Fructele-vedetă ale toamnei, cunoscute şi sub denumirea de „supermâncare”, au o istorie de 8.000 de ani, primele podgorii fiind cultivate pe teritoriile care formează acum Orientul Mijlociu. Strugurii au un număr impresionant de beneficii pentru sănătate, printre care şi unele mai puţin cunoscute, după cum informează site-ul medicalnewstoday.com: prevenirea cancerului, a bolilor de inimă şi a tensiunii arteriale ridicate.
Porţia medie de struguri este o cană, adică aproximativ 32 de boabe. Drept unitate de măsură se poate folosi un pumn pentru a estima porţia potrivită.
O cană de boabe de struguri roşii sau albi conţine 104 calorii, 1,09 grame de proteine, 0,24 grame de grăsime, 1,4 fibre de fibre, 4,8 miligrame de vitamina C, 10 micrograme de vitamina A, 288 miligrame de potasiu, 0,54 miligrame de fier şi 3 micrograme de folaţi.
Strugurii au un nivel ridicat de apă şi sunt buni pentru hidratare. Fructele şi legumele cu multă apă sunt dense în nutrienţi, ceea ce înseamnă că oferă o cantitate mare de nutrienţi esenţiali, având în acelaşi timp puţine calorii. Strugurii conţin 70 de mililitri de lichid pe cană.
Strugurii conţin şi mulţi antioxidanţi importanţi pentru sănătatea ochilor, cum ar fi luteina şi zeaxantina, iar strugurii roşii au resveratrol fitochimic în cioajă, antioxidantul cunoscut pentru protejarea împotriva mai multor boli cronice.
Strugurii conţin antioxidanţi puternici cunoscuţi sub denumirea de polifenoli, care pot încetini sau preveni multe tipuri de cancer, inclusiv cel de esofag, plămâni, gură, farinx, pancreas, prostată şi colon.
Resveratrolul regăsit în vinul roşu, cunoscut pentru beneficiile pentru inimă, este un tip de polifenol conţinut de coaja strugurilor roşii.
Flavonoidul quercetin este un antiinflamator natural care, în nişte studii pe animale, a părut să reducă riscul aterosclerozei şi să protejeze împotriva pagubelor provocate de colesterolul LDL (lipoprotenie de joasă densitate). Quercetin ar putea avea şi beneficiul unor efecte anticancer. Totuşi, domeniul are nevoie de mai multe studii pe subiecţi umani înainte ca aceste rezultate să fie confirmate.
Conţinutul ridicat de polifenol din struguri poate reduce şi riscul de boli cardiovasculare prin reducerea presiunii sangvine prin mecanisme antiinflamatoare.
Fibrele şi potasiul din struguri ajută şi la sănătatea inimii. Creşterea aportului de potasiu, în combinaţie cu scăderea aportului de sodiu, este cea mai importantă schimbare în dietă pe care o poate face cineva care vrea să reducă riscul de boli cardiovasculare, potrivit lui Mark Houston, medic general şi profesor clinic asociat la Şcoala medicală Vanderbilt.
Aporturi mari de potasiu sunt asociate şi cu un risc redus de atac de cord, cu protecţia împotriva pierderii de masă musculară, păstrarea densităţii minerale din oase şi reducerea apariţiei de pietre la rinichi.
În ceea ce priveşte o tensiune arterială ridicată, un aport scăzut de potasiu poate fi la fel de periculos ca un aport ridicat de sodiu. Datorită conţinutului ridicat de potasiu, strugurii sunt recomandaţi celor cu o tensiune arterială mare pentru combaterea efectelor sodiului asupra corpului.
De asemenea, aportul ridicat de potasiu este asociat cu un risc cu 20 la sută mai mic de a muri, indiferent de cauză.
Datorită efectelor antiinflamatoare ale quercetinului, consumul de struguri poate ajuta la atenuarea simptomelor de alergii. Nu există însă studii făcute pe oameni care să dovedească această teorie.
Câteva studii s-au arătat promiţătoare în ceea ce priveşte capacitatea resveratrolului de a proteja împotriva neuropatiei şi a retinopatiei diabetice, condiţii cauzate de un control slab asupra diabetului şi care afectează sever vederea.
Cercetătorii au descoperit şi că resveratrolul este benefic pentru tratarea de Alzheimer, atenuând puseurile şi schimbările de stare asociate cu menopauza şi îmbunătăţind controlul asupra glucozei din sânge.
Strugurii sunt pe piaţă aproximativ tot anul. Cei mai buni sunt cei fermi la atingere şi fără „riduri” şi se păstrează cel mai bine în frigider.
Cel mai bun mod de a mânca strugurii este când sunt proaspeţi. Cele mai multe jeleuri, sucuri şi vinuri au zahăr adăugat, ceea ce înseamnă calorii în plus.
Betablocanţii, un tip de medicaţie prescris cel mai frecvent pentru boli de inimă, pot duce la creşterea nivelului de potasiu din sânge. Produsele cu mult potasiu, cum ar fi bananele, ar trebui consumate cu moderaţie de către cei care iau folosesc betablocanţi.
Consumul ridicat de potasiu poate fi dăunător pentru cei ai căror rinichi nu sunt pe deplin funcţionali. Dacă rinichii nu sunt capabili de a scoate excesul de potasiu din sânge, acest lucru poate fi fatal.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…