Sari la conținut

Efectele nebănuite ale bicarbonatului de sodiu. De ce să-l pui în apa în care fierbi ouăle

efectele nebănuite ale bicarbonatului de sodiu
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Bicarbonatul de sodiu are proprietăți antibacteriene și antifungice

Ce se întâmplă dacă adaugi o linguriță de bicarbonat de sodiu în apa în care fierbi ouăle?De la prepararea mîncărurilor, pînă la îngrijirea corporală sau curățenie în casă, acest produs simplu ne face viața mai ușoară. Dar de ce să pui bicarbonat de sodiu în apa în care fierbi ouăle?

bicarbonat de sodiu
Sursă foto: stiridinlume.ro

Ouăle fierte sunt o gustare rapidă și foarte sănătoasă. Însă, decojirea acestora uneori poate fi o adevărată provocare. Unele se decojesc mai ușor, altele mai greu, ajungînd să arunci jumătate din albuș. Diferența constă în prospețimea lor.

Astfel, ouăle ce au coaja mai veche de 7-10 zile este mai ușoară, pe cînd cele mai proaspete au coaja mai grea, deci mai greu de îndepărtat. Coaja ouălor mai proaspete este mai greu de îndepărtat deoarece aceastea sînt mai puțin alcaline decît ouăle mai vechi, transmite stiridinlume.ro.

Conform trucului care le-a făcut viața mai ușoară multor gospodine, poți rezolva această problemă foarte simplu: adaugă o linguriță de bicarbonat de sodiu în crăticioara în care fierbi ouăle, atunci cînd apa clocotește.

Bicarbonatul de sodiu face ca ouăle să fie mai alcaline, ceea ce înseamnă că va ușura procesul de fierbere și, automat, decojirea ouălor va fi una mult mai simplă. Dacă dorești să vezi cît de vechi sînt ouălor, poți verifica asta printr-un alt truc simplu. Pentru asta este necesar să scufunzi oul în apă. Dacă acesta rămîne la suprafață înseamnă că se apropie de termenul de expirare, iar dacă se scufundă înseamnă că este proaspăt.

Cât se fierbe un ou moale și cât unul tare?

Timpul de fierbere depinde de textura pe care o vrei: un gălbenuș lichid, unul moale sau unul tare? De asemenea, este bine de reținut că timpul de fierbere se scurge din momentul în care apa începe să fiarbă.

  • Ou foarte moale, cu gălbenuș lichid – 2 minute
  • Ou cu gălbenuș semi-moale, adică puțin lichid, dar și un pic moale – 4 minute
  • Ou cu gălbenuș moale – 6 minute
  • Ou cu gălbenuș tare, dar puțin cremos – 8 minute
  • Ou cu gălbenuș tare – 10 minute âOu cu gălbenuș foarte tare – 12 pînă la 15 minute (atenție: ouăle mai mici lăsate prea mult timp la fiert pot căpăta o nuanță verzuie a gălbenușului)

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel