Sari la conținut

Durerea de spate, principala cauză a incapacității de muncă

Durerile lombare sunt principala cauză a incapacității de muncă la scară mondială și se află la originea unei treimi din cazurile de invaliditate provocate de muncă, arată două studii.

Comparând statisticile din 187 de țări, cercetători americani și australieni au constatat că aproape o zecime (9,4%) din populația lumii — inclusiv copiii — suferă de lombalgii (dureri în partea inferioară a spatelui). Acest lucru face ca lombalgia să fie pe primul loc ca durată a manifestării între bolile care provoacă o incapacitate, precizează autorii studiilor.

Cele mai afectate țări se află în Europa occidentală, Africa de nord și Orientul Mijlociu, iar cele mai scăzute nivele, în America latină și Caraibe.

Problemele de spate cresc odată cu vârsta, fenomen care va duce în deceniile următoare la creșterea masivă a numărului de persoane care suferă de dureri lombare în țările unde populația are venituri mici și mijlocii, scriu cercetătorii studiului publicat în Analele bolilor reumatice, revistă ce ține de grupul British Medical Journal (BMJ).

În al doilea studiu realizat plecând de la aceleași statistici, cercetătorii arată că tot lombalgiile sunt la originea unei treimi din cazurile de invaliditate provocate de muncă. Agricultorii și persoanele între 35 și 65 de ani se numără printre cei care prezintă cele mai mari riscuri, deoarece duc greutăți, lucrează în poziții ‘delicate’ sau sunt supuși unor vibrații. Agricultorii riscă astfel de patru ori mai mult să sufere de dureri lombare decât cei care lucrează în alte domenii profesionale.

Statisticile la care s-a recurs pentru realizarea celor două studii provin din ediția 2010 a ‘Situației mondiale a morbidității’, studiu susținut de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru evaluarea mortalității și a degradării sănătății din cauza bolilor. Studiul din 2010 a comparat deficitele de sănătate legate de 291 de boli în 187 de țări.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel