Cercetarea efectelor fumatului asupra organismului este o prioritate pentru specialiștii americani. Ei au descoperit că celulele fumătorilor se schimbă și devin predispuse la cancer.
Pe parcursul timpului, expunerea cronică la fumul de țigară schimbă celulele plămânilor, vulnerabilizându-le în fața bolilor și predispunându-le la dezvoltarea cancerului, au declarat luni, 11 septembrie 2017, cercetătorii americani, conform japantimes.co.jp
Raportul se bazează pe experimentele de laborator asupra celulelor plămânilor care au fost expuși cronic la fumul de țigară, adică o persoană care a fumat între 20 și 30 de ani.
Cam după 10 zile de fumat, celulele încep să își schimbe prototipul genetic, un proces cunoscut sub numele de schimbare epigenetică.
A fost nevoie de 10 luni până celulele s-au schimbat convingător și au ajuns la stadiul predispus cancerului.
Stephen Baylin, conducătorul programului acestuia de cercetare și director al programului Biologia Cancerului, la Universitatea Johns Hopkins, a spus: ”Când fumezi, dezvolți un substrat de schimbare epigenetică, ceea ce te predispune la cancerul de plămâni.”
”Dacă nu ești fumător, este puțin probabil să faci cancer la plămâni.”
Aceste aberații epigenetice stopează genele care în mod normal protejează celulele și nu le dau voie să dezvolte cancer.
Schimbările epigenetice nu transformă ADN-ul de bază din gene, astfel încât, există întotdeauna speranță pentru cei care doresc să renunțe la fumat.
”Spre deosebire de mutațiile genetice, care sunt ireversibile, dacă te lași de fumat, vei reduce considerabil predispoziția la cancer de plămâni ”dobândită” în perioada de fumător”, a declarat Michelle Vaz, cercetătoare doctor la Universitatea de Medicină Johns Hopkins.