Sari la conținut

Efect advers rar. Limba unei femei s-a înnegrit din cauza unui antibiotic

Din cuprinsul articolului

Efect advers rar și neobișnuit. Limba unei femei afectate de cancer s-a înnegrit și a dezvoltat fire de păr din cauza unui antibiotic. Pacienta, în vârstă de 60 de ani din Japonia, lua minociclină pentru a contracara efectele secundare ale chimioterapiei. 

Medicii au publicat cazul în British Medical Journal Case Reports și au susținut, de asemenea, că a dezvoltat pielea de pe față a devenit cenușie.

Specialiștii au dezvăluit că limba femeii era acoperită de o „pată neagră-maronie”, cu excrescențe „asemănătoare părului” și îi provoca durere.

Femeia  a fost diagnosticată cu „limbă neagră păroasă” (BHT) – o afecțiune inofensivă cauzată adesea de o igienă orală deficitară. Dar poate fi cauzată și de antibiotice care modifică nivelul bacteriilor din gură.

Medicii au dezvăluit că minociclina este de vină, în aces caz. Data incidentului nu a fost dezvăluită în raportul medicilor de la Universitatea Fukuoka din sudul Japoniei.

Femeia se luptă cu cancerul rectal și începuse chimioterapia cu 14 luni în urmă. Un efect secundar al medicamentului pe care îl lua sunt leziunile cutanate, de aceea i s-a administrat minociclină. Deși poate părea alarmant, BHT este temporară și inofensivă.

Aspectul distinct este de obicei cauzat de acumularea de celule moarte ale pielii pe papile – proeminențe minuscule ridicate pe suprafața limbii care conțin papilele gustative.

Tutunul, apele de gură iritante și anumite antibiotice pot declanșa afecțiunea. Literatura medicală a documentat, de asemenea, de mult timp BHT ca efect secundar al diferitelor medicamente, inclusiv eritromicină, minociclină, doxiciclină și penicilină.

Medicii i-au schimbat femeiii tratamentul, iar șase săptămâni mai târziu, au dezvăluit că pigmentarea feței și BHT s-au „îmbunătățit semnificativ”.

Ce este limba păroasă și neagră

Limba păroasă neagră este numele dat aspectului unui înveliș anormal al limbii. Este o afecțiune inofensivă cauzată de obicei de papilele – proeminențe asemănătoare care cresc excesiv pe suprafața limbii.

Factorii care contribuie includ igiena orală deficitară, fumatul, alcoolul, petele de la alimente și băuturi și utilizarea apei de gură cu clorhexidină.

Literatura medicală a documentat, de asemenea, de mult timp BHT ca efect secundar al diferitelor medicamente, inclusiv eritromicină, doxiciclină și penicilină.

De obicei, nu există alte simptome decât aspectul neplăcut sau anxietatea față de cauza acesteia. Unii pacienți se plâng de senzație de senzație de greață, gust alterat sau halitoză.

Pentru a o trata, o bună igienă orală este esențială, la fel ca și renunțarea la fumat. Alte tratamente recunoscute includ periajul cu o periuță de dinți moale și consumul de ananas proaspăt – nu conservat sau pasteurizat – deoarece conține o enzimă proteolitică numită bromelaină.

Acest lucru poate distruge papilele crescute excesiv.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel