Din cuprinsul articolului
Informații importante pentru femeile care au trecut de 40 de ani. Ce trebuie să știe toate româncele care vor să apeleze la fertilizări in vitro. Anunțul a fost făcut de Ministerul Sănătății.
Programul Ministerului Sănătăţii care finanţează fertilizări in vitro (FIV) trebuie să permită accesul cât mai multor cupluri sterile la aceste proceduri, a declarat miercuri ministrul Alexandru Rafila.
„În momentul de faţă avem un program care se derulează de către Ministerul Sănătăţii de mai mulţi ani, ce acoperă procedura în sine. Este şi aceasta o posibilitate de a acoperi şi total sau parţial tratamentul necesar, însă această procedură trebuie să fie făcută totuşi să permită accesul cât mai multor cupluri.
Numărul de încercări trebuie totuşi să fie limitat, de obicei numărul acesta pentru ţările din Uniunea Europeană este de trei”, a spus Rafila, miercuri, la un eveniment organizat de Salvaţi Copiii, potrivit Capital.
Rafila a mai spus că poate fi luată în calcul extinderea acestui program, însă „vârsta până la care se face acest lucru în Uniunea Europeană este de maxim 40 de ani”.
„Se desfăşoară la nivel naţional, sigur că putem discuta despre extinderea lui, însă extinderea trebuie să ţină cont de nişte criterii. (…) Noi avem un punct de vedere, un raport al comisiei de specialitate a Ministerului Sănătăţii ce propune astfel de criterii care, pentru cuplurile infertile, să facă posibil să aibă un copil cu riscuri cât mai puţine, pentru că şi lucrul acesta trebuie luat în considerare, iar vârsta până la care se face acest lucru în Uniunea Europeană este de maxim 40 de ani”, a explicat Alexandru Rafila.
Amintim că, în primăvara acestui an, ministrul Familiei, Gabriela Firea, a declarat că proiectul care vine în ajutorul cuplurilor infertile este deja transmis pe circuitul de avizare şi în două-trei luni vor putea fi plătite primele decontări pentru proceduri de fertilizare in vitro.
Programul de fertilizare in vitro a fost introdus în planul de măsuri economice şi sociale „Sprijin pentru România”.
„Extinderea acestui program la nivel naţional – FIV ‘O şansă pentru cuplurile infertile’ -, însemnând decontarea preţului întreg pentru procedura de fertilizare in vitro, este un proiect mult aşteptat. A fost dezbătut deja cu societatea civilă, el a funcţionat cu rezultate bune în municipiul Bucureşti, unde s-au născut 556 de copii după 1.000 de astfel de proceduri”, a spus Firea într-o conferinţă de presă la Palatul Parlamentului.
Ea a precizat că decontările se vor face în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, iar suma decontată pentru o procedură este de 4.000 de euro, în lei, la cursul zilei.
Cele mai norocoase două zodii în perioada 15 - 20 noiembrie. Perioada 15-20 noiembrie aduce…
Progres revoluționar în tratamentul cancerului pulmonar: Combinația de medicamente care oprește avansarea bolii cu peste…
Cum arată negii cancerigeni. Negii genitali sunt mai mult decât simple excrescențe ale pielii sau…
Detectarea precoce a cancerului este esențială pentru a îmbunătăți șansele de tratament eficient și supraviețuire.…
Saturn, planeta disciplinei și a karmei, a fost retrogradă din iunie 2024, aducând cu sine…
10 lucruri pe care un om inteligent nu le face: Descoperă secretele succesului personal. Inteligența…