Categories: Expertul zilei

Avertismentul fără precedent pentru fumătorii de narghilea. Medic: „Pătrunde în plămâni aceeași cantitate de fum care provine de la o sută de țigări”

Fumatul de narghilea își are originea în vremurile când consumul de tutun era o distracție clasică, aproape o artă și un act de apreciere hedonistă a aromei. Cu alte cuvinte, fumatul de narghilea a fost întotdeauna o experiență unică. În zilele noastre, consumul de narghilea a devenit o normalitate, cu precădere în rândul adolescenților.

Narghileaua este un instrument de fumat oriental, pe bază de apă, care permite unei persoane să fumeze un amestec de tutun cu arome. Narghileaua este alcătuită dintr-un recipient care se umple cu apă, un suport pentru tutun, arome, cărbuni și un furtun cu un dispozitiv atașat, folosit pentru inhalarea fumului. Cărbunii care se ard încing amestecul de tutun cu arome și încălzesc apa. Fumul produs de cărbuni poartă tutunul prin recipientul cu apă, apoi prin furtun, pentru ca la final să fie inhalat de fumător.

În general, fumătorii de narghilea fumează mai rar, dar cu o intensitate mai mare decât fumătorii de țigarete. În general, sesiunile durează mult timp (20 – 90 de minute), expunând fumătorii la fum de tutun pentru o perioadă de timp mai îndelungată.

De asemenea, fumătorii de narghilea tind să inhaleze fumul adânc în plămâni, din cauza forței mai mari necesare pentru a trage fumul prin conducta de apă.

Efectul „de răcire” cauzat de trecerea fumului de tutun prin apă poate induce un număr mai mare de pufuri, prin urmare, crește gradul de inhalare a substanțelor cancerigene prezente în fum. Trecerea fumului prin apă nu filtrează substanțele toxice prezente în fumul de tutun.

Narghilelele sunt cunoscute, de asemenea, sub alte denumiri, inclusiv shisha, hookah sau pipă cu apă.

O sesiune de narghilea, echivalentul a fumatului de 100 de tigări

Fumatul din narghilea este comparat cu aceeași cantitate de nicotină inhalată din cinci pachete de țigări. În plus, în timpul unei sesiuni de narghilea, pătrunde în plămâni aceeași cantitate de fum care provine de la 100 de țigări. Pentru fumătorii pasivi, fumul inhalat echivalează cu fumatul a 6 – 8 țigări.

Sursă foto: Getty Images

„În timpul unei sesiuni de narghilea (sesiunea poate dura între 20 și aproximativ 45 de minute – n.r.) pătrunde în plămâni aceeași cantitate de fum care provine de la o sută de țigări.

Peste 70 de substanțe toxice au fost identificate în fumul de narghilea, inclusiv monoxid de carbon, arseniul, cadmiul, nichelul, formaldehidă, acetaldehidă, poloniul și gudronul.

Fumatul din narghilea este cel puțin la fel de nociv ca țigările și cu siguranță nu reprezintă o alternativă sigură pentru fumat. S-a demonstrat că o sesiune de fumat de narghilea provoacă modificări majore în organism”, subliniază prof. dr. Traian Mihăescu într-o intervenție pentru BZI.

Fumul de la narghilea este mai periculos decât cel de la țigară

Specialiștii mai spun că o sesiune unică de 20 de minute de fumat de narghilea are ca rezultat creșteri semnificative ale concentrațiilor de carboxihemoglobină, ale nivelurilor sistolice și diastolice ale tensiunii arteriale, precum și ale ritmului cardiac și frecvenței respiratorii.

„Atunci când se compară cu fumatul de țigări, narghileaua este mai toxică și mai nocivă pentru sănătate.

De asemenea, fumatul de narghilea are efecte similare cu cele ale fumatului de țigări, cum ar fi dependența, pentru că fumul de narghilea conține nicotină, care are potențial adictiv.

Probleme cardio-vasculare, fumătorii sunt expuși la afecțiuni cardiace, circulatorii și respiratorii”, adaugă prof. dr. Traian Mihăescu, medic primar pneumolog.

Afecțiuni cardiovasculare și respiratorii

Dr. Constantin Sasu, medic specialist Pneumologie: „Un studiu care a evaluat efectele pe termen scurt ale unei sesiuni unice de 30 de minute de fumat de narghilea, a avut ca rezultat creșteri semnificative ale concentrațiilor de carboxihemoglobină, a nivelurilor sistolice și diastolice ale tensiunii arteriale, precum și ale ritmului cardiac și frecvenței respiratorii.

De asemenea, s-a evaluat și funcția respiratorie prin intermediul spirometriei și s-a constatat o scădere a PEF (Debitul Expirator Maxim de Vârf – măsoară cât de repede poate respira un individ) și a FEF 25% –75% (sensibil în aprecierea îngustării căilor aeriene mici)”.

Toxinele din fum pătrund în fluxul sanguin și contribuie la apariția aterosclerozei (arterele care transportă oxigenul și substanțele nutritive se îngroașă și împiedică circulația sângelui către organe și țesuturi).

Totodată, pot apărea și alte complicații cardiovasculare precum angina pectorală, insuficiența cardiacă congestivă, un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

 

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

5 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

5 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

6 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

6 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

7 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

7 ore ago

Citeste si: