Sari la conținut

Durerea în timpul sexului: cinci cauze neobişnuite

Dispareunia este termenul care defineşte durerea apărută în timpul actului sexual şi poate avea cauze fizice şi psihice.

Dispareunia poate cauza probleme în cadrul relaţiei de cuplu şi poate avea un impact emoţional negativ.

Cauze:

1. Lubrifierea vaginală insuficientă

În foarte multe cazuri, femeia poate avea durere la penetrare din cauza unei lubrifieri insuficiente. Schimbările hormonale care apar în timpul ciclului menstrual şi înaintarea în vârstă afectează cantitatea şi consistenţa lichidului lubrifiant. De asemenea, există şi boli care contribuie la uscarea vaginului. Principala cauză a problemei este nivelul scăzut de estrogeni. Acesta poate apărea din mai multe cauze: menopauză, naştere, alăptare, radioterapia, terapia hormonală sau chimioterapia, îndepărtarea chirurgicală a ovarelor, boli imunologice, fumatul.

Şi anumite medicamente pot contribui la lubrifierea vaginală insuficientă. Antidepresivele sau medicamentele administrate contra estrogenului sunt exemple în acest sens.

Sindromul Sjogren este o boală autoimună care afectează în principal femeile. El produce uscăciunea mucoaselor umede din organism şi contribuie astfel şi la uscăciunea vaginală.

Produsele de igienă folosite la baie pot contribui, la apariţia acestei probleme. Diversele  substanţe chimice pe care le conţin produc un dezechilibru al Ph-ului local şi pot da naştere mai multor complicaţii.

2. Iritaţii de la pantalonii strâmţi

Pantalonii foarte strâmţi, mai ales cei din materiale mai dure, precum jeanşii, pot cauza iritaţii la nivelul pubisului şi mai ales al clitorisului. Zona pubiană a femeii este foarte sensibilă, motiv pentru care orice iritaţie este exacerbată în timpul actului sexual, fapt ce se lasă cu durere în loc de plăcere.

3. Prea mult timp pe scaun

Dacă stai perioade lungi în faţa computerului, există riscuri ridicate de a avea crampe la muşchii pelvieni, pentru că sângele nu circulă cum trebuie în zona V a bazinului. Muşchii înţepeniţi şi circulaţia sangvină proastă fac ca sexul să nu mai aibă aceeaşi intensitate ca placere şi pot cauza disconfort.

Soluţia este ca la fiecare 20 de minute de stat la calculator să te ridici şi să te mişti puţin, atrage atenţia medicul Deborah Coady.

4. Balonarea

Dat fiind că organele genitale ale femeii se află în mare proximitate de intestine, este de la sine înţeles că problemele apărute la nivelul aparatului digestiv şi al celui excretor să afectele calitatea actului sexual. Spre exemplu, balonarea exercită presiune asupra organelor din pelvis, motiv pentru care sexul nu va fi chiar atât de plăcut. Pentru a elimina problemele digestive, trebuie să ai grijă la alimentaţie. O dietă care conţine multe legume oferă nutrienţi esenţiali pentru buna funcţionare a organismului, iar reziduurile sunt eliminate mult mai uşor.

5. Probleme emoţioanale

Emoţiile puternice pot afecta actul sexual. Anxietatea, depresia, grijile despre aspectul fizic, frica de intimitate pot duce la un nivel scăzut de excitaţie, ceea ce produce disconfort şi durere.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel