Sari la conținut

Ecografia transesofagiană 3D scutește bolnavii de investigații dureroase și le poate salva viața

Geta Roman

Înainte de ajunge pe masa chirurgului pentru operații pe cord, uneori e utilă o investigație care poate salva pacienții de complicații și chiar deces prematur. Este vorba despre ecografia transesofagiană 3D. În privat, se face doar în Clinica ExMedica din București. Medicii explică situațiile în care este recomandată și cum trebuie pregătit un pacient

Atunci când ecografiile clasice (transtoracice) nu oferă detalii clare ale structurii și funcției inimii, se poate folosi ecografia transesofagiană, în locul unei proceduri invazive. Mai concret, medicii o recomandă fie când este vorba de structuri ale inimii care nu sunt bine vizualizate prin ecografia normală transtoracică, cum ar fi auriculul stâng, venele pulmonare, septul interatrial, aorta toracică sau în situații în care este necesară o foarte bună calitate a imaginii cum ar fi în cazul protezelor cardiace sau în endocardita infecțioasă. „La clinica ExMedica se efectuează ecografia transesofagiana 3D care oferă detalii suplimentare față de cea 2D, prin precizarea mai bună a raporturilor spațiale ale structurilor cardiace și oferirea unor imagini 3D foarte asemănătoare cu cele observate în timp real intraoperator de către medicul chirurg”, explică Alexandra Ioana Vasile, medic primar cardiolog.

Se face sub anestezie locală

Acest tip de analiză implică un ușor disconfort pentru pacient, asemănător celui din timpul unei endoscopii, care însă poate fi minimizat prin anestezia locală la nivelul orofaringelui, eventual asociată cu o sedare ușoară a pacientului.

Medicii dau asigurări că manevra implică risc foarte mic, complicațiile serioase ale acestei tehnici fiind foarte rare. „Un diagnostic rapid al pacientului prin această tehnică poate duce la salvarea vieții”, mai spun medicii.

Mai concret, ecografia transesofagiană se recomandă pentru:

l Depistarea unor surse de embolii ce pot genera fie accidente vasculare cerebrale, fie infarct acut în alte organe. Medicul specialist poate examina cu mare precizie vârful inimii, detectând prezența la acest nivel a unui anevrism, eventual și prezența unui tromb (cheag de sânge) în interiorul lui.
La nivelul atriului stâng, este singura metodă de a vizualiza urechiușa stângă, locul de predilecție de formare a trombilor generatori de embolii, în timpul tulburărilor de ritm cum ar fi fibrilația atrială.

l Este o metodă foarte bună pentru examinarea detaliilor de structură de la nivelul arcului aortic și aortei toracice. Arcul aortic este o altă sursă de embolii, iar ecografia transesofagiană poate vizualiza plăci de aterom la acest nivel sau chiar trombi apăruți pe aceste plăci. De asemenea, vizualizarea foarte bună a arcului aortic permite diagnosticul în urgență a disecției de aortă sau a anevrismelor de aortă. Investigația permite și vizualizarea mai bună a valvei aortice ajutând la stabilirea mecanismului insuficienței aortice.
l În endocardita infecțioasă ecografia transesofagiană oferă detaliile fine de structură și funcție.

l Pentru pacienții cu insuficiență mitrală cu indicație operatorie, ecografia transesofagiană ofera o imagine de calitate superioară celei transtoracice și permite identificarea mai exactă a mecanismului insuficienței, ajutând în acest fel chirurgul în stabilirea metodei chirurgicale de reconstrucție valvulară. În prolapsul de valvă mitrală, ecografia transesofagiană ajută la identificarea porțiunii care va trebui reparată de chirurg.
De asemenea, ecografia poate fi utilă inclusiv in timpul operației pentru valva mitrală, explorarea intraoperatorie verificând rezultatul valvuloplastiei înainte ca toracele să fie închis, ceea ce permite și efectuarea eventualelor corecții.
l Ecografia transesofagiană obține imagini ale inimii de înaltă rezoluție, oferind informații cu privire la dimensiunea cordului, forța sa de contracție, localizarea și extinderea unor eventuale leziuni ale țesutului cardiac fiind utilă la pacienții dificil de examinat transtoracic, cum ar fi imediat după o intervenție chirurgicală pe cord.

l Protezele valvelor cardiace pot fi se asemenea examinate prin ecografia transesofagiană 3D. Aceasta identifică cu precizie mobilitatea discurilor protezei, prezența unor insuficiențe ale protezei sau alte complicații cum ar fi vegetațiile sau abcesele țesutului din jurul protezei.

l Unele malformații congenitale cardiace sunt, de asemenea, mult mai corect identificate și cuantificate prin acest tip de analiză. Mici defecte ale septului interatrial cum ar fi anevrismul de sept interatrial pot să scape cu ușurință ecografiei transtoracice. În timpul închiderii acestor defecte, ecografia transesofagiană reprezintă un control obligatoriu pentru cardiologul intervenționist.

Cum trebuie pregătit bolnavul: restricții la alimente, apă și condus
În spitalele de stat se fac mai ales ecografii transesofagiane 2D . „La clinica ExMedica se efectuează ecografie transesofagiană 3D care este superioară ecografiei 2D. ExMedica este probabil singurul loc unde este disponibilă această investigație în 3D (cel puțin după cunoștința mea). Și este singurul centru privat care oferă această investigație 3D în prezent”, spune medicul Alexandra Ioana Vasile.  Înainte de a se face această investigație, pacientul nu trebuie să mănânce nimic cu șase ore anterior și nu mai are voie să bea nici lichide cu două ore anterior investigației. De asemenea, dacă se efectuează anestezie locală în gât pacientul nu va avea voie să mănânce și să bea nimic încă două ore după analiză. În situația în care se efectuează și sedare ușoară pe venă, pacientul va trebui să rămână în clinică 1-2 ore până la trecerea efectului sedării și, de asemenea, nu va putea să conducă mașina 12 ore.
Ecografia transesofagiană se poate realiza numai de medici specialisti cu experiență în ecografii cardiace. La Clinica ExMedica investigația se face
cu aparatură de ultima generatie (Ecograf.PHILIPS MATRIX IE 33 cu sonda 3D),
de doi medici: Dr. Mihaela Rugină – medic primar cardiolog și Dr. Alexandra Ioana Vasile – medic primar cardiolog. Telefoane ExMedica: 021.210.84.55, 0756.088.023

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel