Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat în rândul femeilor pe glob. Datele statistice arată că anual, pe glob, sunt diagnosticate peste 1,7 milioane de cazuri noi. Ecografia mamară bilaterală este o investigație neinvazivă care poate să-ți salveze viață și să diagnosticheze boala în stadii incipiente.
Cancerul de sân apare atunci când are loc o creștere necontrolată a celulelor din sân și poate să fie prezent și la bărbați nu doar la femei. Practic, în clipa în care celulele încep să se dividă în mod haotic ele devin periculoase pentru organism. Și dacă mecanismele de apărare ale organismului nu sunt capabile să distrugă aceste celule anormale, numărul lor va crește în continuare până se va forma o tumoră. Medicii avertizează însă că nu orice tumoră înseamnă cancer, există și tumori benigne – necanceroase. Acestea nu amenință viața.
Datele statistice arată că acest tip de cancer este foarte rar întâlnit la fetele cu vârstă până în 25 de ani. Riscul crește după vârstă de 40 de ani, iar peste trei sferturi dintre cazurile la nivel global se întâlnesc după vârsta de 50 de ani.
Care sunt factorii de risc:
- Vârsta. Sunt studii care arată că incidența cancerului mamar crește după vârsta de 50 de ani.
- Moștenirea genetică. Între 5% – 10% din cazurile de cancer de sân sunt ereditare. Femeile care poartă genele BRCA1 și BRCA2 au un risc mult mai mare de a dezvolta cancer la sân și / sau cancer ovarian. Aceste gene pot fi moștenite.
- Lipsa alăptării.
- Expunerea la estrogen. Femeile care au avut prima menstruație mai devreme sau au intrat în perioada de menopauză mai târziu decât media, au un risc mărit de cancer la sân.
- Consumul de alcool.
- Obezitatea mai ales dacă apare după ce s-a instalat menopauza. Mai exact, există studii de specialitate care susțin că femeile obeze aflate la menopauză au un nivel mai ridicat de estrogen, de unde rezultă și riscul mare.
- Dieta nesănătoasă, bogată în grăsimi, proteine, dulciuri rafinate.
- Contraceptivele orale dacă sunt administrate pentru o perioadă lungă de timp (peste 10 ani).
Principalele simptome sunt:
- Cancerul mamar nu doare și nu are simptome în stadiile incipiente. Totuși există anumite simptome pe care o femeie le poate sesiza dacă are grijă de ea. Acestea sunt:
- Creșterea asimetrică a sânului într-o anumită zonă.
- Retracția pielii la nivelul unei zone a sânului.
- Retracția mamelonului.
- Existența unui nodul nedureros.
- Eritem sau ulcerație a mamelonului.
- Adenopatii axilare care nu dor.
De aceea, medicii susțin că autoexaminarea sânilor trebuie să facă parte obligatoriu din ritualul de îngrijire a sănătăţii fiecărei femei. În plus, spun medicii este cea mai ușor mod de a descoperi orice nodul sau modificare a sânilor. Dacă descoperi ceva anormal la sâni, nu mai aștepta, indiferent de vârsta pe care o ai. Mergi la doctor la un control. O ecografie mamară bilaterală îți poate salva viața. Cancerul mamar dacă este descoperit în stadii incipiente ( 1 sau 2) are șanse de vindecare de peste 95%.
Diagnosticul se stabilește cu ajutorul ecografiei – metodă recomandată femeilor cu vârsta până în 40 de ani și este completat de mamografie. Aceasta este cea mai bună metodă de diagnosticare a cancerului în stadii incipiente. Mamografia este recomandată femeilor peste 40 de ani, dar medicul decide dacă acestă investigație este sau nu necesară și înainte de 40 de ani. Diagnosticul pozitiv va fi urmat și de alte investigații precum tomografia computerizată, dar și de biopsie.