Sari la conținut

De ce apar durerile de sâni și când e cazul să mergi la medic?

Din cuprinsul articolului

Durerea de sâni este comună în rândul femeilor, iar fiecare poate simţi aceste simptome în mod diferit. Unele femei simt dureri ale sânilor atunci când se apropie perioada menstruaţiei, iar altele o simt chiar în timpul acesteia. Femeile mai în vârstă au dureri de sâni cauzate de menopauză. 

Această durere poate fi ca o senzaţie de ardere sau un nodul deranjant. Deşi în majoritatea cazurilor nu este vorba de cancer, este bine să consulţi un medic atunci când durerea persistă.

Multe cazuri de dureri ale sânilor sunt ciclice, deşi altele nu sunt relaţionate menstruaţiei. Femeile tinere simt durerea sânilor la două săptămâni înainte de menstruaţie dar acest lucru se poate întâmpla… sau nu. Această durere ar trebui să dispară odată cu trecerea ciclului menstrual. Femeile pot simţi sânii umflaţi în timpul menstuaţiei, dar această senzaţie dispare şi ea.

Pe de altă parte, durerile care sunt legate de ciclul menstrual pot fi intermintente sau constante şi sunt descrise ca fiind nişte arsuri. Ele se manifestă la femeile aflate la menopauză şi pot fi concentrate doar pe o anumită zonă a sânilor sau pot fi difuze.

Durerea de sâni cauze

  • Schimbări hormonale – schimbările la nivelul hormonilor sistemului reproducător sunt strâns legate de ciclul menstrual. Ele mai pot fi cauzate de o posibilă sarcină sau de menopauză. Cu toate acestea, nu există studii concludente care să lege hormonii de durerile de sâni.
  • Schimbări anatomice – orice fel de traumă, lovitură, operaţie a sânilor sau chisturile pot duce la dureri de sâni. Aceste dureri mai pot fi cauzate de muşchii pieptului sau de dureri ale inimii care se pot extinde până la sâni.
  • Dezechilibru al acizilor graşi – o altă teorie spune că ţesutul sânilor este sensibil la nivelurile hormonilor care sunt afectate de un dezechilibru al acizilor graşi în organism. De aceea unele femei folosesc ulei de primulă, o sursă de acid linolenic. El reduce sensibilitatea sânilor la hormoni prin restaurarea echilibrului în nivelul acizilor graşi.
  • Efecte ale medicamentelor – medicamentele ce conţin hormoni, cum ar fi anticoncepţionalele, pilulele pentru infertilitate şi terapia hormonală pentru menopauză poate cauza dureri de sâni. Medicamentele antidepresive sunt suspectate în cauzarea acestor dureri, de asemenea.
  • Sânii mari – o mărire a sânilor poate cauza dureri chiar şi în zona gâtului sau a umerilor.

Remedii

Puţine femei au o nevoie reală de tratament pentru aceste dureri. Poţi încerca anumite remedii cum ar fi:

  • Aplicarea de comprese calde pe sâni.
  • Administrarea unui calmant.
  • Folosirea unui sutien special.
  • Folosirea unei bustiere adecvate în timpul somnului saucând se depune efort fizic, mai ales în zilele în care sânii sunt mai sensibili.
  • Limitatea aportului de cafeină.
  • Renunţarea la mâncărurile bogate în acizi graşi.

Mergi la medic dacă:

  • Durerea se intensifică.
  • Simptomele tale influenţează cu activităţile tale obişnuite.
  • Durerea este localizată într-o anumită parte a sânilor.
  • Durerea persistă zilnic timp de 2 săptămâni.

 

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel