Durerile și înțepenirea articulațiilor anunță o boală care nu poate fi vindecată. Cum o țineți sub control?

Durerile atroce și constante îi anunță debutul! Artroza este o suferinta in care cartilagiul se deterioreaza si devine mai subtire si mai moale.

Acest proces poate aparea la nivelul tuturor articulatiilor, dar mai ales la ceafa, spate, genunchi, solduri, degetele de la mani si picioare.

Artroza este o afectiune reumatic cronica, cu evolutie inceata, dar progresiva: asta inseamna ca procesul nu se opreste si ca deteriorarea cartilagiilor este din ce in ce mai grava. Dintre toate afectiunile reumatice, artroza este cea mai des intalnita, si ea afecteaza mai multe femei decat barbati. La persoanele mai in varsta aceasta diferenta dispare iar suferinta poate fi intalnita in proportii egale la ambele sexe.

Oamenii asociaza frecvent artroza cu batranetea si uzura cauzata de ea, ca si cum persoana care sufera de artroza este neaparat batrana. De fapt, acest lucru nu este catusi de putin adevarat. De asemenea, cuvantul „uzura” induce cumva ideea ca nu se mai poate face nimic, dar de fapt se poate.

* Artroza nu este acelasi lucru cu artrita reumatoida

* Artroza nu are nimic de-a face cu decalcifierea oaselor (osteoporoza)

* Artroza nu este o boala a batranetii ci poate surveni la orice varsta. Riscul ca acest lucru sa se intample este, in mod evident, mai mare pe masura ce se inainteaza in varsta. Dar artroza poate aparea si la persoane tinere, mai ales la nivelul incheieturilor gatului si ale spatelui.

Cum apare artroza?

La un moment dat accepti artroza pur si simplu ca pe o stare de fapt, si-ti continui viata. Am invatat sa fiu atenta cu lucrurile pe care nu le mai pot face. Asta inveti singur, daca ai dureri trei zile dupa ce ai fortat o articulatie. De asemenea, trebuie sa spun ca am boala de atata vreme deja incat nu ma mai opresc din cauza ei. N-am sa ma asez pur si simplu pe un scaun si sa stau. Eu sunt o persoana activa.

In ciuda cercetarilor in domeniu, nu se stie exact care este cauza artrozei. Se stie insa ca e vorba de o actiune conjugata a mai multor factori.

Factorul ereditar

In unele familii artroza apare mai des decat in altele. Deci factorul ereditar are un rol important in instalarea si dezvoltarea artrozei. Daca vorbim de ci de factorul genetic atunci putem spune ca exista sanse ca artroza sa se instaleze mai repede si sa afecteze mai multe articulatii.

Suprasolicitarea articulatiilor

Un alt factor este suprasolicitarea sustinuta si indelungata a articulatiilor, de exemplu din cauza supraponderalitatii, a indeplinirii unei munci foarte grele, a sportului indelungat si greu sau a unei leziuni sportive (de exemplu deteriorarea meniscului). Aceasta nu este cauza principala a artrozei, dar poate ajuta ca boala sa se instaleze mai curand sau sa evolueze mai rapid.

Pentru a intelege asta, trebuie sa explicam mai intai care este modul de functionare al unei articulatii sanatoase.

Ce este o articulatie ?

O articulatie este constituita din doua oase (imaginea 1). Capetele oaselor sunt acoperite de un cartilagiu (imaginea 2) care le inveleste. Cartilagiul are rolul de a prelua socurile si asigura miscarea flexibila a oaselor unul fata de celalalt. Capetele oaselor sunt unite prin ligamente si printr-o capsula articulara (3). Partea interioara a capsulei este invelita de o mucoasa, asa numita sinoviala (4). Acesta are rolul de a lubrifia articulatia. Ligamentele, impreuna cu muschii, asigura rezistenta unei articulatii.

Modificari ale articulatiei

In cazul artrozei, cartilagiul va fi deteriorat, din motive necunoscute (imaginea 5). Calitatea lui se modifica: devine rugos la suprafata si pot aparea fisuri in el. Cartilagiul deteriorat nu se poate reface, ba chiar, in timp, poate disparea de tot.

Daca exista mai putin cartilagiu, articulatia nu va mai putea atenua la fel de bine socurile din timpul miscarii; capetele oaselor se vor misca mai putin. Din aceasta cauza se modifica si solicitarea oaselor de sub cartilagiu: din ce in ce mai multa presiune va fi pusa pe ele. Osul va incerca sa primeasca aceasta presiune crescuta marindu-se, astfel incat pe marginea osului se pot forma varfuri osoase „ciocuri” (imaginea 6).

Aceste modificari in structura articulatiei – diminuarea cartilajiului si latirea extremitatilor osoase – pot duce la o deformare a articulatiei. De aceea artroza este denumita cu termenul latinesc „artrosis deformans”, ceea ce inseamna exact deformare.

Deteriorarile produse sunt permanente: cartilagiul sau osul care si-au modificat forma nu vor mai reveni la forma initiala, sanatoasa.

Inflamarea articulatiei

Am artroza de atata timp deja, si acum pur si simplu nu mai pot sa nu fac nimic. Trebuie sa-mi menajez bratul si mana dreapta. De exemplu nu pot face miscari de strangere. In bucatarie mi-am aranjat totul la indemana, mai jos, ca sa nu fiu nevoita sa ma intind mult dupa ceva. Caci daca fac sta voi avea dureri in urmatoarele cateva zile. Inveti singur sa nu mai faci greseli din astea.

Articulatia nu e supusa doar deformarilor, ci si inflamarilor. Deoarece suprafata cartilagiului devine neregulata, articulatia se poate roti mult mai putin. Se produce tensiune in articulatie si de aici apare o inflamare. Este de asemenea posibil ca bucati de cartilagiu sa ajunga in cavitatea articulatiei. Mucoasa din interior – sinoviul – este cel care trebuie sa repare situatia. El se poate inflama si produce lichid. Prin urmare, articulatia se va umfla. Aceste inflamari ale articulatiei apartin artrozei; nu inseamna ca e vorba de artrita reumatoida.

Alta pozitie a articulatiei

Intr-un stadiu mai avansat al bolii, se poate modifica si pozitia osului, caz in care, pentru ca osul sa se poata misca, muschii si tendoanele sunt solicitati mai mult. Acest lucru poate duce prin suprasolicitare, la durere si intepeneala.

Noduli Heberden

In cazul femeilor este foarte des intalnita o forma a artrozei care se numeste noduli Heberden – la articulatiile dintre ultimele falange. In general acesti noduli nu dor decat o scurta perioada, cand se formeaza.

Cum se pune diagnosticul?

Pentru a pune diagnosticul oricarei boli, medicul se va folosi de ceea ce-i povestiti dv. (anamneza bolii) si de un examen fizic. In functie de problemele gasite, va continua investigatia. La fel se intampla si in cazul artrozei. Uneori medicul va cere radiografii, dar acestea nu sunt intotdeauna concludente. Pe imagini se pot evidentia deformari, iar dv. sa nu aveti dureri. Si invers, se poate ca radiografia sa arate bine, desi dv. aveti dureri foarte mari.

Spatiul dintre doua capete ale oaselor indica intrucatva marimea cartilajiului, dar calitatea acestuia nu se vede din radiografie. Daca aveti cartilajul deteriorat deja, dar acesta este inca destul de gros, se poate sa aveti dureri, iar pe radiografie sa nu se vada nimic.

Analize de sange

Artroza nu se poate diagnostica pe baza unei analize de sange. In general se face insa o analiza de sange, mai mult cu rol orientativ, pentru a elimina posibilitatea existentei altor afectiuni, cum ar fi artrita reumatoida, guta sau hemocromatoza, diverse afectiuni ale rinichilor, concentratia scazuta de fier din sange, ca si pentru evidentierea unor eventuali factori reumatici. Daca medicul are in vedere si alte afectiuni, atunci va efectua analize specifice pentru acestea.

Cum evolueaza artroza?

Multe persoane cu artroza se intreaba: oare ce ma asteapta, cum va evolua boala? Artroza este o afectiune cronica, cu evolutie lenta si care nu se vindeca. Cartilagiul se deterioreaza treptat si nu se mai poate reface in suficienta masura.

Boala evolueaza diferit de la o persoana la alta. Nu se poate spune de la inceput in ce masura o persoana se va confrunta cu dureri, intepeneala si limitari ale miscarii.

Evolutia artrozei e diferita de la persoana la persoana. Artroza se poate dezvolta in diverse articulatii. Nu se poate prezice cat de mult va fi afectat cartilajiul, si nici ce probleme specifice va avea cineva. Nu se poate prezice daca o persoana va avea dureri si intepeneli, sau va trebui sa accepte limitari ale miscarii. Se poate intampla ca o radiografie sa arate multe probleme si totusi persoana respectiva sa nu remarce aproape nimic in viata de zi cu zi. Dar se poate si invers. Nu se stie ce factori determina aceste deosebiri.

Ce este artroza secundara?

Artroza secundara este o boala care apare daca ati avut la un moment dat probleme cu articulatia – o inflamare, o trauma de vreun fel (un os rupt sau probleme cu meniscul) sau slabirea ligamentelor; toate acestea sunt lucruri care slabesc articulatia si o fac mai predispusa la artroza.

Aparitia artrozei poate fi si consecinta unui sport practicat intensiv sau a reluarii prea curand a sportului dupa o ranire sau o operatie.

Afectarea mai multor articulatii

Daca aveti artroza probabil va intrebati daca exista riscul ca boala sa afecteze mai multe articulatii. Asta depinde. Daca exista o cauza precisa a artrozei (de exemplu aveti deja probleme cu genunchiul sau cu meniscul), atunci exista sanse mai mari ca artroza sa ramana la o singura articulatie.

Daca nu exista o cauza precisa, atunci aveti sanse mai mari sa fie afectate mai multe articulatii. De regula, in acest caz e vorba de factori ereditari.

Cel mai mare factor de risc pentru artroza ramane varsta: la persoanele peste 75 de ani artroza se intalneste foarte des.

Artrita reumatoida si artroza

Artrita reumatoida si artroza sunt boli diferite. Artrita reumatoida este o afectiune inflamatorie care apare ca urmare a unei inflamari in membrana sinoviala.

Artroza este o afectiune in care cartilajiul se rupe, dupa ce in timp are loc o deteriorare treptata a acestuia. Artroza poate aparea devreme, acolo unde au existat deja deteriorari, de exemplu din cauza unei infectii : atunci vorbim de artroza secundara.

Decalcifierea oaselor si artroza

Decalcifierea oaselor (osteoporoza) si artroza sunt ambele intalnite la persoane mai in varsta, dar adesea nu au nimic de-a face una cu alta. In cazul artrozei, osul de sub cartilaj se mareste treptat, ca reactie la deteriorarea si pierderea acestuia. In cazul osteoporozei are loc o pierdere de calciu din os, iar acesta devine mai fragil.

Simptome

Daca cartilagiul isi pierde proprietatile normale asta nu inseamna ca veti avea probleme imediat. La multe persoane, chiar si la tineri, artroza este deja instalata in anumite articulatii fara sa creeze probleme respectivelor persoane.

Durerea

”Durerea e prezenta tot timpul. O durere sacaitoare, surda. Ce pot face ? Sa caut altceva la care sa ma concentrez. Daca nu fac nimic, pare mai puternica. Si atunci e si mai greu. Din fericire am o slujba unde stau acasa, deci ceea ce pot face este sa continuu pur si simplu cu munca,” femeie cu artroza.

Prima problema simtita este durerea. Durerea este un simptom care poate aparea la orice articulatie afectata de artroza. Ea este graduala si apare mai ales cand se face miscare sau cand articulatia este suprasolicitata. Durerea poate deveni mai accentuata pe parcursul zilei. De asemenea, puteti experimenta durere daca dupa o perioada de repaos reluati miscarea; aceasta se numeste durere initiala. Intr-un stadiu mai avansat articulatia va deveni mai greu de folosit si veti simti durere si in timpul noptii sau in perioade de repaos.

Daca o articulatie se inflameaza, ea va produce mai multa durere, se va umfla si va fi calda si uneori se va inrosi. Daca durerea se acutizeaza puteti incepe un tratament cu analgezice sau antiinflamatorii dupa o consultatie prealabila cu medicul.

Intepeneala

In momentul cand ma ridic de pe canapea uneori ma sprijin pe sold. Vad ca oamenii se uita la mine mirati, caci nu inteleg care este problema. O prietena buna obisnuieste sa spuna : ah, nu e nimic, are ceva probleme la pornire.

Pe langa durere, multe persoane sufera din cauza intepenirii articulatiei, mai ales dupa o perioada de repaos. Daca, de exemplu, ati stat mai mult in aceeasi pozitie va veti simti intepenit cand reluati miscarea; asta se numeste intepenire initiala. Va ridicati greu in picioare dupa ce ati stat asezat o vreme, mainile va pot fi intepenite dupa o perioada de nemiscare, sau aveti greutati in a ridica mainile deasupra capului. Si gatul va poate intepeni. Intepenirea poate aparea in orice articulatie afectata de artroza.

Intepeneala dispare prin miscare.

Limitari ale miscarii

Articulatiile dureroase si intepenite se misca mult mai greu. Anumite miscari pot deveni dificil sau chiar imposibil de efectuat, insa asta depinde de care anume articulatii sunt afectate de artroza. De exemplu, e mai greu sa rasucesti capul, sa ridici capul sau umarul, sa indoi genunchiul sau degetul mare de la picior.

Pentru ca nu doar articulatia in sine poate fi afectata ci si muschii din jurul ei pot fi slabiti, articulatia isi poate pierde stabilitatea si forta. Scade si forta musculara si apare o senzatie de slabiciune. Suprasolicitarea tendoanelor provoaca si mai multa durere. Din aceasta cauza, se poate de exemplu sa aveti o anume nesiguranta in genunchi in timpul mersului si sa va fie teama ca veti cadea, ceea ce nu face decat sa sporeasca sansele dv. ca intr-adevar sa cadeti.

Umflarea

Uneori articulatia poate fi mai umflata. Aceasta este urmarea unei inflamari si a producerii de lichid in exces in articulatie. Articulatia poate parea ingrosata si din cauza maririi in volum a extremitatilor osoase prin aparitia osteofitelor „ciocurilor” osoase.

Modificari ale pozitiei corpului

Intr-un stadiu mai grav al artrozei pozitia oaselor se poate modifica, ceea ce poate rezulta intr-o pozitie defectuoasa, de exemplu cu genunchii indoiti inspre interior.

Ce anume produce durerile?

In cazul artrozei la gat sau la spate, zona din jurul incheieturii afectate este dureroasa. Durerea este produsa de faptul ca sinoviala, ligamentele si capsula sinoviala sunt fortate sa se intinda, ca urmare a modificarilor produse in articulatie. „Ciocurile” de pe marginea articulatiei pot apasa pe nervi.

La articulatii durerea este produsa in general de faptul ca osul de sub cartilagiul afectat e obligat sa suporte o greutate mai mare. „Ciocurile” aparute trag si ele de mucoasa. Capsula articulatiei si ligamentele pot fi prea intinse din cauza instabilitatii articulatiei. Capsula sinoviala se poate inflama si ea, ducand la durere si umflare.

Din cauza durerii veti ajunge sa folositi mai putin anumite articulatii, motiv pentru care muschii din jurul articulatiilor respective isi vor pierde forta si rezistenta.

Deoarece muschii slabesc, apare mai multa presiune pe articulatie, si astfel cartilagiul deja afectat se deterioreaza si mai mult.

Cand durerile se acutizeaza

Cand situatia devine mai grava, durerea creste si nici una din masurile care functioneaza de obicei (relaxare, caldura, exercitii) pare a nu mai avea vreun efect.

In unele cazuri fizioterapia ajuta temporar, alteori necesar tratamentul medicamentos, dar uneori – atunci cand osul este deformat, cand durerea e prea intensa sau deteriorarea e foarte grava – se impune operatia.

Spatele

Artroza la articulatia spatelui este urmarea actiunii unui factor ereditar sau a unei suprasolicitari masive. Artroza poate fi provocata de deplasarea unei vertebre.

Durerile se vor intensifica daca ridicati lucruri grele, daca le ridicati intr-o pozitie gresita, daca stati, sedeti sau dormiti intr-o pozitie gresita. Este posibil insa ca durerile sa fie provocate de o mica diferenta in lungimea picioarelor sau de pantofi.

Intr-un stadiu mai avansat al bolii pozitia oaselor se poate modifica. Gatul si spatele pot ajunge sa stea stramb, intr-o parte, dar asta nu se va vedea din afara decat foarte tarziu.

De unde provin durerile ?

Exista durere locala in si in jurul articulatiei afectate. Aceasta durere se produce din cauza intinderii membranei, a capsulei sinoviale si a ligamentelor, ca urmare a modificarilor suferite de articulatie. Din cauza durerii, muschii se tensioneaza si durerea creste si mai mult.

Este posibil ca „ciocurile” care au aparut pe marginea articulatiei sa apese pe nervi. Asta provoaca excitare nervoasa, si poate duce la distrugerea definitiva a nervului, daca presiunea asupra sa continua. Daca aveti impresia ca asa ceva vi se intampla dv., cel mai bine este sa luati legatura cu dvs.

Ce puteti face pe cont propriu ?

Pe langa masurile obisnuite (caldura, exercitii, miscare), sunt foarte importante indicatiile cu privire la cum va ridicati in picioare si cum ridicati ceva. Daca purtati incaltaminte potrivita,si folositi scaune si un pat bune si daca faceti exercitii, problemele pot diminua.

Evident ca va miscati destul in timpul activitatilor cotidiene, acasa sau la serviciu, chiar daca a trebuit sa adaptati cumva miscarea la conditia dv. Insa e bine ca, pe langa asta, sa faceti regulat plimbari pe jos sau cu bicicleta, sport, sa inotati sau sa faceti gimnastica medicala.

Daca durerile se acutizeaza

Daca problemele cu spatele se accentueaza, fizioterapia poate fi o solutie provizorie.

Semnale de alarma sunt pierderea fortei musculare, o senzatie stranie in picioare si furnicaturi in talpa, pierderea simtului tactil sau dificultati la urinare. Acestea pot fi semnale ca unul sau mai multi nervi sunt afectati. E bine sa mergeti cat de curand posibil la medicul de familie, iar acesta va va indruma probabil catre reumatolog sau neurolog.

Soldul

Artroza la sold este urmarea actiunii unui factor ereditar (displazia soldului) a unei suprasolicitari indelungate sau a unei alte boli (de exemplu artrita reumatoida). Este de asemenea posibil ca durerile dv. sa fie provocate de diferenta de lungime a picioarelor, de tulburarile statice ale piciorului (picior plat, picior scurt) sau de incaltaminte nepotrivita (tocuri prea inalte, talpa prea groasa).

Durerile sunt mai accentuate cand va aplecati, ridicati ceva greu stati in picioare sau mergeti prea mult si daca aveti o pozitie defectuoasa pe scaun asezat sau in pat.

Intr-un stadiu mai avansat al artrozei, se poate modifica si pozitia oaselor (luxatie, subluxatie), iar asta poate duce la aparitia unei diferente de lungime a membrelor inferioare.

Ce anume provoaca durerile?

Durerile apar deoarece osul de sub cartilagiul bolnav va fi incarcat cu mai multa greutate. Si „ciocurile” osoase aparute pot provoca durere, deoarece tractioneaza partilor moi. Si pentru ca articulatia nu e stabila capsula sinoviala si ligamentele pot fi prea intinse.

Ca reactie la aceste simptome veti incepe sa folositi mai putin anumite articulatii, motiv pentru care muschii din jurul articulatiilor respective isi vor pierde forta si rezistenta. Deoarece muschii slabesc apare mai multa presiune pe articulatie, iar durerile pot creste in intensitate.

Ce puteti face pe cont propriu?

E foarte important in cazul artrozei soldului sa faceti cat mai mult exercitii, pentru a va pastra mobilitatea. Daca purtati incaltaminte potrivita,si folositi scaune si un pat bune si daca faceti exercitii, problemele pot diminua.

Obiectele de sprijin in mers ajuta la usurarea durerilor. Daca folositi la mers un baston e mai bine sa-l folositi pe partea sanatoasa. Este foarte important sa mergeti corect: aveti grija sa aveti pantofi buni si sa folositi in intregime talpa piciorului.

Caracteristicile unor pantofi buni sunt urmatoarele:

* trebuie sa fie mai lungi cu un cm – un cm si jumatate decat degetul cel mare;

* trebuie sa fie suficient de largi: calcaiul dv. trebuie sa stea comod iar degetele sa nu fie inghesuite de marginile pantofilor;

* pantofii fara cusatura pe partea din fata sunt cei mai buni

* calcaiul si marginile laterale trebuie sa fie rezistente si sa asigure suport

* pantofii de piele ventileaza cel mai bine; talpa trebuie sa fie flexibila; pentru uzul zilnic este recomandat un toc de maxim 2-3 cm.

Daca aveti dureri, medicul de familie va poate prescrie analgezice sau antiinflamatorii.

Daca durerile se accentueaza

Cand nu va mai puteti folosi bine soldul (de exemplu nu puteti parcurge decat distante scurte) si incepeti sa va treziti noaptea din cauza durerii, medicul va poate adapta tratamentul si va poate trimite la fizioterapie.

Daca este nevoie, se va face o radiografie. Daca ea indica o deteriorare masiva a soldului atunci veti fi trimis la ortoped. Se poate ajunge si la operatie.

Operatia

Operatia este necesara atunci cand, din cauza artrozei, a aparut o pozitie defectuoasa a osului, sau daca suferiti dureri foarte mari. Daca nu puteti merge pe distante mai lungi si va treziti noaptea din cauza durerilor, acestea sunt semne ca o operatie ar fi indicata. Daca articulatia este prea deteriorata, ea poate fi inlocuita cu o articulatie artificiala (o proteza, un sold artificial). Dupa o astfel de operatie veti putea merge si sta in picioare din nou, fara probleme. E vorba de o operatie, care intre timp a devenit una de practica comuna.

Genunchiul

Artroza la genunchi apare ca urmare a actiunii unui factor ereditar sau unei suprasolicitari de lunga durata a articulatiei (de exemplu cantariti prea mult) sau din cauza unei traume sau daca faceti sport prea intens si prea mult.

Artroza poate fi si urmarea uneori a unei alte afectiuni, cum ar fi artrita reumatoida sau problemelor cu meniscul.

Durerile sunt mai intense cand ridicati lucruri grele, cand ingenunchiati sau va asezati pe vine, daca alergati sau mergeti pe jos prea mult. Este de asemenea posibil ca problemele dv. sa fie urmarea unei mici diferente de lungime a membrelor inferioare sau a pantofilor nepotriviti.

In cazul artrozei la genunchi pot avea loc inflamari ale articulatiei, care se ingroasa, e calda si uneori se inroseste. Aceste inflamari ale articulatiei sunt strict legate de artroza si nu au nimic de-a face cu artrita reumatoida. Daca durerile cresc in intensitate puteti incepe un tratament cu analgezice sau antiinflamatorii dupa ce va consultati in prealabil cu medicul dv.

Intr-un stadiu mai avansat al artrozei pozitia oaselor se poate modifica, acesta fiind cauza picioarelor in forma de x sau de „paranteza”.

Ce anume provoaca durerile

Durerea poate aparea pentru ca osul de sub cartilajiul bolnav incepe sa fie solicitat altfel. De asemenea, „ciocurile” osoase aparute pot provoca durere, din cauza intinderii partilor moi din jurul articulatiei. Deoarece articulatia nu e stabila, tendoanele si ligamentele pot fi prea mult intinse.

Capsula sinoviala din vecinatatea articulatiei se poate inflama, ceea ce provoca nu doar durere ci si inflamatie.

Ca reactie la toate aceste modificari veti incepe sa folositi articulatia mai putin. Muschii din jurul articulatiei se vor slabi si isi vor pierde forta. Deoarece muschii se atrofiaza, pe articulatie apasa mai multa greutate, ceea ce nu face decat sa mareasca durerile.

Injectiile au vreun rost?

In cazul inflamarii unei articulatii mari o injectie cu corticosteroizi intraarticular poate diminua durerea cateva saptamani sau cateva luni. O injectie de acest fel opreste inflamatia, insa artroza ramane, iar durerile vor reveni.

Mai nou, se administreaza injectii pe baza de acid hialuronic, mai ales in genunchi. Acesta imbunatateste flexibilitatea cartilagiului si fluidizeaza lichidul din interiorul articulatiei; astfel se va diminua durerea si se va mari capacitatea de miscare. Aceasta injectie trebuie facuta timp de 3-5 saptamani. Dezavantajele sunt putine. Injectia poate fi dureroasa local si poate provoca extrasensibilitate.

Intr-un stadiu mai avansat al artrozei, acest tratament are efect insignifiant. Nu se stie inca daca el franeaza evolutia artrozei pe termen mai lung.

Ce puteti face pe cont propriu?

Greutatea dv. e sustinuta de genunchi, glezne si picioare. Pentru ca acestea trebuie protejate, trebuie sa aveti grija sa nu va ingrasati prea mult. Ar fi o idee buna deci sa tineti o dieta sau sa slabiti cateva kilograme.

Incaltamintea potrivita este foarte importanta pentru o buna absorbtie a socurilor.

Puteti folosi un sprijin la mers, ca de exemplu un baston, tinut pe partea sanatoasa.

Operatia

Operatia poate fi necesara daca osul a suferit o deformare din cauza artrozei sau daca aveti dureri foarte mari. Daca va treziti noaptea din cauza durerilor sau nu puteti merge prea mult pe jos, acestea sunt semne care indica necesitatea unei operatii. Daca articulatia este foarte deteriorata, ea poate fi inlocuita cu una artificiala (o proteza, sau un „genunchi nou”). Acest lucru se poate face mai ales in cazul genunchilor sau a soldurilor. Dupa o astfel de operatie veti putea din nou sa mergeti si sa fii destul de independent. Operatia a devenit intre timp una de rutina, practicata la scara larga.

In cazul artrozei la genunchi o bucata de os se poate rupe si ramane in articulatie. Aceste „aschii” pot bloca complet articulatia. Pentru a preveni agravarea situatiei, aceste aschii sunt inlaturate prin operatie.

Glezna si laba piciorului

Artroza la glezna survine din cauza actiunii unui factor ereditar, din cauza suprasolicitarii pe termen lung sau din cauza a prea mult sport. Dar se poate sa fie si din cauza altei boli, cum este artrita reumatoida. Se poate pur si simplu sa aveti ligamentele slabe, iar in acest caz vorbim despre mostenirea genetica.

Ce anume produce durerile

Durerea apare deoarece osul de sub cartilagiul afectat incepe sa fie incarcat cu mai multa greutate. De asemenea, „ciocurile” osoase crescute pot provoca durere, din cauza faptului ca apasa partile moi din jurul articulatiei. Deoarece articulatia nu e stabila, capsula arteriala si ligamentele pot fi supraintinse.

Structurile moi ale articulatiei se pot inflama si ele, ceea ce provoaca nu doar durere ci si umflare.

Ca reactie la toate aceste modificari veti incepe sa folositi articulatia mai putin. Muschii din jurul articulatiei vor slabi si isi vor pierde forta. Deoarece muschii se atrofiaza, greutatea apasa mai mult pe articulatie, ceea ce nu face decat sa mareasca durerile.

Ce poate intensifica durerile?

Durerea devine mai intensa in cazul suprasolicitarii: daca va asezati pe vine, daca mergeti mult, daca mergeti pe teren neregulat, daca purtati incaltaminte nepotrivita, sau daca aveti deja oasele deformate.

In cazul artrozei la glezna pot surveni inflamari ale articulatiei, care se ingroasa, e calda si uneori se inroseste. Aceste inflamari ale articulatiei sunt legate de artroza si nu au nimic de-a face cu artrita reumatoida. Daca durerile cresc in intensitate puteti incepe un tratament cu analgezice si antiinflamatorii, dupa ce va consultati in prealabil cu medicul dv.

Intr-un stadiu mai avansat al bolii pozitia oaselor se poate modifica, iar glezna poate ajunge sa fie orientata inspre interior sau exterior.

Injectiile au vreun rost?

In cazul inflamarii uneia din articulatiile mari o injectie cu corticosteroizi poate diminua durerea pentru cateva saptamani sau cateva luni. O injectie de acest fel diminua inflamatia, insa artroza ramane, iar durerile vor reveni.

Ce puteti face pe cont propriu?

Incaltamintea buna ofera stabilitate si sprijin si este importanta pentru mentinerea pozitiei corecte a picioarelor si a gleznelor. Caracteristicile unor pantofi buni sunt urmatoarele:

* trebuie sa fie mai lungi cu un cm – 1 cm si jumatate decat degetul cel mare

* trebuie sa fie suficient de largi: calcaiul dv. trebuie sa stea comod iar degetele sa nu fie inghesuite de marginile pantofilor

* pantofii fara cusatura pe partea din fata sunt cei mai buni

* calcaiul si marginile laterale trebuie sa fie rezistente si sa asigure suport

* pantofii de piele ventileaza cel mai bine; talpa trebuie sa fie flexibila; pentru uzul zilnic este recomandat un toc de maxim 2-3 cm.

In cazul artrozei grave la glezna e mai bine sa purtati ghete sau pantofi mai inalti, care au o intaritura in jurul gleznei. Daca sunteti prea greu, pierderea in greutate ar putea usura durerile de picioare.

Degetele de la picioare

Artroza la degetele de la picioare poate aparea din cauza actiunii unui factor ereditar a tulburarilor statice a piciorului (picior plat, picior scurt), a suprasolicitarii pe termen lung (de exemplu, cantariti prea mult) sau a mersului indelungat. E posibil sa aveti si pantofi nepotriviti. Intr-un stadiu mai avansat al bolii se poate modifica pozitia oaselor, iar degetul mare poate ajunge sa stea departat de celelalte.

In cazul artrozei la degete marginea degetului mare se ingroasa iar degetul sta stramb sau incalecat peste celelalte. Intr-o prima faza, orteza este foarte potrivita, pentru a corecta pozitia degetului mare si pentru a elibera punctele de presiune.

Va veti simti mai bine daca purtati pantofi potriviti, cu partea din fata suficient de larga, cu suficient spatiu pentru degete, cu talpa elastica si un toc jos (maxim 2-3 cm), cu marginea si partea de la calcai intarite si care au ventilatie buna (cum este ventilatia oferita de pantofii de piele).

Podoterapie

Persoanele cu probleme reumatice la picioare nu prea mai sunt ajutate de pedichiura. Podoterapeutul este un specialist in bolile piciorului, cu instruire speciala, si care va va face o examinare completa. Podoterapuetul acorda multa atentie indreptarii deformarilor deja aparute si prevenirii altora. Astfel, mersul poate deveni mai placut si se poate evita sau amana o operatie la degetele de la picioare.

* Podoterapeutul trateaza rani cronice ale piciorului, cu medicamente sau prin adaptarea incaltamintei, oferindu-va sfaturi privind ingrijirea zilnica si controlarea bunei functionari, pentru a preveni extinderea modificarilor

* Podoterapeutl poate incerca corectarea pozitiei degetelor mari cu ajutorul ortezelor

* Podoterapeutul se ocupa de punctele de presiune, reducand presiunea prin folosirea de orteze sau branturi („talonete”)

* Podoterapeutul trateaza unghiile dureroase

* Podoterapeutul poate confectiona „talonete” si poate oferi consultanta

Daca durerile se intensifica

Daca durerile la glezna, genunchi si picioare se accentueaza, fizioterapia poate reprezenta o solutie temporara. Daca este nevoie, se va face o radiografie. Daca ea indica o deteriorare masiva, atunci veti fi trimis la ortoped. Se poate ajunge si la operatie.

Umarul, cotul si incheietura mainii

Artroza la umar, cot sau incheietura mainii apare din cauza unei suprasolicitari pe termen lung, a unei traume, sau a prea mult sport. Dar se poate sa fie vorba si de o alta boala, de exemplu artrita reumatoida. Se poate sa aveti ligamente slabe, caz in care e vorba de mostenirea genetica.

Ce provoaca durerile?

Durerea apare din presiunea mai mare asupra osului de sub cartilagiul afectat. „Ciocurile” osoase aparute pot provoca si ele durere, deoarece partile moi din jurul articulatiei sunt intinse. Pentru ca incheietura nu mai e stabila, capsula articulara si ligamentele pot fi supraintinse.

Partile moi din apropierea articulatiei se pot inflama, ceea ce provoaca nu doar durere ci si umflarea partii respective.

Ca reactie la aceste transformari veti incerca sa folositi articulatia afectata din ce in ce mai putin. Muschii din jur isi vor pierde forta si se vor atrofia.

Ce poate accentua durerile?

Daca faceti sport mult, ridicati greutati sau pur si simplu aveti o pozitie gresita, durerea din umar, cot sau incheietura mainii se va intensifica.

In cazul artrozei la incheietura e mai bine sa evitati sa ridicati obiecte grele. Fiti atent sa nu solicitati prea mult articulatia cand strangeti pumnul sau rasuciti mana.

In cazul artrozei la incheietura si la degete se pot produce inflamari ale articulatiei. Articulatia va fi atunci mai dureroasa, se va umfla si se va face rosie. Aceste inflamari sunt specifice artrozei si nu reprezinta un semn al artritei reumatice. Daca durerea creste in intensitate, medicul va poate prescrie un tratament temporar cu analgezice antiinflamatorii.

Intr-un stadiu mai avansat al bolii pozitia oaselor se poate modifica, bratul (partea superioara) ajungand sa stea intr-o pozitie mai ridicata.

In cazul inflamarii uneia din articulatiile mari o injectie cu corticosteroizi poate diminua durerea pentru cateva saptamani sau cateva luni. O injectie de acest fel diminua inflamarea, insa artroza ramane iar durerile revin.

Ce puteti face pe cont propriu?

In cazul artrozei la umar sau cot este foarte importanta pozitia corecta a corpului. Nu aveti voie sa suprasolicitati nici cotul, nici umarul sau incheietura mainii. De exemplu, ar trebui sa fiti atenti la caratul sacoselor sau al obiectelor grele.

Articulatiile trebuie sa fie intotdeauna protejate. In cazul activitatilor solicitante puteti purta o atela, ca sprijin pentru incheietura mainii sau a degetului mare.

Prin exercitii va puteti intari musculatura. Este foarte util sa faceti exercitii de flexibilitate si intarire pentru umeri, coate si maini. Puteti tine mainile si degetele in apa calda si sa faceti exercitii jucandu-va cu mingi mici sau strangand ritmic o minge moale (de burete sau cauciuc). Puteti incerca sa impartiti controlat forta exercitata de degete cand faceti exercitii pentru maini.

Umar

Daca nu va mai puteti folosi bine umarul si va treziti noaptea din cauza durerilor, medicul dv. ar putea sa va adapteze tratamentul in consecinta. Fizioterapia poate fi o solutie temporara. Fizioterapeutul va poate indica o modalitate de a efectua miscarile care sa diminueze durerile. Daca este nevoie se poate face si o radiografie. Daca din ea reiese ca e vorba de o problema grava, veti primi trimitere spre un specialist.

Cot

In cazul artrozei la cot o bucata de os se poate rupe si ramane in articulatie. Aceste ” aschii” se pot intepeni la un moment dat, ceea ce va bloca complet articulatia. Pentru a preveni afectarea si mai grava, aceste aschii sunt inlaturate prin operatie.

Incheietura mainii si mana

Daca aveti dureri mari la incheietura mainii si la mana puteti face o radiografie iar medicul va poate trimite la un reumatolog si /sau ortoped. Ei vor evalua gravitatea problemei si vor hotari daca e necesara operatia. Fizioterapeutul va poate face un program de exercitii pentru flexibilitatea si o intarirea musculaturii mainii si a degetelor, iar fizioterapia este foarte utila si dupa operatie pentru a imbunatati functionarea mainii.

Artroza la degete si la baza degetului mare poate fi o mostenire genetica, dar o puteti face si daca ati efectuat timp indelungat o munca manuala grea. Incercati sa evitati solicitarea articulatiei la ridicarea de obiecte grele, la strans sau rasucire.

Intr-un stadiu avansat al bolii pozitia oaselor se poate modifica, iar degetele pot ajunge sa stea stramb.

Cand e util sa folositi o atela?

O atela este utila in cazul artrozei la o incheietura, cu inflamarea articulatiei. Daca puneti incheietura intr-o atela articulatia va fi protejata si nu mai exista riscul suprasolicitarii. Astfel se va diminua durerea. Cel mai bine e sa nu folositi atela tot timpul, ci doar in cursul acelor activitati care solicita mai mult articulatia, altfel muschii din jurul ei se vor atrofia prin nefolosire iar articulatia se poate bloca.

Si o proteza pentru degetul mare este utila. Aceasta este un fel de manusa care tine degetul mare nemiscat, dand celorlalte degete posibilitate de miscare libera. Si aceasta proteza trebuie folosita cu masura – doar in cazul activitatilor grele, astfel incat sa ajute la diminuarea durerilor si a suprasolicitarii.

Ceafa

Durerile la ceafa pot fi consecinta unei pozitii incorecte in timpul somnului sau in timpul zilei. O pozitie gresita mentinuta mult timp poate duce la artroza. Se poate sa aveti o saltea sau o perna necorespunzatoare. O saltea buna este cea care sustine egal greutatea corpului; e bine sa nu folositi prea mult perna sau o perna prea groasa; perna trebuie sa va sustina ceafa cand stati intins. O saltea si o perna bune pot diminua durerile sau le pot preveni.

Si vertebrele cefei pot suferi din cauza unei pozitii de lucru gresite. Daca stati mult timp cu capul aplecat veti sfarsi prin a avea dureri in ceafa.

Ce anume provoaca durerile

Exista durere in si in jurul articulatiilor afectate. Aceasta este provocata de retragerea capsulei articulare si a ligamentelor, ca urmare a modificarile survenite in articulatie. Din cauza durerii, muschii se tensioneaza iar durerea se intensifica.

Este posibil ca nodurile osoase aparute pe marginea articulatiei sa apese pe nervi. Acest lucru provoaca amortirea nervului si, daca dureaza prea mult, scoaterea lui din functiune total. Daca aveti impresia ca vi se intampla asta – de exemplu va furnica mainile sau nu aveti forta in ele, atunci e mai bine sa luati imediat legatura cu medicul dv.

Ce puteti face pe cont propriu?

In cazul artrozei la ceafa pozitia corecta a corpului este extrem de importanta. Ceafa nu trebuie solicitata cu greutati mari. Prin exercitii, ceafa va deveni mai flexibila iar muschii isi vor recapata forta:

* intindeti-va gatul regulat

* tineti capul perfect drept: exersati cu o perna pe care sa o tineti pe cap

* acoperiti-va gatul si ceafa cu un sal

Daca durerile se intensifica

Daca aveti dintr-o data dureri mai mari la ceafa, fizioterapia poate ajuta la diminuarea lor, pe termen scurt.

Semnale de alarma sunt furnicaturile in brat si maini, si dificultatea crescanda de a le folosi. Inseamna ca unul sau mai multi nervi sunt apasati. E bine sa nu amanati prea mult vizita la medic, acesta va va putea atunci trimite la specialist.

Tratamentul

Care este tratamentul artrozei?

Deoarece cauza bolii nu este cunoscuta inca, artroza nu poate fi vindecata. Dar asta nu inseamna ca un tratament bun nu are efect: durerea si intepeneala se pot diminua, iar articulatia ramane cat de cat functionala.

Exista o terapie prin exercitii care ajuta la pastrarea functionarii muschilor si a articulatiilor si exista de asemenea medicamente impotriva durerilor si a intepenelii. Intr-un stadiu mai avansat articulatiile pot fi atat de afectate incat se impune o operatie de inlocuire a articulatiei cu una artificiala.

Efortul dv. personal este foarte important pentru combaterea artrozei. In fapt, dv. lucrati impreuna cu medicul pentru a obtine rezultatul dorit. Tratamentul necesita din partea dv., pe langa perseverenta si disciplina, si o doza de rabdare, caci nu intotdeauna veti obtine imediat rezultatul dorit.

Ce poate face medicul de familie in cazul artrozei?

De cele mai multe ori medicul de familie este primul la care va prezentati cand aveti probleme. In cele mai multe cazuri el este cel care pune diagnosticul de artroza. Nu e greu de stabilit natura si gravitatea artrozei. De aceea nu este nevoie sa ajungeti imediat la un specialist.

Primul tratament

Medicul de familie va fi de asemenea primul care va va informa despre artroza si despre cum puteti trai cu ea. Daca e nevoie, tot el va va da si o reteta pentru analgezice sau antiinflamatorii.

Trimitere

Daca problemele se intensifica veti primi o trimitere la un medic specialist. Tinand permanent legatura cu acesta, medicul dv. de familie va fi mereu informat despre evolutia artrozei, putand astfel; adapta tratamentul dv., dupa o prealabila consultare cu dv.

Terapeutul

Daca incepeti sa aveti probleme la efectuarea a diverse miscari, medicul va va da o trimitere catre un fizioterapeut.

Ortopedul si reumatologul

In cazul durerilor grave sau in cazul artrozei la mai multe articulatii medicul de familie va poate indruma spre un reumatolog sau spre un ortoped (pentru operatie) sau spre un reumatolog.

Medicamente

Nu exista medicamente care sa vindece artroza. Care medicamente sunt utile si in ce doza, asta difera de la o persoana la alta. Medicamentele sunt folosite impotriva durerilor, a intepenelii si pentru a combate eventuale inflamatii. Daca nu aveti dureri sau daca acestea nu sunt extreme, adesea nu e nevoie de medicamente. Daca insa problemele sunt grave si de durata atunci poate fi nevoie sa folositi constant medicamente,

Analgezice

Pentru a diminua intrucatva durerea, atat pe timpul zilei cat si noaptea, puteti folosi analgezice. Cel mai folosit in acest moment este paracetamolul. Paracetamolul poate diminua temporar durerea, si veti putea folosi mai usor articulatia respectiva. Paracetamolul este bine suportat si nu da probleme cu stomacul.

Daca durerea persista pe parcursul zilei este important sa luati paracetamolul la intervale fixe, de exemplu de 3 – 4 ori pe zi, altfel nu va avea efect suficient.

Efectul analgezic al paracetamolului poate fi intarit de codeina. Trebuie sa fiti foarte atent daca folositi codeina: creeaza dependenta si poate da constipatie, mai ales daca sunteti o persoana mai in varsta. Unele persoane sunt sensibile la codeina si nu suporta efectele sale secundare.

Analgezice antiinflamatorii

Daca articulatia este inflamata si paracetamolul nu mai este suficient medicul va poate prescrie analgezice antiinflamatorii, asa numitele medicamente antiinflamatorii nesteroidiene (AINS). Aceste medicamente diminua inflamatia si diminua simptomele, cum ar fi durerea si intepeneala. Insa ele pot cauza probleme cu stomacul si intestinele ca efecte secundare. Daca intr-adevar aceste efecte vor aparea, si in ce masura, acest lucru e diferit de la persoana la persoana si de la medicament la medicament.

Unele medicamente AINS pot afecta rinichii daca sunt folosite timp indelungat; din cand in cand va fi deci necesar sa faceti un control ala rinichilor. Exemple de medicamente AINS sunt diclofenac, naproxen si ibuprofen.

Inhibitorii selectivi COX-2

Din 2000 exista un grup de medicamente AINS, asa numitii inhibatori selectivi COX-2. Efectele secundare, cum ar fi arsurile la stomac, nu mai apar in cazul folosirii acestor medicamente. Totusi, e posibil sa aveti inca probleme cu stomacul (de exemplu arsuri sau sentimentul de balonare). Sunt posibile si efecte la nivelul functionarii rinichilor. Exemple sunt celecoxib si etoricoxib.

Creme

Impotriva artrozei puteti folosi si o crema care contine un factor antiinflamator si analgezic. Aceasta crema intra in piele si actioneaza in locul unde este unsa. In principiu o puteti folosi pe orice articulatie, singura problema e ca nu puteti sti exact cat folositi, prin urmare ce cantitate de AINS introduceti in organism.

Nu trebuie sa confundati ungerea cu crema cu masajul. In cazul ungerii, veti freca locul respectiv pe piele pana cand crema nu e mai vizibila, masajul inseamna ca frecati cu forta si lucrati muschii. Cremele care dau o reactie de caldura nu trebuie introduse in piele prin masaj. Va recomandam sa cititi cu atentie prospectul cremei respective.

Injectiile

In articulatiile mari inflamate (umar, genunchi, cot, incheietura mainii sau glezna), se pot face injectii cu corticosteroizi (hormonul glandei suprarenale). O astfel de injectie va avea efect cateva saptamani sau luni. Dar durerile vor reveni: o injectie poate opri inflamarea dar artroza ramane. Totusi, injectiile pot reprezenta o solutie temporara.

In prezent se administreaza injectii pe baza de acid hialuron, mai ales in genunchi. Acidul imbunatateste flexibilitatea cartilagiului si fluidizeaza lichidul din interiorul articulatiei; astfel se va diminua durerea si se va mari capacitatea de miscare. Aceasta injectie trebuie facuta o data la 3-5 saptamani. Dezavantajele sunt putine. Injectia poate fi dureroasa local.

Intr-un stadiu mai avansat al artrozei acest tratament are efect insignifiant. Nu se stie inca daca el opreste evolutia artrozei pe termen mai lung.

Increderea in terapie in cazul artrozei

Artroza este o afectiune cronica, daca aveti constant dureri si sunteti intepenit este o idee buna sa treceti pe un tratament cu medicamente cronice. Din cauza durerilor puteti incepe sa folositi in mod gresit o articulatie, ceea ce nu va face decat sa creasca durerea. Daca insa folositi regulat analgezice, durerea scade si asta previne suprasolicitarea articulatiei. Atunci veti putea folosi articulatia respectiva in mod cat de cat normal. Este foarte important sa luati analgezicele la ore fixe, astfel incat concentratia acestora in sange sa ramana la nivel constant. Altfel nu faceti decat sa actionati prea tarziu.

Ce pot face eu singur?

De regula, probleme apar din cauza iritarii sau durerii muschilor si a tendoanelor. Puteti evita aceasta durere pastrand muschii pe cat posibili in forma si puternici si avand grija sa va relaxati. Cu cat muschii sunt mai puternici cu atat mai bine vor sustine articulatia.

Sunt multe lucruri pe care le puteti face singur, pentru a avea mai putine probleme. Punctul de referinta pentru dv. este sa stiti sa pastrati un echilibru intre miscare si pauza. Va trebui sa va stabiliti singuri limitele chiar daca ele nu vor fi varia.

Relaxarea

Este importanta sa faceti in fiecare zi exercitii de relaxare. Cautati caldura, faceti dusuri calde, de exemplu. Evitati incarcarea cu greutate mare.

Cand va odihniti aveti grija sa tineti articulatia intr-o pozitie potrivita. Genunchii si soldurile trebuie sa ramana intinse, chiar daca va place mai mult sa stati in pat cu picioarele stranse. Daca aveti artroza la gat folositi o pernuta pentru a sustine gatul . Exista chiar perne speciale, de diverse marimi, care ofera sprijin suplimentar pentru gat.

Modificarea pozitiei

Schimbati-va regulat pozitia. Evitati sa stati mult timp asezat sau in picioare, si evitati o solicitare indelungata, cum ar fi de exemplu un drum foarte lung cu masina.

Ramaneti in miscare

Faceti mereu miscare, mergeti pe bicicleta, inotati, mergeti pe jos. Chiar daca nu aveti dureri mari sau chiar deloc, e foarte important sa continuati sa faceti exercitii.

Exercitii

Exersati zilnic incheieturile dureroase sau intepenite. E de preferat sa faceti asta fara extra solicitare – fara sa stati sau sa va sprijiniti pe respectiva articulatie. Problemele pe acre le aveti se pot reduce si prin relaxarea articulatiilor dureroase. Pe langa exercitiile pentru relaxarea articulatiei este la fel de important si sa va mentineti muschii suficient de puternici, asa incat puteti exersa si asta. Exercitiile pot avea si un rol de semnal de alarma. Veti putea remarca care articulatii dor, in consecinta ce articulatii trebuie sa protejati.

Puteti face exercitii dimineata in pat; muschii si tendoanele sunt incalzite si puteti face exercitii fara a le suprasolicita. De asemene, poate fi placut sa faceti exercitii dupa dus; intepeneala poate fi mai mica atunci, iar muchii sunt deja incalziti.

Evitarea suprasolicitarii

Evitati suprasolicitarea articulatiilor, asta nu va face decat sa agraveze problemele. Daca durerea se intensifica, acesta este un semnal ca ati incarcat prea mult articulatia. Cateva exemple:

* Slabiti. Daca sunteti prea greu ar fi o idee buna sa mai dati jos cateva kilograme. Aici va poate ajusta si un nutritionist sau medicul dv. de familie.

* Ridicarea de greutati. Evitati pe cat posibil sa ridicati greutati sau sa carati obiecte grele. Daca sunteti nevoit sa faceti asta nu va lasati pe spate, ci incercati sa controlati totul din genunchi , si incercati sa tineti spatele cat mai drept. Tineti obiectul respectiv cat mai aproape de corp.

* Impaturirea unui material este un exemplu de treaba care solicita articulatiile degetelor

* Sariturile sunt suprasolicitante pentru genunchi si glezne.

Pantofii

Purtati incaltaminte comoda care nu va strange si care ofera sprijin picioarelor. De exemplu pantofi cu sireturi si cu o talpa care sa absoarba socurile si care sa fie suficient de flexibila.

Fiti atent ca pantofii sa aiba nu doar lungimea ci si latimea potrivite. Eventual masurati acest lucru in prealabil.

Multe persoane cu probleme merg prea mult timp cu dureri pentru ca nu vor sa poarte incaltaminte speciala. Cand incearca insa incaltamintea facuta pe comanda de obicei sunt extrem de multumiti cu ea si regreta ca nu au incercat-o mai devreme. Nu e obligatoriu ca pantofii facuti la comanda sa fie urati. Un tehnician ortoped care-si face meseria cu placere poate ajunge la rezultate uimitoare. Medicul care se ocupa de tratamentul dv. va poate face o trimitere.

Obiecte de sprijin

Folositi pe cat posibil sprijin la mers, de exemplu un baston (tinut pe partea sanatoasa), un cadru cu rotile, o atela; de asemenea folositi obiecte adaptate: deschizator de conserve electric, guler ortopedic, suport de carti, scaun inaltat, toaleta inalta. Aceste mijloace ar trebui folosite din timp, nu doar abia cand remarcati ca nu mai puteti face anumite miscari. Ele se pot dovedi utile chiar inainte de acel moment, pentru ca menajeaza articulatiile si ajuta la evitarea inrautatirii starii acestora.

Amenajarea

Vedeti daca aranjamentul casei dv., a biroului sau a gradinii nu poate suferi mici modificari care sa va faca viata de zi cu zi mai usoara.

Terapia prin exercitii

Prin exercitii va veti misca mai usor, veti deveni mai puternic, conditia dv. fizica se va imbunatati si veti avea mai putine probleme cu durerile si cu intepeneala. Deoarece sunteti indrumati de cineva in efectuarea acestor exercitii, sunteti sigur ca le executati /corect. Incetul cu incetul veti putea recunoaste singur ce e bine pentru dv. si ce nu, si ce trebuie sa evitati.

Cu ajutorul anumitor tehnici terapeutul poate diminua durerea si intepeneala din articulatiile afectate. Daca e caldura, muschii se relaxeaza si durerea scade. Puteti invata cum sa faceti asta singur acasa. Daca durerea si tensiunea musculara persista masajul zonei se poate dovedi binefacator.

Terapeutul va poate sfatui in privinta felului de viata, a programului de miscare fizica, asupra utilizarii de mijloace de sprijin sau asupra sporturilor potrivite. Deoarece o indrumare terapeutica personala costa destul de mult, ar fi bine ca, de la un moment dat, sa continuati pe cont propriu cu exercitiile.

Problemele legate de artroza nu se termina niciodata. De aceea este mai bine daca incercati sa va adaptati putin viata si sa evitati agravarea situatiei.

Protejarea articulatiilor

Intotdeauna mi-a placut sa lucrez in gradina. Si vreau sa fac asta in continuare – doar ca nu mai pot s-o fac asa indelung. Altadata curatam toata gradina de buruieni intr-o singura dupa-amiaza. Acum imi ia cateva dupa-amiezi. Trebuie sa-l rog pe fiul meu sa ma ajute cu gropile.

Este foarte important sa protejati pe cat posibil incheieturile cu artroza. In general asta se face automat daca incepe sa doara. Daca articulatia nu mai simte nimic sau aproape nimic e mai dificil de estimat daca o incarcati corect cu greutate.

Exista mai multe posibilitati de a proteja articulatiile, un fizioterapeut va poate spune mai multe despre asta. Uneori, de exemplu in cazul artrozei la genunchi sau sold, veti primi sfatul de a menaja articulatie, de exemplu folosind un baston, una sau doua carje, un cadru de mers sau un cadru cu rotile. Puteti decide asupra metodei celei mai potrivite impreuna cu fizioterapeutul.

Articulatiile pot fi solicitate si din cauza supraponderalitatii si atunci durerea creste in intensitate.

Artroza nu actioneaza doar la nivelul articulatiilor. Si muschii si tendoanele care misca propriu zis articulatia pot fi slabite. Daca, din cauza durerilor, incepeti sa incarcati articulatia cu greutate in alt fel, atunci va supuneti muschii si tendoanele unor solicitari neobisnuite. Din cauza acestei suprasolicitari si ele pot ajunge la intepeneala si durere. Mentinand o pozitie potrivita veti putea evita producerea acestei suprasolicitari. Fizioterapeutul va poate sfatui in aceasta privinta.

Tratamente alternative

Sa poti face ceva in legatura cu boala asta pe cont propriu, asta inseamna pentru multe persoane un motiv de a se indrepta sper metode de tratament alternative sau spre medicamente alternative.

Acolo unde medicina traditionala da gres oamenii incearca alte mijloace. Sau pur si simplu spera , la inceputul bolii, sa o poata tine in loc cu ajutorul acestor tratamente alternative.

Efectul celor mai multe tratamente alternative nu este dovedit. In fapt, un tratament alternativ in completarea tratamentului traditional, poate sa micsoreze durerile si sa reduca starea de oboseala. In plus, faptul ca poti face ceva pe cont propriu are de multe ori o valoare pozitiva pentru felul in care pacientul ajunge sa se impace cu boala.

Depinde de la persoana la persoana daca cineva profita sau nu in urma unui tratament alternativ. Este important sa va informati bine in prealabil si sa decideti singur in ce metoda de tratament aveti incredere. Urmatoarele puncte sunt foarte importante pentru cineva care se gandeste sa mearga la un medic care ofera tratamente alternative:

* mai intai consultati-va cu medicul dv.

* nu opriti niciodata brusc tratamentul obisnuit

Suplimente nutritive

Glucozamina

Glucozamina este o proteina care se formeaza in cartilagii, in tesutul interstitial si in fluidul din articulatii. Este o substanta care exista intotdeauna in corpul dv.

Organismul dv. produce singur glucozamina, dar pe masura ce inaintati in varsta acest lucru se realizeaza din ce in ce mai greu.

Glucozamina nu se gaseste in hrana obisnuita. O puteti cumpara ca supliment nutritiv; ea se obtine din scoici, carapacele crabilor si crevete.

Cercetarea stiintifica

In ultimii ani se cerceteaza intens efectul glucozaminei. Devine din ce in ce mai evident ca ea actioneaza ca un analgezic moderat in cazul artrozei. Dar nu este dovedit inca ca glucosamina ar stopa artroza.

Cum se foloseste glucozamina?

Trebuie sa luati glucozamina o perioada mai lunga (6 – 8 saptamani) inainte de a se face remarcate efectele. Doza zilnica recomandata este de 1500 mg glucozamina.

Daca glucozamina are efect, puteti renunta la analgezice.

Exista efecte secundare?

Se intampla uneori ca cineva sa aiba probleme de aciditate sau greata. Daca luati glucozamina in timpul mesei sau cu un pic de apa puteti preveni acest lucru.

Persoanele care au alergie la crustacee e posibil sa aiba alergie si la glucozamina.

Cum sa traiesti cu boala

Artroza poate aduce niste modificari in viata dv. E posibil ca lucruri pe care inainte le puteati face fara probleme sa nu mai fie asa simplu de facut. Puteti avea perioade cu dureri, puteti fi total intepenit dupa ce ati stat mai mult intr-o anume pozitie, va puteti trezi uneori noaptea din cauza durerilor. In viata de zi cu zi e bine sa alternati perioadele de activitate cu perioadele de odihna. Cum anume veti integra aceste modificari in viata dv., asta depinde de la o persoana la alta.

Nu exista retete despre cum sa va obisnuiti cu noua situatie. Fiecare are modul propriu de a accepta dezavantajele: cineva poate va renunta pur si simplu la multe, in vreme ce altcineva poate va dori sa continue sa faca de toate. Unii au o multime de intrebari si cauta informatii, altii un vor sa stie nimic despre artroza sau sa vorbeasca despre ea.

E posibil sa va surprindeti cu emotii pe care nu vi le cunosteati: sa fiti suparat sau iritat, trist sau sa va fire frica. Poate va intrebati „de ce eu”? – toate acestea sunt perfect normale: sunteti in mijlocul unui proces de pierdere a sanatatii corpului dv. si de renuntare la asteptarile dv., si dureaza un pic pana gasiti un echilibru.

In spusele celor care au artroza de mai mult timp surprinde senzatia ca ei pot face inca multe lucruri, si ca totul e o chestiune de incercare, dar si ca sunt constransi la anumite limitari. Uneori se simt ajutati pur si simplu stand de vorba cu altcineva despre cum isi ocupa timpul , sau cautand sa ia legatura cu altii aflati in aceeasi situatie.

Vorbiti despre boala

Si familia si prietenii dv. trebuie sa se adapteze la noua situatie. Si ei se simt neputinciosi daca vad ce face boala aceasta si cum va chinuie. Si ei au nevoie de timp pentru a se obisnui cu noua situatie si ajuta daca vorbiti cu ei si le spuneti ce va place si ce nu.

O comunicare buna poate preintampina multe neclaritati si neintelegeri:

– fiti clar

– spuneti ce puteti face si ce un

– spuneti-le celorlalti ce asteptati e la ei

– complimentatii cand fac ceva bine

– nu va fie teama sa spuneti ca va simtiti mai bine

– explicati ca puteti fi inca vesel si placut in ciuda bolii

– ramaneti interesat de ce va inconjoara

– evitati sa fiti tot timpul subiectul discutiilor

– incercati sa nu va plangeti toata ziua, rezumati asta de exemplu la o jumatate de ora pe zi

– solicitati intelegerea celorlalti pentru faptul ca uneori rabufniti fata de oameni nevinovati

– vorbiti, faceti-va cunoscute probleme temerile si emotiile

– nu va faceti durerea evidenta cand va sprijiniti sau va aplecati sa luati ceva, sau fiind tot timpul suparat, asta nu face decat sa-i nelinisteasca pe ceilalti si produce sentimentul de vinovatie

Cum sa ma obisnuiesc cu durerea?

Exista diverse feluri de a usura durerile.

Caldura

Caldura ajuta: un pansament cald infasurat in jurul articulatiei sau un dus cald si caldura in camera in care stati. Daca articulatia e umflata (articulatie este calda, umflata si doare) atunci e mai bine s-o raciti (aplicatii reci) pana cand cedeaza inflamarea.

Puteti folosi un pansament cald de cateva ori pe zi, pe care sa-l tineti intre 10 si 20 de minute o data, aveti grija sa aveti o pozitie confortabila si pansamentul sa fie bine fixat pe incheietura pe care doriti s-o incalziti. Dupa prima folosire a pansamentului controlati-va pielea. Daca este prea rosie, se poate ca pansamentul sa fi fost prea cald. In acest caz e mai bine sa incalziti mai putin pansamentul data urmatoare, folosind de exemplu o fasie in plus sau sa nu-l infasurati prea strans pe incheietura.

Exercitii de relaxare

O alta modalitate de usurare a durerilor o reprezinta exercitiile de relaxare. Ca exercitiile ofera usurare, este un fapt dovedit. Insa poate dura insa cateva saptamani pana cand ele isi ating scopul. Daca va antrenati muschii, pe termen lung acestia vor putea suporta mai multa greutate, pentru ca vor fi obisnuiti cu asta.

Acceptarea durerii

Si acceptarea durerii joaca un rol important. Daca cautati sa va ocupati mintea (cu un hobby de exemplu) si continuati sa faceti diverse alte activitati veti constata ca nu va ganditi toata ziua la durere. Oricum veti alegeti sa va confruntati cu aceasta boala, o diversiune de la ea este importanta. Unii se retrag, asculta muzica, se uita la televizor, sau fac exercitii de relaxare. Altii isi spun ca nu pot face absolut nimic in momentele cand au dureri, iar altii se simt mai bine pur si simplu dupa o partida buna de plans.

Odihna in timpul noptii

Si odihna in timpul noptii este foarte importanta. Daca dormiti prost veti fi obosit si veti putea suporta mai putin durerea. Din aceasta cauza, durerea se inrautateste si veti dormi si mai prost din cauza ei…este un cerc care trebuie rupt.

Pentru a va asigura ca dormiti bine puteti face urmatoarele:

* incercati sa aveti un program regulat: treziti-va cam la aceeasi ora si incercati sa mergeti la culcare la aceeasi ora

* aveti grija seara cu cafeaua, cola si alcoolul

* nu va agitati inainte de culcare, relaxati-va, de exemplu ascultand o muzica linistita, sau cu exercitii de relaxare

* ritualuri de somn: o plimbare seara, dusul inainte de ava baga in pat, un lapte cald cu miere – toate acestea va pot ajuta

* aveti grija sa fiti imbracat comod si sa aveti un climat placut in dormitor

* folositi perne care sustin bine capul si gatul

* indepartati toate surse de zgomot sau de lumina care pot deranja somnul

* daca ramaneti treaz mai mult de 15 minute va puteti ridica si face ceva in afara dormitorului (sa cititi sau sa ascultati muzica), pana cand vi se face din nou somn

Sexualitatea

Sexualitatea poate fi traita in diverse feluri, singur, sau cu un partener, cu accentul pus pe aspectele fizice, pe experimentarea intimitatii si a nasterii. Si in cazul sexualitatii este valabila aceeasi regula, anume ca fiecare are propria sa modalitate de a trata lucrurile. Asta e valabil, evident, si pentru persoanele suferind de artroza. Totusi exista cateva observatii generale

Toate simturile, vazul, auzul, gustul, simtul tactil si mirosul, toate au de-a face cu sexualitatea. Ele nu vor constitui probleme pentru persoanele suferind de artroza. Dar probleme ca durerile si intepeneala pot avea o influenta asupra sexualitatii. Dorinta sexuala se poate diminua.

Asta poate duce la probleme, deoarece asteptarile partenerului pot fi aceleasi ca inainte. Si actul sexual poate ridica probleme. Sexualitatea inseamna insa mai mult decat actul sexual in sine, de exemplu poate fi masaj sau mangaieri. De asemenea se pot folosi mijloace ajutatoare, cum ar uleiurile de masaj sau un vibrator. Puteti de asemenea lua un analgezic – impotriva durerilor – sau sa faceti dragoste intr-o alta pozitie.

Persoanele care au artroza de mai mult timp povestesc cat de important este sa vorbiti cu partenerul despre sexualitate, chiar daca asta e mai usor de spus decat de facut. Intrebarile pe care le aveti pe acest subiect le puteti discuta si cu medicul dv.

Sportul

Sfaturile legate de sport depind in intregime de situatia dv. personala. In general, e mai bine sa evitati sporturile de contact (exemplu: baschetbalul) si sporturile care presupun greutate mare asupra corpului . Nu sunt recomandate nici sporturile de competitie.

Sporturi potrivite si activitati recreative in grup sunt volei (daca se poate cu o minge moale), badminton sau tenis. Este recomandabil sa adaptati durata si intensitatea posibilitatilor dv.. Evident, se pot adapta si regulile jocului.

Activitati sportive individuale sunt mersul pe jos, mersul cu bicicleta, vaslitul, inotul si golful; in timpul mersului pe jos, cu bicicleta sau al inotului, va miscati moderat iar articulatiile dv. nu trebuie sa suporte socuri mari.

Recent Posts

Faza lunii pe 5 noiembrie 2024: sfaturi importante

Faza lunii pe 5 noiembrie 2024. Sfaturi importante:  Pe 5 noiembrie 2024, Luna crește, a…

7 minute ago

Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult este indicat să slăbești într-o săptămână

Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…

27 de minute ago

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

10 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

10 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

11 ore ago

Citeste si: