Din cuprinsul articolului
Cancerul tiroidian apare în celulele tiroidei – o glandă în formă de fluture situată la baza gâtului, chiar sub mărul lui Adam. Tiroida ta produce hormoni care reglează ritmul cardiac, tensiunea arterială, temperatura corpului și greutatea.
Cancerul tiroidian ar putea să nu provoace simptome la început. Dar pe măsură ce crește, poate provoca dureri și umflături la nivelul gâtului.
Există mai multe tipuri de cancer tiroidian. Unele cresc foarte încet, iar altele pot fi foarte agresive. Majoritatea cazurilor de cancer tiroidian pot fi vindecate prin tratament.
Pentru a putea depista din timp orice problemă de sănătate legată de glanda tiroidă și chiar pentru a preveni un cancer tiroidian este recomandată o dată pe an ecografia tiroidiană.
Medicul Isabela Botea ne explică în ce constă o astfel de ecografie și de ce este bine să fie făcută periodic.
”Prin ecografie, putem să analizăm și să vizualizăm tot parenchimul tiroidian și să observăm caracteristicile acelor noduli, pe baza cărora se indică sau nu următoarea etapă și anume puncția aspirativă cu ac fin, sub ghidaj ecografic.
Nodulii tiroidieni sunt niște anomalii ale parenchimului. Deci este un țesut dezvoltat într-un alt mod. Poate fi un nodul benign, un nodul chistic sau un nodul solid care, de cele mai multe ori, poate fi malign”, a povestit Isabela Botea la Antena 3.
Potrivit medicului, un rol dominant în apariția unor astfel de noduli îl joacă și moștenirea gentică.
”Dacă o persoană a avut în familie un caz de cancer de tiroidă, are un risc crescut. Dar și iradierea, un istoric de iradiere la nivelul gâtului, sau alți factori care, de cele mai multe ori, nu se cunosc”.
”Uneori simțim o tumefacție la nivelul gâtului, alteori mergem să facem analize la medicul specialist endocrinolog care recomandă ecografia, alteori pur și simplu ne controlăm și, din întâmplare, descoperim acești noduli. Nu dau niciun simptom și nu se văd cu ochiul liber, decât dacă sunt foarte mari.
De multe ori analizele pacientului sunt perfecte în ceea ce privește funcționalitatea tiroidei, dar acei noduli pot exista și pot fi descoperiți doar ecografic”, a mai spus Isabela Botea.
În ceea ce privește puncția aspirativă,, aceasta este obligatorie în unele cazuri pentru a confirma sau infirma un diagnostic.
„Rolul puncției este esențial, pentru că pune sau deosebește nodulii benigni de cei cu risc sau de cei maligni. Deci, pentru a stabili următoarea etapă în diagnosticul și tratamentul pacientului, puncția este esențială.
Durează foarte puțin, se face în regim ambulatoriu, în cabinetul de ecografie, se face controlat eco-ghidat, deci nu există riscuri să se întâmple ceva. Pacienții nu trebuie să aibă teamă. Durează 5-10 minute, este o manevră suportabilă și de mare ajutor.”
Potrivit medicului, ”cancerul de tiroidă este destul de rar, din totalul nodulilor descoperiți, doar 2-6% sunt canceroși. Dar este un cancer tratabil, dacă este descoperit în faze incipiente”.
Cancerul tiroidian nu provoacă de obicei semne sau simptome la începutul bolii. Pe măsură ce cancerul tiroidian crește, acesta poate provoca:
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…