Din cuprinsul articolului
E vremea conservelor pentru IARNĂ! Gospodinele au început pregătirea conservelor pentru iarnă. Continuăm seria rețetelor, de această dată cu o rețetă destul de neobișnuită, însă gustul face diferența: roșii jelate la borcan pentru iarnă, un preparat gustos, care cu siguranță va face deliciul mâncărurilor tale în sezonul rece.
Nu este o rețetă clasică, pare destul de ciudată, însă, preparată în acest mod, roșiile își păstrează aroma. Deci – este vorba de roșii în jeleu, pe care multe bunici moderne au început să le pregătească.
Să știți că acesta este un aperitiv original și gustos, perfect pentru o masă festivă. Combină prospețimea roșiilor cu textura netedă a jeleului, creând o combinație interesantă de arome și texturi.
Reteta de rosii în jeleu
Ingrediente necesare:
Roșii (prunișoare) – 1 kg
Apă – 1 l
Zahăr – 2 linguri.
Sare – 1 lingura.
Acid citric – 1 linguriță.
Frunza de dafin – 2 buc.
Ienibahar – 5 boabe
Gelatina – 25 g
Mărar sau pătrunjel – opțional
Mod de preparare:
- Înmuiați gelatina în 100 ml de apă rece și lăsați la macerat timp de 30 de minute (sau urmați instrucțiunile de pe ambalaj).
- Spălați roșiile și faceți o tăieturi în formă de cruce pe ele. Turnați apă clocotită peste ele timp de 30 de secunde, apoi scufundați-le imediat în apă cu gheață. Acest lucru va face mai ușor de desprins coaja.
- Curata rosiile de coaja. Lăsați-le întregi sau tăiați-le în jumătate, în funcție de dimensiune.
- Într-o oală mare se fierbe 1 litru de apă, se adaugă sare, zahăr, dafin și ienibahar. Gatiti la foc mediu timp de 5-7 minute, apoi adaugati acid citric. Se strecoară marinada, îndepărtând condimentele.
Turnați gelatina dizolvată în marinada fierbinte și amestecați bine.
Puneți roșiile finite în borcane sterilizate. Dacă doriți, puteți adăuga crenguțe de mărar, busuioc sau pătrunjel pentru gust. Se toarnă marinada de gelatină fierbinte peste roșii. Închideți borcanele cu capace sterilizate.
Borcanele se pun într-o oală mare, al cărei fund este căptușit cu un prosop de bucătărie, umpleți cu apă până la nivelul capacelor și sterilizate la foc mic 10 – 15 minute.
Scoateți cu grijă borcanele din apă. Întoarceți borcanele cu susul în jos și lăsați să se răcească complet la temperatura camerei.