Categories: Ştiri sănătate

Echipa naţională de fotbal a persoanelor cu diabet a României își apără titlul de campioană europeană

În România, conform studiului PREDATORR, prevalenţa diabetului zaharat la persoanele cu vârste cuprinse între 20 şi 79 de ani este de 11,6%, ceea ce înseamnă că numărul românilor care suferă de această afecţiune variază între 1.535.413 şi 1.967.200. Aceste cifre ne situează peste media europeană de 10,3% în rândul bărbaților și de 9,6% în rândul femeilor în ceea ce privește prevalența diabetului.
“Cifrele ne arată o creștere a prevalenței diabetului zaharat peste media europeană în România. Este momentul să ne implicăm, să luăm măsurile necesare pentru stoparea acestei creșteri, să acordăm o mare atenție cauzelor ce duc la declanșarea diabetului zaharat, dar și metodelor de control necesare. Se pot face multe în acest sens prin: diagnosticare precoce, tratament corespunzător și, mai ales, prin educația pacienților, proces care implică conștientizarea importanței exercițiului fizic și alimentației sănătoase. Un pacient care suferă de diabet rămâne o persoană cu o viață relativ normală dacă sunt respectate cele prezentate mai sus”, a declarat prof. dr. Cristian Serafinceanu, Președinte al Societății Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.
Sportul, metodă de control eficientă pentru diabet
Una dintre metodele de control al diabetului zaharat este și sportul, recunoscut ca o modalitate importantă de prevenire și scădere a prevalenței afecțiunilor cu risc cardio-vascular. În acest sens, Organizația Mondială a Sănătății a realizat un plan de reducere și control al bolilor cronice prin sport și dorește astfel să oprească creșterea numărului de cazuri de diabet zaharat în toată lumea .
Pentru a promova sportul în rândul persoanelor care suferă de diabet, International Diabetes Federation – European Region a susținut în anul 2012 la inițiativa Ucrainei, organizarea DiaEuro, Campionatul European de Fotbal de Sală (futsal) pentru persoanele cu diabet. Prima ediție s-a desfășurat în Ucraina, următoarele desfășurându-se în Croația și Ungaria.

România îşi apără titlul de campioană europeană

Ediţia din acest an, a 4-a, are loc în România, după ce anul trecut echipa naţională a câştigat trofeul. Evenimentul este organizat de Federaţia Asociaţiilor Diabeticilor din România (FADR), Asociaţia de Diabet Cluj şi Federaţia Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.
“Este o mare onoare și bucurie pentru România, în calitate de Campioană Europeană să organizeze ediția a 4-a DiaEuro 2015, la Sala Polivalentă Cluj-Napoca în perioada 19-26 iulie. Jucătorii noștri s-au antrenat susținut și sunt sigură că vor obține un loc merituos și anul acesta, în condițiile în care cel mai mare beneficiu este câștigul pentru sănătatea lor, așa cum spune și sloganul nostru – Împreună pentru Sport și Diabet” a declarat Maria Mesaroș, Președinte Federația Asociațiilor Diabeticilor din România (FADR).

La ediția de anul acesta s-au înscris reprezentanți din 16 țări: Belgia, Bosnia & Herzegovina, Bulgaria, Croația, Italia, Kazakhstan, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ucraina, Ungaria și Uzbekistan.
“Pentru ediția DiaEuro 2015, echipa României a început preselecţiile în noiembrie 2014, urmând apoi câte un cantonament de weekend, în fiecare lună, inclusiv în luna iulie 2015. În total, au avut loc 9 cantonamente în care s-au jucat 30 de meciuri amicale cu diverse echipe. Fiecare jucător a alergat în medie 2-3 ore la fiecare antrenament, ajungând astfel la o medie de 25-30 de ore de alergat intens. Totul pentru a se pregăti pentru această competiție și pentru a-și apăra titlul de Campioană Europeană”, a declarat Cristina Maria Petruț – coordonator DiaEuro 2015, reprezentant FADR.

La ediția DiaEuro 2014, titlul de cel mai bun fotbalist a fost câștigat de către timișoreanul Ciprian Palade. Pentru ediția 2015 el s-a antrenat împreună cu echipa, dar și separat. “M-am antrenat singur peste 80 de ore. Am făcut jogging, dar am și jucat fotbal cu prietenii. Toate aceste antrenamente au dus la o îmbunătățire semnificativă a valorilor glicemiei”.

Activitatea fizică este asociată cu un control mai bun al glicemiei, dar și cu o reducere a riscului cardiovascular.

Diabetul zaharat este o afecțiune cronică, netransmisibilă, incurabilă, în care pancreasul își pierde capacitatea de a produce insulină într-un mod adecvat nevoilor organismului. Insulina este un hormon care controlează nivelul glucozei din sânge și ajută la distribuirea acesteia către diverse celule și țesuturi pentru a fi transformată în energie pentru organism. Diabetul zaharat necontrolat corespunzător poate duce la diferite complicații precum: orbire, insuficiență renală, accident vascular cerebral, infarct de miocard, neuropatie diabetică și picior diabetic.

Recent Posts

Aceste zodii intră în cea mai puternică perioadă a vieții lor în 2025

Ar fi frumos dacă viața ar curge mereu ca laptele și mierea, dar din păcate…

28 de minute ago

Spitalul de Recuperare Medicală `Sfântul Sava` – premiat de Capital Top 100 Performeri în Sănătate

La cea de-a doua ediție, gala Capital Performers în Sănătate a acordat aseară un premiu…

38 de minute ago

Simptome ale demenței care apar în viața de zi cu zi. Mulți le ignoră până e prea târziu

Deși pierderea memoriei reprezintă deseori un prim semn al maladiei, demența se mai poate manifesta…

58 de minute ago

Predicția din 1995 a lui Bill Gates care s-a adeverit: de ce nimeni nu a luat-o în serios

În 1995, când Microsoft era încă o companie emergentă, co-fondatorul acesteia, Bill Gates, a participat…

o oră ago

Pacient cu cancer intestinal: ‘Am crezut că am un hemoroid’

Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…

2 ore ago

Excelența în medicină, premiată la Gala Capital. Prof. Dr. Vladimir Ciurea, lider și vizionar în neurochirurgia pediatrică

Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…

2 ore ago

Citeste si: