Din cuprinsul articolului
„Dorul de casă” ar putea căpăta un nou sens pentru tine odată ce realizezi că unele lucruri obișnuite din casa ta îți pot afecta sănătatea.
În timp ce casa poate fi un spațiu sigur, dacă nu este curățată corespunzător, poate fi traansformată într-o cutie plină de substanțe care te pot îmbolnăvi.
Având atâtea lucruri de care să vă faceți griji, poate fi ușor să treceți cu vederea lucrurile mici, dar chiar și acele lucruri mici pot avea un efect asupra corpului dumneavoastră.
„Oamenii ar trebui să acorde cu adevărat mai multă atenție curățeniei de modă veche pentru a rămâne sănătoși”, a spus Mike Bidwell, președinte și CEO la Neighborly, potribit CNBC.
Iată câteva lucruri din casa ta care sunt practic invizibile sau care ar necesita o privire mai atentă – și ar putea avea un impact asupra sistemului imunitar.
Dacă nu îți schimbi filtrele de aer suficient de des, probabil că îți reduce calitatea aerului acasă, spune Bidwell.
Un filtru de aer necurățat poate declanșa alergii și poate oferi mai puțină ventilație în casa ta, reducându-ți protecția împotriva virușilor respiratori, adaugă el.
„Este cel mai simplu lucru pe care un proprietar de casă îl poate face pentru a menține o calitate bună a aerului din interior, în special în timpul sezonului gripei și [cu] alți viruși respiratori care circulă”, spune Bidwell.
Chiar și în lunile mai calde, acumularea de praf în filtre vă poate agrava simptomele alergice, deoarece polenul și mucegaiul pot fi aspirate în unitate și redistribuite prin casă, spune el.
Bidwell recomandă schimbarea filtrului de aer cel puțin trimestrial, pentru a preveni aceste rezultate. Dacă ai un animal de companie sau te lupți cu alergii, el sugerează să-l înlocuiești la fiecare 60 de zile.
Mucegaiul nu reprezintă o mare îngrijorare în case, deoarece este mai răspândit în aer liber, potrivit dr. Andrej Spec, profesor asociat de medicină și director al Clinicii de Micoze Invazive de la Școala de Medicină a Universității Washington din St. Louis.
De fapt, mucegaiul este în fiecare spațiu pe care oamenii l-au ocupat; răul constă în doze mari în casă, spune Spec.
„Unii oameni pot avea un nivel foarte ridicat de mucegai în casele lor. Cel mai frecvent, ceea ce veți vedea este agravarea alergiilor și a astmului”, spune Spec.
Acest lucru se întâmplă mai des la persoanele care sunt deja predispuse la alergii și astm, adaugă el.
Potrivit lui Bidwell, există locurile obișnuite din casă în care mucegaiul își poate face apariția:
Folosind înălbitor și apă într-o sticlă de pulverizare, probabil că puteți curăța mucegaiul de pe suprafețele dure, neporoase, în timp ce purtați mănuși de cauciuc și protecție pentru ochi, spune Bidwell. „Pulverizați bine și lăsați soluția să stea timp de una până la două ore”, spune el..
Suprafețele moi cu mucegai pe ele, inclusiv peretele uscat și izolația, ar trebui să fie aruncate, adaugă Bidwell. Și Spec recomandă ferm să nu folosiți înălbitor pe suprafețele din lemn; în schimb, el sugerează utilizarea oțetului pentru a opri creșterea mucegaiului în acele locuri.
În timpul sezonului gripei, Bidwell vă încurajează să ștergeți mai des suprafețele dure din casă. Acestea includ mânerele ușilor, întrerupătoarele de lumină, mânerele, tastaturile, toaletele și telecomenzile.
„Apropo, acele [produse] au nevoie de câteva minute pentru a funcționa. Nu poți doar să-l pulverizezi și apoi să-l usuci imediat”, notează el.
De asemenea, ar trebui să acordați mai multă atenție camerelor precum bucătăriile și băile, unde majoritatea germenilor tind să se acumuleze, mai ales dacă aveți copii la școală care ar putea aduce acasă viruși, adaugă el.
„Este un lucru bun să te mergi și să verifici aceste lucruri uneori”, spune Bidwell.
V-ați uitat vreodată la ceas de mai multe ori în timpul zilei exact la 11/11?…
Într-un nou studiu, oamenii de știință americani au descoperit o legătură între viteza de îmbătrânire…
Medicul nutriționist Mihaela Bilic face o serie de recomandări părinților pentru o imunitate mai bună…
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a publicat în premieră o listă care cuprinde 17 agenţi…
Sam Parnia, profesor asociat la Langone Medical Center din cadrul Universității din New York, a…
Este dificil să ne gândim la o boală mai amenințătoare decât cancerul cerebral. Cu toate…