Sari la conținut

Efect miraculos. Ce se intâmplă dacă mănânci un gălbenuș de ou pe zi

Oul este alcătuit din două părţi: gălbenuş şi albuş şi conţin colesterolul bun, care este util organismului. Unii oameni preferă să consume omletă doar din albuşuri sau să mânânce doar gălbenuşul. Albuşurile, conţin câteva proteine în plus, însă pot fi cauza unor probleme digestive sau a unor boli autoimune.

Societatea a devenit atât de înverşunată împotriva alimentelor grase şi a colesterolului, încât a uitat că natura oferă exact atâtea grăsimi cât are nevoie organismul nostru. Gălbenuşul din ou nu face excepţie. Conţine 100% vitaminele A,D,E,K şi carotenoide luteina si zeaxantina. Mai conţine şi 90% calciu, fier, fosfor, zinc, vitamina B6 şi vitamina B12. Comparativ cu gălbenuşul, albuşul nu are aceeaşi paletă bogată de vitamine. Conţine mai multe proteine, dar doar din cauză că gălbenuşul este mai mic. Cu atât mai mult ştim că proteinele trebuie consumate în jur de 15 30% din caloarea calorică zilnică.

Motivul pentru care oul conţine o cantitate mare de colesterol nu este ca să ne pună în pericol sănătatea, ci pentru viitorul pui care va ecloza din ou şi care are nevoie de colesterol exact ca o fiinţă vie. Colesterol reprezintă precursorul hormonilor sexuali şi este folosit de toate celulele din organism. S-a demonstrat de foarte multe ori că HDL indică colesterolul bun, în timp ce zahărul, glucoza, fructosa, omega 3-omega 6 ridică colesterolul rău, adică LDL şi trigliceridele din sânge.

Este un lucru foarte trist că majoritatea nutriţioniştilor recomandă omleta din albuşuri. Nu e de mirare că majoritatea copiilor au deficienţe de grăsime şi un colesterol rău crescut.

Cele mai multe organisme vii dezvoltă un sistem de auto apărare pentru a face faţă predatorilor. Animalele au dinţi şi picioare ca să muşte şi să fugă, iar plantele dezvoltă toxine şi antinutrienţi ca să se apere de potenţialii invadatori. Gălbenuşul de ou, viitorul pui de găină, nu are cum să se apere decât dacă albuşul îşi schimbă cumva funcţia şi 13 din 14 proteine găsite în albuş au proproietăţi antibacteriale. De obicei, distrug bacteriile şi microbii ănsă ne pot afecta şi nouă sănătatea. De obicei, când este consumat în cantităţi mari sau când intestinele noastre sunt deja compromise.

Proteina lysozyme, care este inofensivă, se poate combina cu proteine precum ovomucoid sau ovoinhibitor şi poate inhiba trypsina, o proteină responsabilă pentru sistemul digestiv. Chiar şi mai grav unii compuşi pot trece de pereţii intestinali şi să agraveze bolile autoimune.

În concluzie foarte mulţi oameni suferă de deficienţe ale vitaminelor importante A,D,E şi K2 şi ar trebui să ştie ce important este gălbenuşul de ou în acest sens. În plus, este mult mai important şi decât un măr pe zi. Colesterolul din ouă este benefic pentru copii, femei la menopauză şi persoane în vârstă.

Sursa : http://www.healthdigezt.com/

Ana Maria Niţu

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel