Categories: Ştiri sănătate

Echinocțiul de toamnă, tradiţii şi superstiţii. Ce trebuie să faci pe 23 septembrie

Echinocțiul de toamnă 2019. Când începe toamna astronomică și care sunt tradițiile și obiceiurile legate de această perioadă de adormire a naturii?

Echinocțiul are loc de două ori pe an. Prima dată este momentul când Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera cerească sudică în cea nordică, în jurul datei de 21 martie, reprezentând echinocțiul de primăvară în emisfera nordică și echinocțiul de toamnă în cea sudică. Acest punct de intersecţie a eclipticii cu ecuatorul ceresc se numește punctul vernal.

Al doilea echinocțiu al anului este momentul când Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera cerească nordică în cea sudică, în jurul datei de 23 septembrie, reprezentând echinocțiul de primăvară în emisfera sudică și echinocțiul de toamnă în emisfera nordică. Punctul de intersecție din acest moment al eclipticii cu ecuatorul ceresc se numește punctul autumnal, potrivit site-ului Observatorul Astronomic Vasile Urseanu.

Ce se întâmplă la echinocțiul de toamnă

În această zi, soarele va răsări şi va apune chiar în punctele cardinale est şi vest. În zona Polului Nord începe lunga noapte polară, iar în cea a Polului Sud, Soarele va sta deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la momentul echinocţiului de primavară. În emisfera sudică a Pământului, data de 22 septembrie marchează începutul primăverii.

În fiecare an, la începutul ultimei decade a lunii septembrie, are loc echinocţiul de toamnă, adică momentul în care începe toamna astronomică. După această dată zilele devin mai scurte şi nopţile mai lungi, până la solstiţiul de iarnă de pe 22 decembrie. Potrivit specialiştilor, longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180°, potrivit site-ului Observatorul Astronomic Vasile Urseanu.

În tradiţiile tuturor popoarelor, echinocţiul de toamnă este legat de încheierea muncilor agricole, de sărbătorirea recoltelor.

Echinocţiul de toamnă 2019 este un punct de cotitură pentru natură, când se iau ultimele recolte şi se sădesc seminţe pentru toamnă. Păsările se retrag în ţările călduroase, iar celelalte animale îşi fac provizii şi se pregătesc pentru frig. Tradiţia spune că florile se plâng una către alta pentru a se usca.

De începutul anotimpului mai rece sunt legate câteva superstiţii. Acum se face primul must, din struguri călcaţi în coşarcă. Se bat nucii, se adună merele şi gutuile. Tradiţia spune că ultimele fructe din pomi se lasă pentru Mama Natură. Tradiţia spune că e o perioadă de introspecţie, în care ne facem planuri şi ne regenerăm, precum natura. În mitologia greacă, toamna începea când se întorcea zeiţa Persefona împreună cu soţul ei, Hades, în lumea subpământeană. Noul sezon te face să pui în balanţă eșecurile şi reuşitele din lunile din urmă.

Obiceiuri și tradiții

Se spune că în calendarul popular se păstrează în perioada echinoțiului de toamnă amintirea celebrării unui străvechi început de an. „Părinții Bisericii creștine au suprapus aici, peste moartea și renașterea Zeiței Muma de origine neolitică, sărbătorile Adormirii (morții) și Nașterii Fecioarei Maria”, explică profesorul Ion Ghinoiu.

Odată echinocțiul de toamnă 2019, începând din 23 septembrie, din punct de vedere astrologic intrăm sub influența Balanței, semn zodiacal ce aduce cu sine un tip nou de energie ce favorizează gândirea profundă și meditația, o energie pozitivă pentru toate celelalte zodii.

În tradiția populară, atât în România, cât și în foarte multe alte state, echinocţiul de toamnă este legat de încheierea muncilor agricole, de sărbătorirea recoltelor. Sătenii obișnuiesc să ducă bucate din recoltă la preot pentru a fi sfințite. După sfințire, se spune că aceste legume și fructe capătă puteri tămăduitoare.

Potrivit tradiției, în această zi se prepară primul must din strugurii proaspăt culeși, se bat nucii și se scutură merele și gutuile.

Peste tot în lume, de echinocțiul de toamnă se serbează frumusețea Naturii și trecerea timpului. Succesiunea anotimpurilor este considerată un motiv de bucurie, pentru că fiecare dintre anotimpuri aduce cu sine frumusețe și diversitate. Trecerea la echonocțiul de toamnă este văzută ca o  celebrare a vieții și armoniei dintre om și natură.

Tradițiile și superstițiile de echinocțiul de toamnă spun că în această zi florile plâng pentru că venirea iernii înseamnă și sfârșitul lor. Dacă vrei să salvezi o floare care plânge în ghiveci,  trebuie să o ungi cu mir sfințit la o mănăstire și astfel ea va rezista și pe timpul iernii la fereastră.

Recent Posts

HOROSCOP. NOROC fabulos pentru aceşti nativi în următoarele zile!

Luna noiembrie 2024 aduce un noroc fabulous pentru cinci native ai horoscopului, care au șanse…

15 minute ago

Anunțul de ultimă oră al Casei de pensii: aceste adeverințe nu sunt luate în considerare la calcul pensiei

Casa Națională de Pensii Publice a oferit clarificări privind recalcularea pensiilor pe baza veniturilor și…

35 de minute ago

Zi neagră în presa românească: legenda jurnalismului s-a stins din viață

Nestor Rateș, una dintre vocile emblematice ale postului de radio Europa Liberă, a murit la…

55 de minute ago

Nu se spală rufe ASTĂZI, 6 noiembrie. Este mare sărbătoare și mare păcat să faceți treburi casnice

Pe 6 noiembrie 2024, Biserica Ortodoxă prăznuiește pe Sfântul Pavel Mărturisitorul, patriarhul Constantinopolului, cunoscut pentru…

o oră ago

Virusul Sincițial Respirator, o nouă amenințare pentru sănătatea publică

Societatea Română de Pneumologie avertizează populația cu privire la riscurile asociate Virusului Sincițial Respirator (VSR),…

o oră ago

Citeste si: