Sari la conținut

Durerea menstruală: de ce apare și cum să o ameliorăm, conform științei

Multe femei experimentează durere în timpul menstruației, până la punctul în care o mare parte a populației presupune că este o parte inevitabilă și intrinsecă a perioadei în sine. Înțelegerea mecanismelor din spatele ei, totuși, ne poate oferi câteva indicii despre cum să o combatem.

De ce doare menstruația?

Ceea ce știm este ca perioadă nu este altceva decât faza ciclului menstrual în care ovulul nefertilizat este expulzat pentru a face loc unui nou ovul fertil. Cu toate acestea, contrar a ceea ce am putea crede, aceasta nu este geneza acelei dureri pe care atât de mulțe femei o experimentează.

Ceea ce se întâmplă, după cum se precizează într-un articol publicat în Health, este că, în paralel, uterul își pierde mucoasa, endometrul, un țesut foarte vascularizat. Aceasta este cauza sângerării caracteristice acestei etape.

Pentru ca acest lucru să se întâmple, anterior, endometrul produce hormoni, numiți prostaglandine, care provoacă contracții ale mușchiului uterin și ale vaselor de sânge ale endometrului. Aceasta este cauza reală a dismenoreei primare, denumirea dată durerilor comune din timpul menstruației. Pe măsură ce endometrul se pierde, producția de prostaglandine scade și odată cu aceasta contracțiile se opresc, ceea ce explică de ce este de obicei mai intensă în primele zile.

Trebuie remarcat, însă, că există și alte cauze care pot provoca dismenoree secundară, precum tumorile sau endometrioza. Când aceste probleme sunt cele care provoacă durerea, aceasta se intensifică de obicei pe măsură ce perioada avansează sau chiar se extinde dincolo de aceasta: în fața acestor simptome, cel mai bine este să mergi la un specialist pentru a evalua cazul în cauză.

Cum poți alina durerea?

Pe de o parte, există anumite remedii casnice care pot ajuta la reducerea intensității contracțiilor și, prin urmare, a durerii. Mai exact, aplicarea căldurii în zonă, datorită efectului relaxant pe care îl are asupra mușchilor, poate fi extrem de eficientă: pentru aceasta, poți opta pentru băi fierbinți, sticle cu apă încălzite sau prosoape înmuiate în apă fierbinte.

În mod similar, alte măsuri care ajută la îmbunătățirea fluxului sanguin sunt: hidratarea abundentă; consumul de alimente cu proprietăți vasodilatatoare precum ciocolata, ceapa sau usturoiul; exerciții fizice regulate; abstinența de la tutun; asigurarea unui somn adecvat, pot ajuta la minimizarea dureri menstruale.

Următorul pas ar fi administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene, dintre care multe sunt disponibile gratuit (cum ar fi ibuprofenul sau metamizolul). Datorită efectului analgezic puternic, în cazurile de dismenoree primară acestea ar trebui să conducă la o ameliorare notabilă.

Dacă durerea nu răspunde acestor opțiuni, este necesar să mergeți la un specialist pentru a evalua cazul și, după cum am menționat, să excludeți dismenoreea secundară (sau, dacă apare situația, să abordați cauza de bază). În cazurile de dismenoree primară cu dureri deosebit de severe, tratamentele hormonale (de exemplu, cu pilule contraceptive) pot fi foarte eficiente. Trebuie subliniat, însă, că aceste strategii trebuie întotdeauna prescrise de un profesionist.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel