Sari la conținut

Efectul neașteptat pe care îl are căsnicia nefericită asupra sănătății

cuplu
Sursă foto: Getty Images
cuplu

O căsnicie nefericită poate fi sursa multor probleme de sănătate, stresul, durerile de cap și depresia fiind unele dintre cele mai puțin surprinzătoare. Dar știați că ar putea avea un impact și asupra sănătății dumneavoastră cardiovasculare?

La fel cum a fi îndrăgostit are un efect neașteptat asupra sănătății inimii tale, certurile constante cu soțul tău sau faptul de a fi într-o căsnicie nefericită și neîmplinită îți poate afecta inima, mai ales atunci când există un stres relațional cronic.

Conform doctorului cardiolog de la Johns Hopkins, Dr. Erin Michos, „multe studii sugerează că stresul emoțional influențează sănătatea  – crescând tensiunea arterială și ritmul cardiac, de exemplu”.

Studiu realizat pe tema sănătății cardiovasculare și a stării civile

Un studiu din 2014 realizat de cercetătorii de la Michigan State University (MSU) a analizat 1.200 de cupluri mai în vârstă, cu vârste cuprinse între 57 și 85 de ani, pe o perioadă de cinci ani, și a evaluat datele auto-raportate legate de atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale, hipertensiune arterială și niveluri ridicate de proteină C reactivă în sânge (afecțiune care provoacă inflamații).

S-a constatat că femeile care au declarat că au avut căsnicii nefericite prezentau doi factori de risc în ceea ce privește sănătatea inimii: niveluri mai scăzute de colesterol lipoproteic cu densitate mare (HDL sau colesterol bun) și niveluri mai ridicate de colesterol lipoproteic cu densitate mică (LDL sau colesterol rău) și trigliceride (un tip de lipide sau grăsimi care se găsesc în sânge).

Totuși, acesta nu a fost singurul studiu realizat pe tema sănătății cardiovasculare și a stării civile.

Sursă foto: arhiva Doctorul ZILEI

Alte moduri în care relația ta îți poate afecta inima

Potrivit unui studiu din 2021 publicat în revista Brain, Behavior, and Immunity – Health, cei care au avut parteneriate satisfăcătoare au avut o variabilitate a ritmului cardiac în repaus (HRV) mai mare decât cei care au avut căsnicii slabe. HRV este o măsură folosită pentru a identifica flexibilitatea cardiacă. Se crede că persoanele cu o HRV mai mare au o rezistență cardiovasculară mai mare și, de asemenea, gestionează mai bine stresul.

Potrivit Veronicăi Lamarche, profesor de psihologie socială de la Universitatea din Essex, o căsnicie slabă, plină de conflicte relaționale, poate duce la creșterea hormonilor de stres, inflamații, fluctuații ale apetitului și perturbarea sănătății sistemului imunitar (per The Guardian).

„Nu este cazul ca o singură ceartă într-o relație să dăuneze iremediabil sănătății, dar certurile frecvente pe parcursul mai multor ani își vor pune amprenta”, a explicat expertul.

Un studiu din 2022, publicat în Current Cardiology Reports, a descoperit că, calitatea relațiilor tale intime are o influență neașteptată asupra cât de bine sau cât de rău te descurci în ceea ce privește bolile coronariene. Tensiunea și întreruperea relațională au fost asociate cu un risc mai mare.

Conform unui studiu din 2023 publicat în The Journal of the American Heart Association, rezultatul recuperării pacienților cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani cu infarct miocardic acut (IMA) a fost rău atunci când din peisaj făceau parte căsnicii stresante.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel