Categories: Glosar medical

Durerea de rinichi: cum o recunoști și de ce apare

Durerea de rinichi reprezintă o problemă destul de frecvent întâlnită, deși poate fi mai dificil de recunoscut. Adesea confundată cu durerea de spate, poate apărea din diverse cauze, variind de la infecții ale tractului urinar la cancer renal.

Continuă să citești pentru a afla cum poți recunoaște o durere de rinichi, dar și cum poți afla de ce a apărut ea.

Cum se manifestă durerea de rinichi?

Durerea de rinichi poate varia ca intensitate. Uneori vorbim despre o durere moderată, alteori de una acută. De asemenea, poate fi localizată, când afectează un singur rinichi (durere unilaterală), sau generalizată, când îi afectează pe ambii (durere bilaterală).

În funcție de cauza durerii, poate fi acompaniată și de alte semne și simptome ce indică faptul că există probleme la nivelul rinichilor. Printre cele mai comune simptome asociate cu problemele renale se numără: febra și frisoanele, nevoia imperioasă de a urina la intervale foarte scurte de timp, deshidratarea, senzația de piele uscată și diareea.

Alte semne ale unei posibile afecțiuni renale includ senzația constantă de sete, disconfort sau usturime în timpul urinării, vărsături și senzație de greață, precum și prezența sângelui în urină.

Care sunt posibilele cauze ale durerii de rinichi?

Durerea de rinichi poate fi cauzată de o serie de afecțiuni. Printre cele mai frecvente cauze se numără inflamațiile și infecțiile tractului urinar, care pot provoca dureri severe și bruște. De asemenea, calculii renali, sau pietrele la rinichi, pot cauza dureri intermitente sau continue, în funcție de mărimea și localizarea lor. Infecțiile la nivelul rinichilor, tromboza renală, sângerările la nivelul rinichilor și apariția unor cheaguri de sânge sunt și ele cauze frecvente ale durerii renale.

Un alt motiv care poate explica durerea de rinichi este sarcina – durerea poate fi cauzată de creșterea presiunii asupra rinichilor și tractului urinar. Cancerul renal sau apariția unor chisturi pot provoca, de asemenea, durere la nivelul rinichilor.

Există și anumiți factori de risc care pot favoriza apariția durerilor de rinichi. Fumatul și consumul de droguri, de exemplu, pot avea un impact semnificativ asupra sănătății rinichilor. De asemenea, un istoric familial cu cazuri de boli renale crește riscul de a suferi de dureri de rinichi, ca și existența unor boli precum diabetul sau hipertensiunea arterială.

Cum se poate stabili cauza exactă a durerilor de rinichi?

Pentru a stabili cauza exactă a durerilor de rinichi este necesară o vizită la medic urolog. Acesta te va consulta, va discuta cu tine despre simptomele cu care te confrunți și cum se manifestă acestea și va decide ce analize și investigații sunt necesare pentru a putea stabili un diagnostic.

Sumarul de urină și urocultura cu antibiogramă sunt, de exemplu, analize de laborator ce pot ajuta la confirmarea unei infecții a tractului urinar sau a unei inflamații. Pe lângă acestea, medicul poate solicita și analize de sânge pentru a verifica nivelul de uree și creatinină, markeri importanți ai funcționării rinichilor. În anumite cazuri, poate fi necesară efectuarea unor investigații imagistice, cum ar fi o tomografie computerizată sau un RMN. Lista exactă a analizelor și investigațiilor necesare în cazul tău poate fi însă stabilită doar de medic.

Durerea de rinichi poate fi un semn de afecțiuni serioase și este important să cunoști simptomele și cauzele posibile pentru a o putea gestiona eficient. Prin identificarea timpurie a cauzelor și a simptomelor, poți preveni complicațiile și poți îmbunătăți calitatea vieții tale.

Disclaimer: Informațiile prezentate în acest articol nu pot înlocui vizita la medic. Dacă te confrunți cu dureri de rinichi sau orice alte simptome îngrijorătoare, programează-te la o consultație de specialitate pentru a afla ce le cauzează și cum se pot trata!  

Sursa: https://www.medlife.ro/articole-medicale/durerea-de-rinichi-ce-afectiuni-poate-indica 

Recent Posts

Horoscop weekend 9-10 Noiembrie 2024. Berbec, ești pregătit pentru o schimbare de ritm. Previziuni pentru toate zodiile

Horoscop weekend 9-10 Noiembrie 2024. Berbec, ești pregătit pentru o schimbare de ritm. Previziuni pentru…

10 minute ago

Un ingredient pe care îl aveți deja în bucătărie face carnea de vită suculentă și delicioasă

Un ingredient banal pe care îl aveți deja în bucătărie face carnea de vită suculentă…

40 de minute ago

O seară de operă la teatru: Spectacol unic ce oferă publicului unele dintre cele mai frumoase partituri

O seară de operă la teatru: Spectacol unic ce oferă publicului unele dintre cele mai…

55 de minute ago

Vești pentru SENIORI. Șeful CNPP spune cu cât va crește fiecare pensie de pe 1 ianuarie 2025

Vești pentru SENIORI. Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) a anunțat spune…

o oră ago

Investiții de peste 79 de milioane de euro în sisteme medicale inovatoare care pot salva vieți în România

Synevo România, unul dintre cei mai importanți furnizori de soluții de diagnostic de laborator din…

o oră ago

Medicii recomadă vaccinarea mpotriva tusei convulsive. Mii de persoane deja s-au infectat

Odată cu venirea sezonului rece, medicii sugerează să ne vaccinăm împotriva tusei convulsive, precum și…

2 ore ago

Citeste si: