Din cuprinsul articolului
Efecte pozitive și negative ale consumului de cafea. Cafeaua face parte din rutina zilnică a milioane de oameni. De fapt, potrivit Asociației Naționale a Cafelei, cafeaua este băutura numărul unu consumată zilnic de americani, abia pe locul 2 fiind apa. Deși cafeaua poate afecta organsimul fiecăruia în mod diferit, iată cele mai frecvente 10 efecte, bune și rele, pe termen lung, ale consumului de cafea, pe care trebuie să le cunoașteți.
Medicul gastroenterolog Sarah Robbins spune care sunt efectele consumului de cafea pentru bunăstarea generală. Dar, la fel ca majoritatea lucrurilor din viață, este important să consumați băutura cu moderație, conform Wellandgood
Potrivit dr. Robbins, cafeaua este o sursă excelentă de antioxidanți. Cercetătorii au descoperit că este sursa numărul unu de antioxidanți în dieta americană. „Cofeina conține antioxidanți, compuși care ajută să vă protejați celulele împotriva daunelor provocate de radicalii liberi, reducând inflamația și îmbunătățind rezultatele sănătății”, spune dr. Robbins. În plus, antioxidanții pot ajuta la prevenirea diferitelor boli cronice.
Consumul moderat de cofeină a fost asociat cu un risc mai scăzut de apariție a anumitor boli cardiovasculare, inclusiv accidente vasculare cerebrale, spune dr. Robbins. „Mecanismul poate implica proprietățile antioxidante ale cofeinei și capacitatea acesteia de a îmbunătăți funcția endotelială, funcționarea căptușelii interioare a vaselor de sânge”, explică ea. Acest lucru nu se aplică consumului excesiv de cofeină (sau cafea). Aportul excesiv de cofeină poate provoca o creștere temporară a ritmului cardiac și a tensiunii arteriale.
Dr. Robbins spune că cercetările au demonstrat o legătură între cafea și riscul redus al unor boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer și Parkinson.
„Efectele protectoare s-ar putea datora capacității cofeinei de a bloca receptorii de adenozină, care sunt implicați în patogeneza acestor boli, precum și proprietăților sale antioxidante”, spune ea.
Consumul de cafea și cofeină poate oferi protecție împotriva bolilor hepatice. „Aportul regulat de cofeină a fost asociat cu un risc mai scăzut de fibroză hepatică – cicatrici ale ficatului – la persoanele cu boli hepatice”, spune dr. Robbins. Cofeina poate proteja și împotriva dezvoltării bolii ficatului gras non-alcoolice (NAFLD) și a cancerului hepatic, adaugă ea.
Potrivit unui studiu din 2021, persoanele care au băut cafea au avut o incidență semnificativ mai mică a NAFLD. Un alt studiu a constatat că aproximativ două căni de cafea pe zi ar putea ajuta la reducerea riscului de cancer la ficat cu 43%.
Cafeaua este asociată cu proprietăți anticancerigene. „Unele studii epidemiologice au găsit o asociere între consumul cofeinei și un risc redus de anumite tipuri de cancer, inclusiv cancerul hepatic și colorectal”, spune dr. Robbins. Cercetarea atribuie asta capacității cofeinei de a îmbunătăți repararea ADN-ului, proprietăților antioxidante și efectelor asupra enzimelor hepatice.
Dr. Robbins spune că există câteva dezavantaje potențiale ale consumului de cafea în exces.
”Înțelegerea acestor riscuri este importantă, în special pentru anumite persoane cu sensibilitate crescută la cofeină”, spune ea.
Cafeaua conține o cantitate substanțială de cofeină, care poate afecta calitatea somnului „Cofeina poate perturba tiparele de somn, poate întârzia apariția somnului și poate reduce calitatea somnului și timpul total de somn. Acest lucru se datorează faptului că blochează adenozina, un neurotransmițător care promovează somnul”, spune dr. Robbins.
Cantitățile moderate de cofeină pot reduce simptomele durerii de cap pentru unii oameni, dar, la alții, le poate provoca. „Pentru unii indivizi, în special cei predispuși la migrene, cofeina poate declanșa dureri de cap sau poate exacerba simptomele migrenei”, spune dr. Robbins.
Potrivit Dr. Robbins, consumul crescut de cofeină poate avea un impact asupra sănătății ochilor, deși efectele sunt de obicei cu acțiune rapidă și dispar rapid. „Cofeina poate provoca o creștere temporară a presiunii intraoculare (PIO), care ar putea fi o problemă pentru persoanele cu glaucom sau presiune oculară prea mare”, spune ea.
Cafeaua poate prezenta riscuri negative și pentru copii și adolescenți.
„Aportul mare de cofeină poate afecta dezvoltarea neurologică a copiilor și adolescenților și poate duce la creșterea anxietății, tulburări de somn. În plus, poate afecat funcția cardiovasculară”, explică dr. Robbins.
Ea recomandă copiilor și adolescenților să limiteze cât mai mult aportul de cofeină.
„Copiii și adolescenții ar trebui să se concentreze pe consumul de băuturi bogate în nutrienți, fără cofeină”, spune ea.
Cofeina poate avea un impact și asupra sarcinii. „Cofeina traversează placenta. Deoarece fetușii au o capacitate limitată de a metaboliza cofeina, poate avea un impact potențial asupra dezvoltării fetale”, spune medicul.
Unele studii sugerează o legătură între aportul mare de cofeină în timpul sarcinii și greutatea mică a fătului la naștere, nașterea prematură sau riscul crescut de pierdere a sarcinii. Mai mult, consumul ridicat de cofeină în timpul sarcinii ar putea afecta dezvoltarea cognitivă a bebelușilor și ar putea crește riscul apariției unor boli la vârsta adultă.
Femeile însărcinate sunt adesea sfătuite să-și limiteze aportul de cofeină la mai puțin de 200 de mg pe zi, echivalentul a aproximativ o ceașcă de cafea.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…