Din cuprinsul articolului
Dușmani neobservați ai ficatului. O abordare integrată va menține ficatul sănătos pentru mulți ani. Mulți dintre noi credem că bolile hepatice apar doar din cauza dependenței de alcool. În realitate, totuși, există o serie de obiceiuri aparent inofensive și uneori chiar utile care se dovedesc a fi extrem de periculoase pentru acest organ vital.
Acest lucru este valabil pentru vitaminele A și E, precum și pentru suplimentele nutritive care conțin un număr mare de ierburi. Astfel de suplimente au un efect hepatotoxic dovedit și, în caz de utilizare excesivă, pot provoca dezvoltarea hepatitei toxice.
Prin urmare, medicii fac apel la moderație în aportul de suplimente nutritive și vitamine. Totul trebuie să se încadreze strict în limitele recomandate, altfel, în loc de beneficii, puteți provoca daune semnificative ficatului.
2. Diete fad
În ciuda popularității dietelor restrictive, precum „foamea”, medicii avertizează că pauzele lungi frecvente în alimentație pot afecta negativ și funcționarea acestui organ. Potrivit specialiștilor, ficatul secretă în mod constant bilă, care este necesară pentru funcționarea normală a digestiei. Când o persoană refuză mâncarea pentru o lungă perioadă de timp, apare stagnarea bilei. Asta creează stres suplimentar asupra acestui organ.
În plus, dacă coordonarea secreției biliare este perturbată, este posibil să nu pătrundă în intestine și stomac în volumul necesar, provocând arsuri la stomac, iritații ale mucoaselor și alte tulburări digestive. Gastroenterologul notează că astfel de „experimente dietetice” pot provoca dezvoltarea unei sarcini toxice asupra întregului organism.
Experții recomandă să ții o dietă obișnuită, deși în porții mici. Când vine vorba de „mâncare intuitivă”, aceasta are mai mult de-a face cu compoziția dietei tale decât cu ora mesei. Dacă o persoană nu are poftă de mâncare, acest lucru ar trebui considerat un semnal al unei posibile boli hepatice.
3. Fructele conțin cu siguranță multe vitamine și nutrienți. Dar sunt și bogate în fructoză, un zahăr simplu care, consumat în exces, poate duce la dezvoltarea bolii hepatice grase non-alcoolice. Fructoza, care intră în cantități mari în organism, se transformă în grăsime, care se depune apoi în ficat.
În plus, consumul excesiv de fructoză poate duce la creșterea nivelului de colesterol și la apariția plăcilor de colesterol în vasele de sânge. De aceea, gastroenterologii recomandă insistent limitarea consumului de sucuri, fructe dulci și alte surse concentrate de fructoză. Acest lucru va ajuta la reducerea poverii ficatului și la eliminarea riscului de apariție a bolii grase a acestui organ.
Astfel, chiar și obiceiurile care par benefice pentru sănătate pot provoca de fapt leziuni grave ficatului, unul dintre cele mai importante și vulnerabile organe umane. Pentru a preveni problemele cu acest „lucrător tăcut” al corpului nostru, este necesar să se monitorizeze cu atenție dieta, doza de vitamine și suplimente nutritive, precum și să se mențină o dietă regulată.
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…