Din cuprinsul articolului
Efecte secundare neașteptate ale consumului de pătrunjel. Pătrunjelul oferă mâncărurilor noastre un plus de savoare. Planta verde nu se folosește doar ca decor, ceea ce s-ar putea să nu știți este că mâncatul pătrunjelului poate veni cu câteva efecte secundare surprinzătoare – unele pozitive și altele potențial nesigure.
Pe de o parte, pătrunjelul este plin cu substanțe nutritive, inclusiv 53% din doza zilnică recomandată de vitamina C, 108% din doza zilnică de vitamina A și 547% din consumul zilnic recomandat de vitamina K, informează Healthline.
Dar beneficiile nu se opresc aici. Un studiu mai vechi publicat în Advances in Regenerative Biology a constatat că un compus conținut în pătrunjel cunoscut sub numele de apigenină poate stimula conexiunile neuronale din creier.
Pătrunjelul protejarea împotriva răspândirii unei forme periculoase de cancer
Acest compus poate susține memoria, învățarea și, potențial, poate proteja împotriva declinului cognitiv. În plus, un studiu mai nou, din 2016 publicat în Breast Cancer: Targets and Therapy a constatat că o altă substanță adăpostită în pătrunjel – luteolina – poate ajuta la protejarea împotriva răspândirii unei forme periculoase de cancer de sân cunoscută sub numele de cancer de sân triplu negativ.
Deși, în general, pătrunjelul nu prezintă niciun pericol atunci când este consumat în cantitățile medii, există cazuri în care consumul excesiv de pătrunjel poate fi periculos pentru sănătate, relatează WebMD.
De exemplu, ingerarea unor cantități excesive de pătrunjel în scopuri medicinale în timpul sarcinii poate fi nesigură. Consumul unor cantități abundente de pătrunjel în combinație cu alte plante medicinale în primul trimestru de sarcină poate fi legat de posibile malformații congenitale, avertizează experții.
Administrarea unor cantități mari de pătrunjel îi poate afecta pe cei cu anumite probleme de sănătate. De exemplu, persoanele cu afecțiuni renale sunt sfătuite să evite pătrunjelul, deoarece anumite substanțe chimice găsite în această plantă pot exacerba afecțiunea.
În plus, persoanele cu tensiune arterială ridicată vor dori, de asemenea, să fie atente la cantitatea de pătrunjel pe care o ingerează.
Este posibil ca pătrunjelul să determine organismul să rețină sodiu, crescând astfel nivelul tensiunii arteriale. În schimb, pătrunjelul poate reduce nivelul de zahăr din sânge, ceea ce ar putea reprezenta un risc pentru cei cu diabet.
Același efect poate avea un impact și asupra celor care sunt supuși unor proceduri chirurgicale. Prin urmare, se recomandă ca persoanele care urmează să fie supuse unor intervenții chirurgicale să nu mai folosească pătrunjel cu 14 zile înainte.