Sari la conținut

E dovedit ştiinţific: Apa de la robinet este mult mai sigură de băut. Iată de ce!

apa potabila
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
proiect propus de Guvern

Cele mai recente studii atrag atenţia că până la 75% din apa îmbuteliată din comerţ ar putea conține substanțe chimice periculoase asociate cu apariţia cancerului.

O echipă de oameni de știință din Qatar a realizat un nou studiu care relevă că între 10% și 78% din probele analizate conțineau microplastice, particule de dimensiuni minuscule ce pot ajunge în fluxul sanguin și care pot perturna funcțiile organismului, informează Daily Mail.

Potrivit acestei cercetări, apa de la robinet este mult mai sigură de băut, deoarece este supusă unor „standarde riguroase de calitate și siguranță”.

Specialiştii de la Weill Cornell Medicine din Qatar au găsit și urme de alți contaminanți, inclusiv ftalați și bisfenol A (BPA), care se descompun și ajung în apă atunci când sticlele sunt strânse sau capacul este deschis și închis în mod repetat.

apa
Sursă foto: arhivă Doctorul ZIlei

De asemenea, microplasticele se pot infiltra în apă dacă o sticlă este expusă la căldură, cum ar fi lăsată într-o cameră fierbinte, într-o mașină într-o zi călduroasă sau afară la soare.

Utilizați pentru a face materialele plastice mai durabile, ftalații sunt cunoscuți pentru faptul că interferează cu producția de hormoni în organism, potrivit sursei citate de adevarul.ro. BPA este o substanță chimică utilizată pentru a face ambalajele alimentare mai rezistente și mai puțin vulnerabile la coroziune sau descompunere. Ambele substanțe au fost, de asemenea, asociate cu infertilitatea, PCOS, astmul și unele tipuri de cancer.

Experţi: „Apa de la robinet este mult mai sigură de băut”

Oamenii de știință au explicat că, deși există praguri de siguranță pe termen scurt, efectele pe termen lung ale acestor contaminanți rămân în mare parte necunoscute. De asemenea, ei au îndemnat restaurantele și alte spații publice să renunțe la apa îmbuteliată în locul celei de la robinet.

Studiile anterioare au sugerat că o persoană obișnuită ingerează aproximativ cinci grame de plastic pe săptămână – echivalentul unui card de credit. Totodată, se crede că oamenii inhalează până la 7.000 de microplastice pe zi, ceea ce stârnește îngrijorarea că acestea ar putea reprezenta o amenințare pentru sănătate, alături de azbest sau tutun.

Devenite un adevărat trend în ultimii ani, sticle de apă reutilizabile sunt un mijloc eficient de a îndeplini recomandările medicale de a bea 6-8 pahare de apă pe zi și de a reduce amprenta noastră asupra mediului.

Cu toate acestea, specialiştii atrag atenţia că acest tip de recipiente pot prezenta un risc ascuns, fiind un potenţial pericol pentru sănătate, dacă nu le folosim corect şi igienic. Astfel, dacă nu sunt spălate des, recipientele pot deveni un mediu propice pentru dezvoltarea microbilor şi bacteriilor.

Risc mare de cancer și infertilitate

Bisfenolul A, omniprezent de mult timp în numeroase produse, precum sticlele de plastic, este suspectat de a fi legat de o gamă largă de boli, cancer de sân, infertilitate etc., din cauza perturbărilor hormonale pe care le provoacă.

În unele ţări, cum ar fi Franţa, BPA este acum interzis în recipientele alimentare. Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite au restricţionat utilizarea acestuia şi iau în considerare restricţii mai drastice, deşi acestea nu au fost încă puse în aplicare.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel