O dantură sănătoasă înseamnă respectarea cu sfințenie a igienei orale. La rândul său, igiena orală nu înseamnă numai spălatul dinților dimineața și seara cu periuța de dinți. Un rol extrem de important îl are dușul bucal și periuța interdentară.
Mihaela Dan, medic specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, ne-a explicat când este bine să folosești dușul bucal și periuța interdentară.
Atât periuța interdentară cât și utilizarea dușului bucal nu sunt simple mofturi, ci sunt foarte bune atunci când vrei să ai dinții sănătoși.
“Rolul periuței interdentare, aței dentare și a dușului bucal este acela de îndepărta resturile alimentare și placa bacteriană din spațiile interdentare, de sub sau din jurul unor lucrări dentare și din jurul bracketurilor aparatului dentar fix. Cel mai frecvent, cariile dentare apar între dinți, deoarece periuța dentară nu poate pătrunde în aceste spații și, din păcate, sunt descoperite, tocmai pentru că sunt mai puțin vizibile, când au ajuns deja într-un stadiu mai avansat. Folosirea aței dentare și a dușul bucal împiedică apariția acestor carii și prelungește viața lucrărilor dentare, dacă acestea sunt corect îngrijite”, ne-a explicat medicul.
De asemenea, specialistul spune că nu trebuie să aștepți să-ți apară primele probleme dentare și să mergi la medicul specialist ca acesta să-ți recomande utilizarea lor. Preventiv este ideal să fie folosite din copilărie. Cu cât igiena este mai corect efectuată, cu atât mai puțin probleme dentare vei avea.
“Periuța interdentară, ața și dușul bucal pot fi folosite încă din copilărie, mai ales ca smalțul dinților de lapte este mai puțin rezistent la carie. Acestea trebuie să fie folosite corect, atât la adult, cât și la copil. Mai exact, jetul de apă al dușului bucal nu se îndreaptă niciodată spre gingie, deoarece presiunea produce încet-încet îndepărtarea ei de dinte. Acesta se ține perpendicular pe smalț sau înclinat spre suprafața cu care mestecăm. Totodată, periuța interdentară se folosește doar în locurile în care pătrunde cu ușurință și nu se forțează pătrunderea ei deoarece poate produce retracții gingivale și chiar spațieri dentare prin presiuni mari și repetate”, a mai spus medicul specialist ortodont.