Din cuprinsul articolului
Epidemia de Ebola care se răspândește rapid în Africa și noile virusuri care au apărut în SUA repun în discuție pericolul pe care îl reprezintă bolile transmisibile. Pentru țara noastră însă, altele sunt virusurile care reprezintă riscuri majore
Dr. Odette Popovici, medic primar epidemiolog în cadrul Institutului Național de Sănătate Publică explică de ce trebuie să ne ferim, cine este supus riscurilor și de ce depinde reacția unei persoane în fața bolilor transmisibile.
– Care sunt bolile transmisibile cele mai periculoase pentru români în acest moment?
– Pericolul pe care îl poate reprezenta o boală transmisibilă se poate discuta din două puncte de vedere: al contagiozității și al severității. Despre contagiozitate vorbim în primul rând la bolile cu transmitere aeriană, deși există și excepții. Dintre cele cu transmitere aeriană m-aș opri în cazul nostru asupra gripei și tuberculozei. Gripa pune probleme în special persoanelor ce riscă să ajungă la complicații: gravidelor, celor cu afecțiuni cronice cardiace, pulmonare, hepatice sau cu un sistem imunitar compromis. Metoda de prevenție cea mai bună a gripei este vaccinarea ce trebuie făcută în fiecare an începând din a doua jumătate a lunii octombrie. Gravidele au recomandare să se imunizeze mai recent din partea Organizației Mondiale a Sănătații, pentru că s-a văzut clar că graviditatea reprezintă un factor de risc pentru infecții acute respiratorii. Metoda nespecifică pentru a ne proteja de gripă este eticheta respiratorie: asta înseamnă că atunci când tușim și strănutăm să folosim batista de unică folosință. Dacă nu avem o astfel de batistă la îndemână, trebuie să tușim/să strănutăm în unghiul pe care îl face brațul cu antebrațul, evitând să ținem palma la gură pentru că prin intermediul mâinii virusul gripal se poate transmite la alte persoane contaminând diverse suprafețe.
– Cât de gravă este situația în ceea ce privește tuberculoza?
– Încă ocupăm un loc fruntaș în Europa. Principala metodă de prevenire în cazul TBC, pe lângă eticheta respiratorie, este tratamentul corect și complet al bolnavului. În caz contrar, se selectează acele tulpini rezistente la tratament care pun probleme deosebite atât pacientului, cât și anturajului. Pentru TBC este important de știut când trebuie mers la medic: dacă o persoană tușește mai mult de două săptămâni, prezintă transpirații nocturne și scădere în greutate să meargă mai întâi la medicul de familie pentru a putea fi investigat pentru TBC, dar și pentru alte boli infecțioase. De exemplu, tusea convulsivă la adulți prezintă aceleași semne cu TBC-ul.
– Mai este rujeola un pericol în contextul scăderii numărului de copii imunizați?
– Remarc că este din ce în ce mai contagios refuzul părinților de a-și vaccina copiii. Se transmite mai ceva decât orice boală transmisibilă. Cred că sunt bine informați și fac un bine copiilor. De fapt, e un act de egoism și inconștiență privând copilul de posibilitatea de a fi protejat de bolile pentru care există vaccin. Analizând acoperirea vaccinală, principalele motive pentru nevaccinare sunt neprezenarea la imunizare și refuzul acesteia. Este un fenomen faptul că de la an la an scade acoperirea vaccinală. La rujeolă era 89,3 la sută în februarie 2014 la copiii în vârstă de 18 luni, față de minimum de 95 la sută cât este ținta națională, iar la poliomielită era 87 la sută. Recomand părinților să accepte imunizarea și să pună în balanță riscul și beneficiul vaccinării.
– În ce măsură Ebola e un pericol pentru Europa și implicit pentru România?
– Ebola este una dintre cele două urgențe de sănătate publică din acest moment alături de poliomielită. Pentru statele membre UE, inclusiv România, riscul în ceea ce privește răspândirea Ebola este considerat foarte scăzut. Pentru a putea preveni boala ar trebui să evităm deplasările în cele patru țări afectate: Sierra Leone, Guineea, Nigeria și Liberia. Dacă deplasarea este absolut necesară trebuie evitat contactul cu fluidele provenind de la persoane bolnave. Boala se transmite prin altă cale decât gripa, însă când ești expus se transmite ușor.
De asemenea, trebuie evitat contactul cu animale sălbatice (rezervorul bolii este în lilieci, primate, rozătoare, antilope) și cu vânat insuficient preparat termic. Din fericire, virusul este distrus prin fierbere la 5 minute și e sensibil la dezinfectante clorigene, cele mai uzuale. Nu în ultimul rând, trebuie evitate contactele sexuale nu doar cu persoane bolnave, ci și cu cele aflate la trei luni după recuperarea clinică.
– Și adulții ar trebui protejați de poliomielită sau doar copiii?
– În România, vaccinul inactivat pentru poliomielită se face la 2-4-6 luni, 1 an și 6 -7 ani. În privința poliomielitei, situația poate deveni mai gravă dacă nu acordăm atenție vaccinării. Pe măsură ce programul se relaxează, din ce în ce mai multă populație devine expusă. Iar riscul e legat de cele 10 țări în care se recomandă să vă vaccinați cu o lună înainte de plecare. Aceste țări sunt: Afganistan, Pakistan, Camerun, Guineea Ecuatorială, Etiopia, Irak, Israel, Nigeria, Somalia și Siria. Inclusiv adulții trebuie să se vaccineze contra poliomielitei cu vaccin inactivat pentru că și ei pot face boala care duce la paralizii. Fiind o boală cu transmitere fecal orală, igiena mâinilor este mai mult decât importantă.
Vaccinul experimental pentru prevenirea infecțiilor cu Ebola, realizat în SUA, are rezultate promițătoare, arată studiile făcute până acum pe maimuțe. „Vaccinul a avut efecte în studiile făcute pe animale, protejându-le”, a spus dr. Anthony Fauci, director al National Institute of Allergy and Infectious Diseases, care alături de compania farmaceutică GlaxoSmithKline a pus la punct vaccinul. Două femei, în vârstă de 39 și 27 de ani, au primit deja vaccinul experimental. Studiul pe oameni va cuprinde 20 de femei și bărbați între 18 și 50 de ani. În cel mai bun caz, vaccinul va fi gata la finalul acestui an, însă va mai fi nevoie de încă un an de cercetări. Pentru că epidemia din Africa de Vest a îmbolnăvit peste 3.000 de oameni și a omorât peste 2.000 s-ar putea ca lucrurile să fie grăbite.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…