Din cuprinsul articolului
Consumul excesiv de zahăr ne poate provoca dependență, susțin specialiștii. Acest obicei dăunător este susținut de alimentarea constantă a corpului cu alimente dulci și poate dăuna grav sănătății. Pofta de dulce și, implicit, satisfacerea acestei pofte, poate provoca dezechilibre la nivelul întregului organism. Iată care sunt efectele consumului excesiv de zahăr și de ce este important să le cunoști!
În această circumstanță, când ne referim la dulce, ne referim la alimentele intens procesate, cu un conținut ridicat de zahăr, carbohidrați rafinați și potențiatori de gust. Deși alimentele dulci par inofensive, acestea pot provoca o anumită dependență cu care organismul se obișnuitește, cerând din ce în ce mai mult dulce.
Astfel, poți intra într-un cerc vicios care poate fi greu de stăpânit, dacă nu iei măsurile corespunzătoare în timp util.
Cori Grămescu, expert în nutriție și fitness, explică pe Instagram de ce consumul excesiv de zahăr este atât de nociv pentru organism și, de asemenea, ce greșeli întrețin această dependență.
„Pofta de dulce este întreţinută de consumul regulat de alimente dulci, cu un grad ridicat de procesare şi un aport crescut de potențiatori de gust. Consumul crescut de dulce conduce în timp la rezistenţă la insulina, prin faptul că receptorii pentru insulină „se obişnuiesc” cu un nivel crescut al acestui hormon în sânge. Este şi mecanismul prin care de fiecare dată după ce mâncăm dulce, la câteva ore ni se face poftă tot de dulce.
Pofta de dulce se traduce în poftă de dulce procesat, adică tânjim după ciocolată, prăjituri, patiserie sau îngheţată. Adică dulce procesat, asociat adeseori cu grăsimi nesănătoase şi aditivi alimentari. Astfel, pofta de dulce conduce şi la un nivel cronic crescut de leptină. Leptina este hormonul care induce senzaţia de saţietate şi unele studii arată că funcţionarea lui este perturbată de consumul cronic ridicat de fructoză, un tip de îndulcitor folosit intens în dulciurile procesate pentru gustul mai intens. În traducere, nu te saturi niciodată să mănânci dulciuri”, a explicat Cori Grămescu.
”Pofta de dulce satisfăcută cu dulciuri procesate aduce un stres suplimentar ridicat pentru ficat, datorită modului în care organismul nostru metabolizează fructoza. Ea este zahărul folosit în industria alimentară pentru prăjituri, creme, dulciuri şi îngheţate. De exemplu, ea este cauza principală a ficatului gras de cauză non-alcoolică asă că prezintă riscuri serioase. Pe lista efectelor negative pe termen lung se mai adaugă şi riscul ridicat de cancer de pancreas, incidența crescută a cariilor dentare, probleme cu rinichii, obezitate, diabet, boală cardiovasculară, hipertensiune arterială, dependența de zahăr, predispoziţie către Alzheimer, deficienţe nutritive şi lista continuă.
Practic, ori de câte ori ne satisfacem pofta de dulce cu un dulce intens procesat corpul nostru produce insulină în exces. Astfel, peste câteva ore avem iarăşi poftă de dulce, şi tot aşa. Intrăm, practic, într-un cerc de foame auto-întreținut care îşi amplifică extremele pe măsură ce trece timpul”, a adăugat nutriționistul.
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…