Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat în rândul femeilor pe glob. Datele statistice arată că anual, pe glob, sunt diagnosticate peste 1,7 milioane de cazuri noi. Ecografia mamară bilaterală este o investigație neinvazivă care poate să-ți salveze viață și să diagnosticheze boala în stadii incipiente.
Cancerul de sân apare atunci când are loc o creștere necontrolată a celulelor din sân și poate să fie prezent și la bărbați nu doar la femei. Practic, în clipa în care celulele încep să se dividă în mod haotic ele devin periculoase pentru organism. Și dacă mecanismele de apărare ale organismului nu sunt capabile să distrugă aceste celule anormale, numărul lor va crește în continuare până se va forma o tumoră. Medicii avertizează însă că nu orice tumoră înseamnă cancer, există și tumori benigne – necanceroase. Acestea nu amenință viața.
Datele statistice arată că acest tip de cancer este foarte rar întâlnit la fetele cu vârstă până în 25 de ani. Riscul crește după vârstă de 40 de ani, iar peste trei sferturi dintre cazurile la nivel global se întâlnesc după vârsta de 50 de ani.
Care sunt factorii de risc:
Principalele simptome sunt:
De aceea, medicii susțin că autoexaminarea sânilor trebuie să facă parte obligatoriu din ritualul de îngrijire a sănătăţii fiecărei femei. În plus, spun medicii este cea mai ușor mod de a descoperi orice nodul sau modificare a sânilor. Dacă descoperi ceva anormal la sâni, nu mai aștepta, indiferent de vârsta pe care o ai. Mergi la doctor la un control. O ecografie mamară bilaterală îți poate salva viața. Cancerul mamar dacă este descoperit în stadii incipiente ( 1 sau 2) are șanse de vindecare de peste 95%.
Diagnosticul se stabilește cu ajutorul ecografiei – metodă recomandată femeilor cu vârsta până în 40 de ani și este completat de mamografie. Aceasta este cea mai bună metodă de diagnosticare a cancerului în stadii incipiente. Mamografia este recomandată femeilor peste 40 de ani, dar medicul decide dacă acestă investigație este sau nu necesară și înainte de 40 de ani. Diagnosticul pozitiv va fi urmat și de alte investigații precum tomografia computerizată, dar și de biopsie.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…