de deces cardiovascular a fost observat și în cazul celor care trăiesc cu boli de inimă sau cancer, au precizat cercetătorii. Cei care aveau boli cardiovasculare existente și mâncau între opt și 10 ore pe zi au avut, de asemenea, un risc cu 66% mai mare de deces din cauza bolilor de inimă sau a unui accident vascular cerebral, se arată în analiză.
Postul intermitent, care presupune să mănânci în timpul unei ferestre de șase-opt ore și să postești în restul de 16-18 ore, a crescut în popularitate în ultimii 10 ani. Studiile au sugerat că această dietă poate ajuta la pierderea în greutate, la scăderea riscului de boli precum cancerul, la scăderea tensiunii arteriale și la creșterea energiei.
Analiza, realizată de cercetătorii de la Școala de Medicină a Universității Shanghai Jiao Tong din China, se bazează pe datele Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (Centers for Disease Control and Prevention) privind 20.000 de adulți din Statele Unite din 2003 până în 2018. Ea nu a fost încă evaluată de colegi sau publicată într-o revistă academică. Cu toate acestea, este printre puținele care examinează în mod specific efectele pe termen lung ale postului intermitent asupra riscului de deces din cauza bolilor cardiovasculare.
Efectele negative ale postului intermitent
„Restrângerea timpului zilnic de mâncat la o perioadă scurtă, cum ar fi 8 ore pe zi, a câștigat popularitate în ultimii ani ca o modalitate de a pierde în greutate și de a îmbunătăți sănătatea inimii”, a declarat autorul principal al studiului, Victor Wenze Zhong, Ph.D., într-o declarație. „Cu toate acestea, efectele pe termen lung asupra sănătății ale alimentației cu timp limitat, inclusiv riscul de deces din orice cauză sau de boli cardiovasculare, sunt necunoscute.”
Zhong a declarat că cercetătorii au fost „surprinși” să constate că cei care urmează o dietă de post intermitent au un risc mai mare de deces cardiovascular.
„Chiar dacă acest tip de dietă a fost popular datorită potențialelor sale beneficii pe termen scurt, cercetarea noastră arată în mod clar că, în comparație cu un interval de timp tipic de 12-16 ore pe zi pentru a mânca, o durată mai scurtă a alimentației nu a fost asociată cu o viață mai lungă”, a scris el.
Zhong a declarat că rezultatele ar trebui să încurajeze persoanele să fie mai prudente atunci când vine vorba de alegerile lor alimentare și a subliniat că aceste alegeri ar trebui să fie „aliniate” cu starea de sănătate a individului.
Constatările nu înseamnă că postul intermitent a cauzat moartea cardiovasculară, iar cercetările ulterioare ar trebui să analizeze „mecanismele biologice” care stau la baza legăturilor dintre dietă și rezultatele cardiovasculare adverse, a adăugat el. El a precizat că cercetarea depinde și de amintirile indivizilor cu privire la ceea ce au mâncat.
Zhong a declarat pentru NBC News că este prematur să facă recomandări specifice pe baza analizei, scriind pentru postul de televiziune: „Practicarea postului intermitent pentru o perioadă scurtă, cum ar fi 3 luni, poate duce probabil la beneficii în ceea ce privește reducerea greutății și îmbunătățirea sănătății cardiometabolice”. El a menționat că oamenii ar trebui să fie „extrem” de precauți în ceea ce privește postul intermitent pentru perioade mai lungi de timp, a relatat NBC News.