Din cuprinsul articolului
O femeie susține că administrarea de ibuprofen pentru a-și atenua crampele menstruale a dus-o în comă timp de 17 zile, cu bășici și piele descuamată pe tot corpul.
Jaqueline Gmack spune că a luat medicamentul fără prescripție medicală ca de obicei, dar a început să simtă o ușoară mâncărime la ochi 48 de ore mai târziu, potrivit The Sun. Când s-a trezit a doua zi cu bășici de sânge în interiorul gurii, tânăra de 31 de ani a mers la spital, unde starea ei a continuat să se agraveze.
În curând, toată fața i-a fost acoperită de bășici și abia mai putea vedea. Următorul lucru pe care și-l amintește Jaqueline este trezirea dintr-o comă indusă de 17 zile – rezultatul unei afecțiuni rare declanșate de reacția organismului la medicament.
„A fost ca și cum aș fi fost arsă din interior spre exterior”, a declarat Jaqueline, din Papanduva, Brazilia.
„Nu știam ce mi se întâmplase. Am observat că aveam tot corpul bandajat, vederea îmi era complet încețoșată și aveam un tub în gât, dar nu simțeam nicio durere. Abia atunci mi-am dat seama că eram foarte slăbit și că mi se întâmplase ceva foarte grav” a mai relatat pacienta.
Jaqueline suferea de sindromul Stevens-Johnson – o afecțiune incredibil de rară, cauzată de reacția exagerată a organismului la medicamente, în special la medicamente pentru epilepsie, antibiotice și analgezice antiinflamatoare. În esență, organismul își atacă propria piele, provocând bășici și descuamări chinuitoare. În lipsa unui tratament, poate pune în pericol viața.
„Medicii mi-au spus că a fost un miracol că am supraviețuit. Familia mea nu m-a lăsat să mă văd în oglindă timp de câteva zile. Când m-am uitat în sfârșit în oglindă, am văzut pe cineva pe care nu l-am recunoscut”.
Femeia a început imediat un tratament oftalmologic în încercarea de a-și salva vederea, pe care va trebui să îl continue toată viața. „Oftalmologul mi-a spus, de asemenea, că trebuie să mă operez cât mai repede posibil, altfel voi pierde organul ocular. Am părăsit cabinetul plângând”.
De la acea primă operație din 2011, Jaqueline a suferit peste 24 de intervenții, inclusiv transplanturi de cornee, transplanturi de membrană amniotică și transplanturi de celule stem. În prezent, ea are o vedere de aproximativ 40 la sută și continuă să facă controale bisăptămânale pentru a-și monitoriza ochii.
Sindromul Stevens-Johnson este o reacție cutanată rară, dar gravă, cauzată de obicei de administrarea anumitor medicamente – adesea medicamente pentru epilepsie, antibiotice și analgezice antiinflamatoare.
Este numit după numele celor doi medici care l-au descris la începutul secolului XX. Poate pune în pericol viața, astfel încât necesită tratament imediat la spital. Simptomele încep de obicei cu simptome asemănătoare gripei, cum ar fi temperatură ridicată, dureri în gât, tuse și dureri articulare. De obicei, apare o erupție cutanată câteva zile mai târziu, care se răspândește din partea superioară a corpului pe față, brațe, picioare și organe genitale. De asemenea, pot apărea vezicule și răni pe buze, în interiorul gurii și pe ochi.
Tratamentul spitalicesc implică, de obicei, administrarea de lichide pentru a preveni deshidratarea, creme și pansamente pentru a hidrata pielea, analgezice puternice pentru a ușura disconfortul și medicamente pentru a controla inflamația și a preveni infecția. Recuperarea completă poate dura câteva săptămâni sau luni, susține NHS.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…