Sari la conținut

Efectele miraculoase ale unei cure cu căpșuni

beneficiile căpșunilor
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Beneficiile căpșunilor pentru sănătate

Căpşunile conţin o gamă largă de nutrienţi, vitamina C fiind în top. Aceste fructe parfumate conţin, de asemenea, fitonutrienţi şi antioxidanţi, care luptă împotriva radicalilor liberi. Pe lângă vitamina C, căpşunile sunt şi o excelentă sursă de vitamina K şi mangan, precum şi acid folic, potasiu, riboflavină, vitamina B5, vitamina B6, cupru, magneziu şi acizi graşi Omega-3.

Elimină toxinele
O cură cu căpşuni este indicată tuturor celor care vor să scape de toxinele acumulate în sezonul rece. Calităţile energizante şi depurative ale căpşunilor sunt un îndemn să le consumăm nu ca pe un desert, cu frişcă şi zahăr, ci ca pe un aperitiv. Zilnic se pot mânca, fără restricţii, între 250 şi 500 de grame de căpşuni. Pentru detoxificare, cura e indicat să fie ţinută cel puţin două săptămâni.

Combat cel mai mare dușman al inimii

Consumul zilnic de căpșune duce la scăderea semnificativă a nivelului colesterolului rău (LDL) și al trigliceridelor, arată un studiu al unei echipe italo-spaniole de cercetători, apărut în The Journal of Nutritional Biochemistry.

Un grup de voluntari a inclus în regimul alimentar obișnuit 500 g de căpșune, consumate zilnic, timp de o lună. La începutul și la sfârșitul experimentului s-au făcut analize de sânge. Rezultatele au arătat că nivelul de colesterol rău a scăzut în medie cu 14%, iar cel al trigliceridelor, cu 21%, în timp ce nivelul colesterolului bun (HDL) a rămas neschimbat. Aceste efecte nu s-au mai observat totuși la două săptămâni după încetarea experimentului, valorile revenind la nivelurile inițiale.

Au efect împotriva reumatismului
Răcoritoare, diuretică şi laxativă, căpşuna are o puternică acţiune împotriva reumatismului, deoarece elimină acidul uric. În plus, reglează funcţiile hepatice şi drenează vezica biliară.
Puternic revitalizante, căpşunile sunt recomandate îndeosebi persoanelor demineralizate, datorită funcţiilor de fixare a mineralelor. În acest scop, se efectuează o cură cu căpşuni, care să dureze cel puţin cinci zile. După aceasta, organismul nu va resimţi oboseala şi va lupta mai uşor cu eczemele şi urticaria.

Combat cancerul

Potrivit News Medical printre fructele sau legumele cu cel mai puternic efect în lupta contra cancerului de esofag se numără căpşunile. Căpşunile au rolul de a încetini dezvoltarea rănilor precanceroase şi a displaziilor, după cum arată un studiu american efectuat pe 30 de persoane, timp de şase luni. Cercetarea a fost efectuată pe un grup de chinezi de cercetătorii de la Universitatea din Ohio, Statele Unite, şi a fost condus de Tomg Chen, profesor asistent la secţia de oncologie.
Echipa a recrutat mai multe persoane din China care sufereau de displazie moderată a esofagului, dintre care 36 au dus la bun sfârşit studiul. Pacienţii aveau în medie 55 de ani şi fiecare dintre ei a trebuit să consume 30 de grame de căpşuni, uscate şi congelate, amestecate într-un pahar cu apă, de două ori pe zi. Rezultatele au arătat că 29 dintre cei 36 de participanţi au prezentat o îmbunătăţire a leziunilor sau măcar s-a încetinit dezvoltarea acestora.
Nu se ştie care dintre substanţele conţinute de căpşuni sunt „vinovate” de aceste efecte benefice.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel