Din cuprinsul articolului
Echinocțiul de toamnă. Astăzi, la ora 15:44, ora României, are loc echinocțiul de toamnă 2024, care reprezintă sfârșitul oficial al verii și începe toamna astronomică.
Echinocțiul are loc de două ori pe an, primăvara și toamna.
Termenul „echinocțiu” provine din cuvântul latin aequinoctium (aequis – egal, nox – noapte). Astfel, echinocțiul este momentul când ziua și noaptea sunt egale în orice loc de pe Pământ, datorită faptului că Soarele, în mișcarea sa aparentă urmărită de pe planeta noastră, se află exact pe ecuatorul ceresc. Ecuatorul ceresc este un cerc care rezultă prin proiecția imaginară a ecuatorului terestru pe sfera cerească.
Echinocțiul de toamnă 2024. Ce se întâmplă în această zi
De astăzi, durata zilei scade treptat, iar noaptea devine mai lungă, până la solstițiul de iarnă din 21 decembrie. Echinocțiul de toamnă are loc în fiecare an spre sfârșitul lunii septembrie, deoarece este momentul când, longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180 de grade.
De două ori pe an, ziua și noaptea au aproximativ aceeași durată în emisfera nordică și sudică. Fenomenul poartă numele de echinocțiu.
Din punct de vedere calendaristic și meteorologic, toamna începe la data de 1 septembrie. Însă, anotimpurile meteorologice sunt derivate prin împărțirea anului în patru perioade alcătuite din câte trei luni fiecare.
Singurele excepții de la aceste reguli sunt în regiunile polare, în zona polului nord începe lunga noapte polară, iar în cea a polului sud, Soarele se va putea observa deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la echinocțiul de primăvară. În emisfera sudică a Pământului, data de 22 septembrie marchează începutul primăverii.
Anotimpurile sunt împărțite pentru a coincide cu caledarul gregorian, dar și pentru a facilita observarea și compararea statisticilor lunare și sezoniere, inclusiv prognoza meteo. Începutul calendaristic sau astronomic al toamnei și al primăverii este definit de echinocțiu.
Echinocțiul de toamnă, 22 septembrie 2024. Tradiții, obiceiuri, superstiţii
În această perioadă, este păstrată amintirea celebrării unui străvechi început de an, potrivit tradiţiei populare, Oameni duc la biserică flori şi împodobesc crucea în Ziua Crucii.
Potrivit observatornews.ro, la sate evenimentul reprezintă şi încheierea muncilor de câmp şi sărbătorirea tuturor culeselor, astfel că ţăranii duc bucate din recoltele lor preotului pentru a fi sfinţite. Se pregătesc proviziile pentru iarnă, se prepară mustul din strugurii proaspăt culeşi şi se scutură copacii cu mere şi gutuie.
Superstiţii legate de echinocţiul de toamnă
- în ziua echinocţiului se duc prune la biserică pentru sfinţire, fiind păstrate apoi timp îndelungat pentru vindecarea bubelor.
- ultimele fructe căzute din pom trebuie lăsate neculese ca ofrandă pentru Mama Natură
- florile şi frunzele de pe cruce sunt bune pentru leac, pentru vindecarea durerilor de cap sau de dinţi