Durerea facială este conectată cu creierul. Iată de ce nu ar trebui să ignori niciodată acest semn sever

Oamenii ignoră adesea durerea din față, maxilar și zona nasului, care poate fi devastatoare și astfel de simptome ar trebui rareori ignorate. Această durere intensă, înjunghiătoare, asemănătoare șocului electric poate fi o cauză de bază a unor complicații majore la nivelul capului.

Durerea implică de obicei fața inferioară și maxilarul, deși uneori afectează zona din jurul nasului și deasupra ochiului și este cauzată de iritația nervului trigemen, care trimite ramuri către frunte, obraz și maxilarul inferior. De obicei, este limitată la o parte a feței, dar este una dintre cele mai grave dureri care pot afecta o ființă umană.

Durerea facială: simptome

Majoritatea pacienților raportează că durerea lor începe spontan și aparent de nicăieri. Alți pacienți spun că durerea lor apare în urma unui accident de mașină, a unei lovituri pe față sau a unei intervenții chirurgicale dentare. În aceste cazuri, este mai probabil ca tulburarea să fi fost deja în curs de dezvoltare, iar lucrările dentare au făcut ca simptomele inițiale să fie declanșate întâmplător.

Durerea apare adesea pentru prima dată de-a lungul maxilarului superior sau inferior, așa că mulți pacienți presupun că au un abces dentar. Unii pacienți își văd stomatologii și chiar au un canal radicular, care inevitabil nu aduce nicio ușurare.

Din păcate, mulți pacienți vin pentru un diagnostic suplimentar la neurochirurgi numai după ce li s-au îndepărtat dinții. Când durerea persistă, pacienții realizează că problema nu este legată de stomatologie.

Simptomele mai multor tulburări de durere sunt similare cu cele ale nevralgiei de trigemen. Tendinita temporală implică:

  • dureri de obraz și sensibilitate dentară,
  • dureri de cap
  • dureri de gât și umăr.

Această afecțiune se numește „migrena mimică” deoarece simptomele ei sunt similare cu cele ale migrenei. Sindromul Ernest este o leziune a ligamentului stilomandibular, care leagă baza craniului cu maxilarul inferior, producând durere în zone ale feței, capului și gâtului.

Nevralgia occipitală implică durere în partea din față și din spate a capului, care se extinde uneori în regiunea feței.

Nevralgia de trigemen

Din cele 12 perechi de nervi cranieni din cap, nervul trigemen este a cincea pereche responsabilă pentru senzația feței. Ramificându-se în partea dreaptă și stângă a capului în trei pe fiecare parte și oferind senzații pe toată fața.

Deși tulburarea poate apărea la orice vârstă, este cel mai frecvent la persoanele cu vârsta peste 50 de ani. The National Institute of Neurological Disorders and Stroke notes notează că nevralgia de trigemen este mai frecventă la femei decât la bărbați.

În plus, există dovezi că tulburarea se desfășoară în familii, probabil ca urmare a formării moștenite de vase de sânge. Hipertensiunea arterială și scleroza multiplă sunt, de asemenea, factori de risc.

Durerea facială: cauze, diagnostic, tratament

Cauza durerii se datorează de obicei contactului dintre o arteră sau venă sănătoasă și nervul trigemen de la baza creierului. Acest lucru pune presiune asupra nervului pe măsură ce intră în creier și face ca nervul să se aprindă greșit.

Alte cauze ale nevralgiei trigemenului includ presiunea unei tumori asupra nervului sau scleroza multiplă, care deteriorează tecile de mielină. Dezvoltarea nevralgiei trigemenului la un adult tânăr sugerează posibilitatea apariției sclerozei multiple.

Diagnosticul este preponderent clinic, în funcție de tipul durerii, localizare, caracter episodic și puncte de declanșare pe față și cap. RMN-ul poate detecta dacă o tumoare sau scleroza multiplă irită nervul trigemen.

Cu toate acestea, cu excepția cazului în care o tumoare sau scleroza multiplă este cauza, imagistica creierului va dezvălui rareori motivul precis pentru care nervul este iritat. Vasul de lângă rădăcina nervoasă este greu de văzut chiar și la un RMN de înaltă calitate.

Testele pot ajuta la excluderea altor cauze ale tulburărilor faciale. Nevralgia de trigemen este de obicei diagnosticată pe baza descrierii simptomelor oferite de pacient.

Tratament: Dacă medicamentele s-au dovedit a fi ineficiente, medicii pot recomanda pacienții pentru procedurile chirurgicale. Cu toate acestea, în unele cazuri, procedurile chirurgicale, cum ar fi decompresia microvasculară, rizotomia stereotactică care implică cicatrici, incizia necesită expertiză și abilități înalte în care Cyberknife o procedură minim invazivă s-a dovedit a fi un avantaj pentru pacienții cu nevralgie de trigemen. Procedura nou avansată este foarte eficientă din punct de vedere al costurilor și nu implică cicatrici și incizii majore.

Recent Posts

Angela Similea și-ar fi pierdut casa din cauza datoriilor. Unde a ajuns să locuiască artista

La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…

22 de minute ago

Dana Budeanu s-ar fi căsătorit în secret cu fiul unui politician influent

Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…

53 de minute ago

Trucul care te ajută să previi formarea mucegaiului în borcanele de zacuscă

Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…

o oră ago

Aceste pensii vor fi recalculate după o nouă formulă – ce sume vor primi în plus beneficiarii

Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…

2 ore ago

Spitalul Județean Mehedinți, judecat pentru ucidere din culpă

La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…

2 ore ago

Decizia care i-a salvat viața unui român în mijlocul inundațiilor din Spania. „Altfel n-aș fi supraviețuit”

Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…

3 ore ago

Citeste si: