Din cuprinsul articolului
Efecte coronavirus asupra creierului uman. Pe cine impactează cel mai tare?
COVID-19 este cea mai mare provocare a zilelor noaste, ce ridică o sumedenie de întrebări, la care cercetătorii încearcă să afle cât mai multe răspunsuri.
În cadrul unui studiu efectuat pe 84.000 de oameni s-au descoperit date îngrijorătoare cu privire la efectul produs asupra creierului uman de coronavirus. Cercetările acestui studiu au fost realizate sub îndrumarea doctorului Adam Hampshire, din cadrul Colegiului Imeperial din Londra. Acesta a afirmat că pacienții infectați cu o formă severă de SARS-CoV-2 pot suferi un deficit cognitiv semnificativ, ce se va resimți pe parcursul a mai multor luni.
„Analizele noastre … se aliniază opiniei potrivit căreia există consecințe cognitive cronice ale COVID-19”, au scris cercetătorii într-un raport al cercetării. „Oamenii care și-au revenit, inclusiv cei care nu mai raportează simptome, au prezentat deficite cognitive semnificative.”
Testele cognitive măsoară cât de bine îndeplinește creierul uman o serie de sarcini – cum ar fi: amintirea cuvintelor sau aranjarea unui joc de puzzle. Cadrele medicale utilizează astfel de testări privind performanța creierului în afecțiuni precum Alzheimer. Aceste testări sunt utile și pentru evaluarea tulburărilor cerebrale temporare.
Cei 84.285 de respondenți participanți la studiu, au trebuit să rezolve celebrul test ”Great British Intelligence Test”. Concluziile studiului au fost momentan revizuite doar de către echipa de cercetare condusă de Hampshire. Rezultatele au fost puse la dispoziție online pe site-ul celor de la MedRxiv.
În rândul pacienților infectați cu forme ușoare de COVID-19, s-a remarcat „un deficit cognitiv de dimensiuni substanțiale”. În cazul a celor infectați cu formă gravă s-a remarcat „declinul mediu al performanțelor generale pe o perioadă de 10 ani, la persoane cu vârste cuprinse între 20 și 70 de ani.”
Cercetătorii care nu au fost implicți direct în cercetare, au subliniat importanța continuării testelor pentru a putea obține date cât mai concludente.
Joanna Wardlaw, profesor de neuroimagistică aplicată din cadrul Universității din Edinburgh susține că „funcțiile cognitive ale participanților nu au fost evaluate înainte de infectare cu covid-19, iar rezultatele nu reflectă recuperarea pe termen lung.” Tot aceasta susține că „orice efect poate fi pe termen scurt”.
Invitată recent la “40 de întrebări cu Denise Rifai”, emisiune difuzată la Kanal D, Oana…
Vești bune pentru unii pensionari. Un proiect de lege care are în prim plan veniturile…
Semnificația ultimei cifre din CNP. Numerologul Mihai Voropchievici a arătat, la Antena 3, ce dezvăluie…
Venele varicoase sunt adesea una dintre cele mai frecvente afecțiuni la femei, mai mult decât…
Nu este vorba de stres: semnificația spirituală a căderii părului. Calviția și căderea părului sunt…
Diagnostic crunt pentru un actor celebru. Vestea că un mare actor american are cancer a…