Din cuprinsul articolului
De cele mai multe ori, pentru a menține sănătatea generală a organismului, cele mai multe persoane apelează la alimentație. Totuși, alimentația nu este cel mai important element care ne influențează sănătatea și sistemul imunitar. Cel mai important, se pare, este somnul. Odihna corespunzătoare reglează funcțiile organismului, îl regenerează și îi stimulează imunitatea. Cât timp ar trebui să dormi, în mod normal, pentru a te menține sănătos și care sunt efectele benefice ale somnului asupra întregului organism?
Alimentația, stilul de viață și odihna sunt factorii care influențează sănătatea întregului organism. Alimentația este responsabilă pentru aportul de substanțe nutritive necesare corpului, în timp ce somnul are rolul de a le „consolida”. În timpul somnului, organismul se regenerează, de la celule până la cele mai importante funcții ale sale. De ce este somnul atât de important și care sunt efectele benefice ale somnului asupra întregului corp ne explică Mihaela Bilic, expert în nutriție și boli metabolice.
„Somnul de calitate (odihnitor și suficient ca durată) este de departe cel mai important factor de creștere a imunității. În somn corpul nostru se reface, prin intermediul somnului sistemul nervos este hrănit și tot în somn se face “curățenie” la capitolul celule moarte, îmbătrânite sau bolnave. Nu întâmplător dormim 30% din viața noastră fără somn nu putem funcționa și, surprinzător, este mai important decât hrana. Privarea de somn duce rapid la tulburări neurologice grave și chiar la moarte, deși de foame putem răbda săptămâni întregi.
Un somn de 7-9 ore pe noapte are efecte miraculoase asupra întregului organism, de la imunitate la digestie, metabolism, sistem nervos și endocrin. Un somn odihnitor ne protejează de obezitate și Alzheimer, crește puterea de concentrare și atenția performanțele fizice și rezistența la boli. Inclusiv în cazul copiilor s-a demonstrat că o oră de somn în plus dimineața (cu începerea școlii de la 9:00) ar fi un element pozitiv pentru randamentul lor de peste zi.
Simțim cu toții că după o noapte nedormită, nu poți face mare lucru a doua zi. În somn ne încarcăm bateriile, iar pauza alimentară de 8-10 ore din timpul nopții permite organismului să ia o pauză de la digestie/metabolism, să se refacă și să se pregătească pentru ziua care urmează”, explică nutriționistul, pe pagina de Facebook.