Efectele miraculoase ale „penicilinei ruseşti”. Băutura minune indicată în numeroase afecţiuni

Cunoscut şi sub denumirea de „penicilină rusească”, propolisul este unul din produsele apicole care poate trata numeroase afecţiuni, fiind folosit în special pentru întărirea sistemului imunitar.

Este eficient în tratarea afecţiunilor gastrointestinale şi a răcelii, iar câteva picături de tinctură de propolis te scapă de ulcer şi gastrită. De altfel, proprietăţile terapeutice ale acestui produs apicol sunt cunoscute încă din Antichitate, când propolisul era folosit pentru tratarea afecţiunilor de piele.

Unele cercetări sugerează că tinctura de propolis poate fi utilă în reducerea nivelului de colesterol şi a tensiunii arteriale, ajutând la prevenirea bolilor cardiovasculare. S-a demonstrat, de asemenea, că propolisul are şi o acţiune antialergică, reduce strănutul şi iritaţiile provocate de rinita alergică prin inhibarea eliberării histaminei.

Poate fi folosită ca adjuvant după intervenții chirurgicale, în special în cazul rănilor postoperatorii dificil de vindecat. Totodată, este de neînlocuit în tratamentul bolilor ginecologice, acționând împotriva Trichomonas vaginalis, care provoacă infecții ale mucoasei vaginale și ale colului uterin.

Efecte analgezice, antiinflamatoare şi antioxidante

Acest remediu natural este cunoscut şi recomandat pentru efectele sale analgezice, antiinflamatoare, antioxidante, cicatrizante sau imunostimulatorii. De asemenea, propolisul este utilizat ca adjuvant în tratarea virozelor respiratorii, a enterocolitelor şi a sinuzitelor.

De atlfel, propolisul brut este cunoscut ca și cel mai puternic antibiotic natural, fiind un bun aliat împotriva virusurilor, fără reacții adverse asupra organismului.

Sursa foto: arhiva doctorulzilei

Tinctura, realizată după o reţetă tradiţională

Apicultorii atrag atenţia că acest medicament naturist nu trebuie diluat în apă, deoarece câteva substanţe active din propolis devin insolubile la contactul cu apa. De asemenea, doza zilnică recomandată este de 30 picături de tinctura de 3 ori pe zi, timp de maxim trei săptămâni.

„Tinctura de propolis este realizată după o reţetă tradiţională pe care majoritatea apicultorilor o respectă.  Această reţetă are la bază alcool de 98 de grade şi propolis  în proporţie de 30 %. În funcţie de solicitarea fiecărui consumator putem creşte procentul de propolis la 50 sau 60 % sau îl putem scădea.

În general, eu recomand tinctura pentru tratarea ulcerului şi a gastritei, pentru ameliorarea durerilor de stomac şi creşterea rezistenţei organismului la boli. Dacă ne lovim putem folosi foarte bine tinctura de propolis. Chiar dacă senzaţia nu e prea plăcută, pentru că ustură foarte tare, tincture de propolis grăbeşte vindecare”, a explicat apicultorul Adrian Ivaşcu, potrivit adevarul.ro.

Oricine poate prepara în casă acest remediu pe baza unei reţete simple. Astfel, se recomandă ca la un litru de palincă de 50 sau 70 de grade să fie adăugată o lingură de propolis granulat. Ulterior, compoziţia trebuie lăsată la macerat timp de 30 de zile şi se amestecă de cel puţin două ori pe zi pentru dizolvarea granulelor. o alternativă la palincă este alcoolul dublu rafinat.

Atenție! Tinctura de propolis pătează, iar petele de propolis se pot îndepărta cu alcool tare sau cu un degresant puternic.

Mod de administrare

Intern: se administrează între 4 și 30 picături de tinctură, de 1-3 ori pe zi, în funcție de vârstă și greutate amestecate în miere.

  • Adulți: 30 de picături tinctură de propolis, de 3 ori pe zi, în 1 lingură de miere
  • Copii peste 12 ani: 15-20 picături de tinctură de propolis, de 3 ori pe zi, în 1 lingură de miere
  • Copii 6-12 ani: 8-10 picături de tinctură de propolis, de 3 ori pe zi, în 1 lingură de miere
  • Copii 2-5 ani: 4-6 picături de tinctură de propolis, de 3 ori pe zi, în 1 lingură de miere, doar cu acordul medicului.

Specialiştii citaţi de dapis.ro spun că este important ca tinctura propolis să fie consumată împreună cu miere (nu pe pâine și nu pe zahăr), deoarece mierea este emolientă și grăbește vindecarea.

Extern: se aplică direct pe zonele afectate de 1-3 ori pe zi. Se poate aplica în combinație cu diverse creme (în funcție de afecțiune), direct, sau sub formă de badijonaj local.

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

5 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

5 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

6 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

6 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

6 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

7 ore ago

Citeste si: