Sari la conținut

E uimitor ce remedii miraculoase puteți să preparați cu castanele sălbatice

Castanele  sunt adevărate miracole din farmacia naturii, aflate la îndemâna tuturor, uşor de cules şi prelucrat. Escina din compoziţia castanelor protejează colagenul şi elastina, principalele proteine din structura vaselor de sânge. Prin urmare,  preparatele terapeutice  din castane au efecte benefice asupra sistemului circulator: tonifică şi repară venele şi capilarele lezate, fluidizează fluxul sanguin, îmbunătăţesc funcţionarea inimii şi a creierului.

Recoltarea castanelor

Se aleg castanele sănătoase, se curăţă de coaja verde, se întind într-un strat gros de 10-15 cm, într-o încăpere bine aerisită. Se menţin astfel timp de aproximativ 3 săptămâni, perioadă în care trebuie întoarse din când în când, pentru a evita apariţia mucegaiului. Se pot usca şi artificial, în cuptorul aragazului, unde se ţin timp de o oră, la o  temperatură de 40 de grade Celsius, după care focul se dă mai mare, la 60 de grade. Castanele sunt uscate atunci când devin sfărâmicioase. Din 2 kilograme de plantă proaspătă se obţine 1 kilogram de produs uscat.

Pulberea de castane sălbatice

O cură cu pulbere de castane reduce reţinerea de fluide în organism, ȋndepărtând simptomele acesteia: adenom de prostată – retenţia urinară şi creşterea în volum a prostatei ascită  – acumularea de lichid în cavitatea abdominală. De asemenea, cura cu pulbere obţinută din castane sălbatice alungă durerile de cap şi ameţelile, îndepărtând senzaţia de picioare grele şi umflate. Preparare Castanele uscate se pisează într-un mojar. După ce au fost mărunţite, ele se adaugă în râşnița electrică şi se macină până la obţinerea unei pulberi cât mai fine. Se păstrează în recipiente de sticlă închise ermetic, în locuri ferite de lumină. Administrare Zilnic, se administrează 1 lingură de pulbere, dimineaţa, pe stoamacul gol. Pulberea se ţine sub limbă timp de 3 minute, după care se înghite cu apă. O cură cu pulbere de castane sălbatice durează 1 lună. Vin din castane sălbatice Vinul medicinal din coaja maronie a castanelor este un tratament eficient alternativ pentru flebită, dureri articulare şi reumatism.

Preparare

În prealabil, se ţine, timp de 12 ore, 100 gr. coajă maronie de castane  în alcool alimentar de 70 de grade. Coaja astfel macerată se adaugă la 1 litru de vin roşu, natural. Se lasă la macerat timp de 10 zile, în toată această perioadă, poţiunea agitându-se de 3 ori pe zi. La final, vinul se filtrează şi se păstrează în locuri umbroase.

Administrare

Se administrează 2 linguri pe zi, dimineaţa şi seara, timp de 6 săptămâni.

Tinctură de castane

Remediul este excelent pentru  vindecarea hemoroizilor interni şi externi, pentru retragerea varicelor, având efecte remarcabile în cazul insuficienţei venoase cronice. Este un bun adjuvant în tratamentul de recuperare al bolnavilor care au suferit un accident cerebral sau o intervenţie chirurgicală pe creier.

Preparare

Într-un borcan se adaugă 20 gr. de castane măcinate groscior, peste care se toarnă 100 m.l alcool alimentar de 70 de grade. Recipientul se închide ermetic, iar preparatul se lasă la macerat timp de 10 zile, perioada în care trebuie agitat de 3-4 ori pe zi. Se filtrează şi se pune la decantat, în frigider, pentru încă 6 zile. La final, tinctura se filtrează şi se toarnă în sticluţe închise la culoare.

Administrare

Se administrează 20-30 de picături dizolvate în apă, de 2-3 ori pe zi, înainte de fiecare masă, în cură de 2-3 săptămâni. La nevoie, tratamentul se reia după o pauză de 7 zile. Decoct de castane Remediul se administrează la nevoie, pentru tratarea nevrozei, reducerea durerilor menstruale şi febrei.

Preparare

Se pun 2 linguri de castane uscate şi mărunţite la 1 cană cu apă (250 ml.). Se pune pe foc mic şi se lasă să fiarbă  timp de 15 minute, completându-se treptat apa care se evaporă. Se filtrează şi se păstrează la frigider, maximum 3 zile. Administrare Se consumă 15-20 picături de decoct pe zi. Precauţii şi contraindicaţii Castanul sălbatic, Aesculus hippocastanum, nu trebuie confundat cu o altă specie de castan, Aesculus pavia sau „Castanul cu flori roşii”, ale cărui seminţe sunt otrăvitoare (conţin acid cianhidric). Diferenţa dintre cele două specii se face uşor: florile castanului otrăvitor sunt de culoare roşie, iar fructele au coaja verde, lipsită de ghimpi. Intern, preparatele din castane sălbatice sunt interzise gravidelor, mamelor care alăptează, bolnavilor de ficat şi de rinichi.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel