Sari la conținut

”Dușmanul” sănătății din casele noastre. Afectează creierul și produce infecții respiratorii

Nu s-a realizat niciun studiu la nivel național, însă medicii pneumologi și alergologi suțin că foarte mulți români trăiesc cu igrasie în casă și o tratează cu indiferență. Până la momentul în care apare sindromul mucegaiului toxic, foarte greu de diagnosticat și, de multe ori, foarte greu de tratat.

Sandra Sălăgean

Acel mic colțișor din baie sau din bucătărie, pătat cu negru și urât mirositor nu trebuie mascat cu decorațiuni sau acoperit superfical cu diverse soluții. Mai ales dacă în casă locuiesc copii sau bătrâni, a căror imunitate poate fi grav afectată de prezența mucegaiului.

În sezonul rece, prezența igrasiei este des întâlnită în casele oamenilor și, deși e confundată cu o banală pată de apă, mucegaiul este de fapt o ciupercă saprofită sau parazită.

Simptome „ciudate”

La copii, anunță pediatrii, mucegaiul produce cele mai supărătoare consecințe: bronșite, bronșiolite, astm și tot felul de infecții respiratorii rezistente la antibiotice, ceea ce înseamnă că afecțiunile ajung să fie cronice și trebuie monitorizate și tratate pe viață.

Dacă micuțul dumneavoastră suferă de răceli repetate, tuse, probleme respiratorii, este ideal să verificați dacă există și o sursă de mucegai în casă.

Simptomele la adult sunt înșelătoare și de multe ori pecienții nu primesc un diagnostic corect, din prima. „Ele se manifestă, la început, ca o răceală care tot apare și dispare sau ca o alergie. Nu produce febră și fiind și sezonul rece, pacientul crede că e ceva normal. Dar, de multe ori mai apar câteva simptome: oboseala accentuată, schimbarea strărilor de spirit, imposibilitatea de a se concentra, uneori chiar și lipsa coerenței în discurs, insomnie, lipsa poftei de mâncare. Toxicitatea mucegaiului asupra organismului uman poate da aceste simptome care adesea sunt puse pe seama unor carențe de vitamine, a depresiei bazate pe schimbarea de anotimp. Puțin sunt pacienții care spun medicului că în casa lor există mucegai – ori pentru că nu știu, ori pentru că le este rușine”, ne-a explicat Ileana Preda, medic alergolog.

 Copii diagnosticați greșit cu ADHD

În 2003, un studiu realizat de Centrul Medical Dallas, SUA, pe 100 de participanți a dovedit că expunerea la mucegai afectează grav creierul, făcând oamenii – în special copiii – să aibă un comportament specific tulburării hiperchinetice cu deficit de atenție (ADHD). Acest studiu a dovedit ulterior că un număr impresionant de copii au fost diagnosticați greșit cu această boală, fiind vorba de fapt, de toxicitatea dată de expunerea la igrasie. O dată scoși din mediul toxic, comportamentul și starea generală a participanților la studiu s-a îmbunătățit.

Testele imagistice au arătat și că expunerea la mucegai produce leziuni permanente pe creier, compromițând pe viață părți importante ale sistemului nervos.

Cum scăpați de el

În general, această ciupercă se dezvoltă în spațiile unde există multă umezeală: băi, bucătării și pivnițe. Totodată, pereții neizolați ai casei pot fii afectați de mucegai. Specialiștii nu recomandă folosirea unor produse de igienizare simple, ci renovarea locuinței prin izolarea termică corespunzătoare și folosirea unui dezumidificator. Totodată, un sistem de ventilație corespunzător este ideal cât și menținerea unei temperaturi constante de maximum 23 de grade în casă.

Nu este indicat să uscați hainele în camera în care stați și faceți o regulă din aerisirea locuinței timp de 10 minute zilnic.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel